Home 3 October/Leids Ontzet Deelnemers EL CID Week kregen klein voorproefje van 3 October, het Feest der Feesten

Deelnemers EL CID Week kregen klein voorproefje van 3 October, het Feest der Feesten

door Emile van Aelst

Als je in Leiden komt studeren moet je natuurlijk ook kennis maken met het Feest der Feesten. Over een kleine 7 weken is het zo ver en viert heel Leiden 3 October. Om een klein beetje te weten wat voor feest het is kregen de aankomende studenten een voorproefje en uitleg over het Feest der Feesten.

Op het plein voor de Pieterskerk kon je alles te weten komen over 3 October en vragen stellen aan de aanwezige bestuurs- en commissieleden.

Er was een petje op, petje af quiz met vragen over alles rondom 3 October zoals bijvoorbeeld was Cornelis Joppensz de zoon van Pieter van der Werf. Ja petje op en nee petje af. Het was natuurlijk petje af want Cornelis Joppensz was een wees.

Na elke ronde mocht de winnaar een prijs op de tafel uitzoeken, waarop onder andere petjes en t- shirts lagen.

In Old School kon je oefenen voor het Koraal en om het niet gelijk te zwaar te maken deden ze dat met Lalala Leiden en Broodje van Kootje van Barry Badpak 🙂

Hij staat natuurlijk in heel Nederland, maar in Leiden is het een begrip en je moet het gewoon gespeeld hebben op 2 en 3 oktober.

Inderdaad de Kamelenrace, wie kent het niet. En bijna iedereen een kent dit zinnetje ” Balle vasssss…..t  en rollen maar”.

 En waar gaat het nou helemaal om bij de Kamelenrace. Niet om grote prijzen als fietsen, beren of andere ellende die je mee moet zeulen. Nee je bent een echte held als je gewonnen hebt en de rest van de dag met deze pet rond kan lopen.

Als je het niet kent, meer dan 45 seconden film heb je niet nodig om het nooit meer te vergeten:-)

Tja dan kom je in een nieuwe stad wonen en hebben kennissen en familie je al gewaarschuwd voor het aparte taaltje met de rrrrrrrrollende rrrrrrr. Het handigste is dan om een korte snelle cursus te volgen.

Het beste kan je dan een cursus volgen bij ‘professor’ Peter Labrujere. Spreek je eigenlijk uit als Peterrrrr Labrrrrujèrrrrreh, maar je kan ook gewoon Peterrr Lab zeggen dan weet ook iedereen over wie je het hebt 🙂

Het was echt lachen om te horen hoeveel moeite de niet Leidenaren hebben met het uitspreken van woorden die wij dagelijks gebruiken.

 

3 Oktober zonder haring en wittebrood is natuurlijk ondenkbaar. Normaal laat je de haring zo naar binnen glijden, maar alle begin is moeilijk daarom maar aan een prikkertje met een uitje.

Er werden paspoorten uitgedeeld, iedereen die 3 stempels in zijn paspoort had werd symbolisch lid tot 3 oktober, daarna worden ze benaderd om zoals elke echte Leienaar, lid te worden van de 3 October Vereeniging.

Bij de Leidenaren, maar ook bij de bestuurs- en commissieleden begint de 3 Octoberkoorts langzaamaan te groeien.

In het midden van het plein lagen zitzakken om een beetje uit te rusten van de eerste 2 dagen EL CID. Helaas begon het om 5 uur te regenen waardoor het plein snel leegliep.

Het grote aftellen kan beginnen nog 46 dagen en het Feest der Feesten barst los.

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 15 augustus 2019 - 23:36

De kamelenrace, nog nooit van gehoord. Maar vergeten doe ik het nooit meer…

Love As Always
Di Mario

Reply
Sjoerd 16 augustus 2019 - 7:36

Die studenten zijn na een week afgepeigerd… De kamelenrace, nooit van gehoord.

Reply
rietepietz 16 augustus 2019 - 19:16

Als ik ooit Leids wil leren klop k wel bij jou aan;-)

Reply
Nicky 17 augustus 2019 - 16:05

Inburgeren heet dat. 🙂

Reply

Plaats een reactie