Home Overig Leiden viert 100e geboortedag van de Zangeres zonder Naam met pop up museum in Old School

Leiden viert 100e geboortedag van de Zangeres zonder Naam met pop up museum in Old School

door Emile van Aelst

Op 5 augustus 1919 om precies 12.00 uur werd in Leiden Mary Beij geboren, zij werd later bekend als De Zangeres zonder Naam, de koningin van het Levenslied. Dit jaar is natuurlijk alle landelijke aandacht voor de 350e sterfdag van Rembrandt van Rijn, een andere bekende Leidenaar, maar we vergeten ook Mary Beij uiteraard niet. Vandaar dat gisteren de 100e verjaardag werd gevierd in het pop up museum, dat deze maand in Old School is ingericht en elk weekend te bezoeken is.

Er was heel wat verjaardagsvisite afgekomen op het feestje van de 100e geboortedag. Zelfs uit Limburg en en België waren er fans gekomen.

Natuurlijk waren ook haar neef Willem en nicht Betty aanwezig.

Hun vader Jerry Beij kon net zoals zijn zus goed zingen en is dan wel niet zo beroemd als zijn zus, maar toch ook een veel gevraagd artiest geweest. Willem trad in de voetsporen van zijn vader en zijn tante en heeft ook vele jaren opgetreden. Hij doet het nu wat rustiger aan, maar trad in mei nog wel op tijdens de Zangeres zonder Naam tribute avond in het Openlucht Theater de Leidse Hout.

De ruimte is gedeeltelijk ingericht als de voormalige woonkamer van de Zangeres zonder Naam.

Bij een verjaardag hoort gebak en in dit geval natuurlijk Limburgse vlaaien. Vanwege haar grote liefde verliet Mary Beij destijds Leiden om haar man achterna te gaan naar Limburg.

De kaarsjes op de taart werden uitgeblazen door Willem Beij en Janco de Jong.

Janco kan gerust als een van de grootste Zangeres zonder Naam fans bestempeld worden. Op veilingen etc kocht hij bijna alles wat er maar te koop was van de Zangeres. Het is dat hij (nu nog niet) de ruimte heeft thuis, maar hij zou een bijna volwaardig museum kunnen vullen.

De door de Zangeres zelf gemaakte jurk die in het pop up museum hangt komt ook uit de collectie van Janco.

Yvonne van Delft (l), wethouder cultuur, wilde deze verjaardag ook niet missen.

Dichter Frans Terken schreef een toepasselijk gedicht in het gastenboek.

‘Ach vader lief, toe drink niet meer’ was ook een van haar vele hits. Zou ze daarom destijds gevraagd zijn voor deze melkreclame 🙂

In het pop up museum zijn vele foto’s te zien van de Zangeres, zowel vanuit haar moeilijke Leidse jeugd als van haar latere succestijd. De Zangeres overleed op 79 jarige leeftijd berooid en in eenzaamheid.

Veel bezoekers gingen even in de stoel van de Zangeres zitten om een foto of selfie te maken.

Willem en Betty genoten van alle belangstelling voor de 100e geboortedag van hun tante. Heel stiekem hoopt Willem dat er in 2023 ook zoveel aandacht is voor de 100e geboortedag van zijn vader Jerry Beij.

Behalve de tribute avond afgelopen mei wordt en is er nog veel meer aandacht voor de 100e geboortedag van de Zangeres. In februari was in de Schouwburg het gala van het Levenslied dat een eerbetoon was aan de Zangeres.

In het najaar op 8, 9 en 10 november staat het Leids Amateur Kunst Festival in het teken van Mary Servaes en het levenslied. Ook kunnen levenslied artiesten zich nog inschrijven voor de voorronde van Het Leids Festival van het Levenslied op 17 oktober, waarbij gestreden wordt om de Mary Beij Bokaal. De finale daarvan is op 30 november in de Leidse Schouwburg.

Het is zeker de moeite waard de komende maand een keer op vrijdag, zaterdag of zondag een bezoekje te brengen aan Old School om even de sfeer van de Zangers zonder Naam te proeven.

In de fotoslideshow nog een aantal foto’s met uiteraard een toepasselijk nummer van de Zangeres zonder Naam eronder.

Gerelateerde artikelen

5 reacties

Sjoerd 6 augustus 2019 - 16:43

Ze is hier in Limburg met open armen ontvangen… En eenmaal hier wil je nooit meer weg.

Reply
די מריו 6 augustus 2019 - 19:11

Toch wel sneu dat ze zo in eenzaamheid moest zijn aan het eind van haar leven.

Love As Always
di Mario

Reply
rietepietz 6 augustus 2019 - 20:00

Mwah…. ze was onbetwist heel goed in haar vakgebied maar ja, totaal niet mijn smaak muziek.

Reply
Hans 7 augustus 2019 - 11:22

Mooie ode aan de Zangeres zonder Naam.
Was toen een gevierde zangeres. Hans

Reply
Nicky 12 augustus 2019 - 21:49

Best dubbel eigenlijk. Al die belangstelling nu terwijl ze zo eenzaam was op het laatst.

Reply

Plaats een reactie