In alle hectiek van de EL CID Week was er dinsdagmiddag bij studentenvereniging Augustinus een op zich heel bijzonder optreden. Cabaretduo Vlamousse, Brigitte van Bakel en Maya van As, won dit jaar de Studentenprijs van het Leids Cabaret Festival en daarmee behalve 1.000 euro ook een optreden in Augustinus tijdens de EL CID Week. Deze prijs werd dit jaar voor het eerst uitgereikt en aangeboden door Jochem Myjer.
Ruim 40 jaar geleden organiseerde Harry Kies, als lustrumfestiviteit in Augustinus, het eerste Leids Cabaretfestival. Het festival is uitgegroeid tot het meest toonaangevende cabaretfestival en veel nu bekende cabaretiers hebben in het verleden dit festival gewonnen. Erik van Muiswinkel, Sanne Wallis de Vries, Dolf Jansen, Najib Amhali, de Partizanen, Martijn Kardol, Micha Wertheim en Javier Guzman zijn slechts enkele willekeurige winnaars. Het was dan ook best heel bijzonder dat na 40 jaar een stukje van het festival terugkeerde naar de oorsprong in Augustinus.
Het was eerlijk gezegd best wel een beetje een rare gewaarwording, buiten was er bijna geen doorkomen aan en genoten de aankomende studenten van de muziek, zon, wijn, bier en elkaar.
Ook in de binnentuin was het gezellig druk.
Ik ben een enorm cabaretliefhebber en maak wel eens de fout te denken dat iedereen dat is, vandaar dat ik ruim op tijd was om zeker te weten dat ik een plekje had om te kijken en te fotograferen. Het optreden was verplaatst van de binnentuin naar de bibliotheek. Pffffff die is kleiner, dus snel naar boven om een plek te zoeken.
Het bleek dat eerstejaars studenten over het algemeen meer interesse in de tap hebben dan cabaret, want er was nog plaats genoeg. Gelukkig liep de bibliotheek toch nog vol en kon de technicus, die zelf cabaretier zou kunnen zijn, het publiek opwarmen en in de juiste stemming brengen.
Vlamousse begon met een persiflage op het nummer ‘Samenzijn’ van Willeke Alberti. Hieruit bleek dat samenzijn niet altijd leuk is en sterker nog, soms heel erg irritant.
De rolverdeling in hun show is geweldig. Brigitte is van oorsprong half Kaapverdiaans en heeft daar in feite geen probleem mee. Maya zegt dit ook niet te hebben en gaat overdreven reageren door het woord slavernij niet uit te willen spreken. Daarnaast geef ze Brigitte mee dat ze niet half maar dubbel gekleurd is, ze is wit en bruin.
De dames verwonderen zich er ook over dat er allemaal middeltjes zijn tegen vrouwen ‘probleeempjes’ wat betreft luchtjes en dergelijke. Waarom zijn er geen middeltjes tegen de geur van een willy.
Brigitte verwonderd zich er over dat ze zo nu en dan, zich bij dubbel gekleurde mensen erg op haar gemak voelt. Maya herkent dit en heeft dit ook bij witte mensen. Ze begint een dialoog met iemand uit het publiek, waarbij haar gevoelens over het slavernij verleden schrikbarend naar boven komen.
Brigitte probeert Maya duidelijk te maken dat dit niet kan.
Uiteindelijk reageert ze koeltjes door Maya in de vlamousse te duwen.
Maar toch zijn ze eigenlijk de grootste vriendinnen en heeft Brigitte al snel spijt.
Het mag duidelijk zijn, cabaret kan je niet weergeven of uitleggen, daar moet je gewoon bij zijn. Van Vlamousse gaan we zeker nog veel horen en zien de komende jaren. Komen ze bij jou in de buurt in het theater, dan moet je er zeker weten gewoon naar toe gaan.
Kleine tip, volgend jaar misschien iets duidelijker kenbaar maken dat er binnen een uniek optreden plaats vindt 🙂
6 reacties
Toch mooi in beeld gebracht LG… Daar kan het niet aan gelegen hebben.
Love As Always
Di Mario
Aan de foto’s te zien een mooi stukje cabaret.
Maar jij telt toch zeker wel 10 dus was er toch wel genoeg publiek. Als ze groot groot worden dat ze op TV komen ga ik zeker kijken.
Dat is cabaret die zo en zo een prijs verdiend. Hans
Nou, wie weet hoe beroemd ze worden…
viagra
WALCOME