Home Leiden Leiden genoot massaal en uitbundig van het door Minerva aangeboden Leids Grachtenconcert

Leiden genoot massaal en uitbundig van het door Minerva aangeboden Leids Grachtenconcert

door Emile van Aelst

Duizenden mensen genoten zondagavond, op de wal of in bootjes van het Leids Grachtenconcert op het Rapenburg.  Een avond waarin Leiden centraal stond in de muziek zowel vanwege de artiesten als veel van het repertoire.

Laat ik gelijk maar even beginnen met wat mij als chauvinistische Leidenaar en emo-meut het meest opviel. Het 205 jarige Minerva wilde dit feestje tijdens hun 41e lustrum aan de Leidse bevolking aanbieden. Gisteravond was Leiden, en iedereen die erbij was zal dat met mij eens zijn, even helemaal één. Links, rechts, oud, jong, student of niet, iedereen had het naar zijn zin en vierde samen één groot feest zoals dat alleen maar in Leiden kan. Vandaar is er maar een conclusie een mooier cadeau had Minerva niet kunnen geven.

We zijn natuurlijk gewend dat er over het Rapenburg studenten in rokkostuum rondlopen, maar met muziekinstrument onder de arm gaf aan dat er toch iets aparts aan de hand moest zijn.

Het waren de leden van Sempre Cresendo, het orkest dat de hele avond de sterren van de hemel zou spelen.

Het orkest stond onder leiding van Guido Marchena.

De presentatie van het Grachtenconcert was in handen van cabaretier Thomas van Luyn.

Het podium lag schuin onder de studentenkamer van de voormalig Soldaat van Oranje, vandaar dat er met de titelmuziek van de musical begonnen werd, gevolgd door een mooi duet uit Carmen.

De eerste Leidse artiest die optrad was zanger Wesley Klein.

Ik had er geen bril voor nodig om bijna zeker te weten dat Arthur even op afstand een kijkje kwam nemen.  (Toch een bril nodig, want het bleek naderhand zijn tweelingbroer Edwin te zijn 🙂  )

Wesley Klein werd gevolgd door student, zanger en barkeeper Thomas Mansour die het lied ‘Laat je zoon studeren’ zong. Dit nummer is in de zestiger jaren geschreven door Floor Kist, die toen onder andere samen met Kai van Oven en Paul van Vliet het Leidsch Studenten Cabaret vormde.

Thomas heeft duidelijk fans, want opeens kwam er een extra boot aangevaren.

Als we het over Leiden hebben dan mag Rubberen Robbie natuurlijk niet ontbreken. Begeleid door Sempre Cresendo zong Rudi Breedveld, zanger van De Slechte Band, een medley van Rubberen Robbie nummers. Hij eindigde uiteraard met 1,2,3 Oktoberrr, hoe dat klonk en eruit zag zie je in het filmpje onderaan.

Traditiegetrouw brengt de musicalvereniging van Minerva bij elk lustrum een musical uit. Dit jaar is dat de musical Casino Loyale.

Ze lieten enkele nummers uit de musical horen.

Het was tijd om het orkest even pauze te gunnen en het podium gedeeltelijk om te bouwen. Die pauze werd opgevuld door Reinier Sijpkens in de bekendste Peurbak van Leiden en misschien wel Nederland.

Met zijn orgeltje en trompet wist hij het publiek massaal op zijn hand te krijgen en zelfs te bewegen elkaar spontaan te omhelzen.

Hij maakte er een groot feest langs de kant en op het water van.

Het programma was al Leids, maar kreeg na de pauze van het orkest nog een extra Leids tintje.

Musical Gezelschap Otis bracht enkele nummers uit de musical Soldaat van Oranje.

Die nummers zo onder het raam van de Soldaat van Oranje heeft toch wel iets aparts.

Voor wie het niet weet, ook Wibi Soerjadi is in Leiden geboren en kwam langs om een prachtig miniconcert te geven.

The Typewriter blijft een leuk succesnummer.

Musicalzangeressen Gerlinde Vliegenthart en Marnie Baumer brachten een prachtig duet.

Echt zo’n kippenvel momentje.

Nadat Gerlinde de klassieke versie van Kamelenteen gezongen had, kwamen de mannen van Barry Badpak het nummer even afmaken op hun hun eigen manier.

Even hoopte ik dat ze het nummer de Grasmaaier zouden doen, dan had het een leuk waterballet kunnen worden 🙂

Leiden heeft naast alle bekende geleerden, ook echt veel muzikaal talent onder haar burgers gehad. Een ode aan de in Leiden geboren Zangeres zonder Naam kon natuurlijk niet uitblijven.

Ik hoef niet uit te leggen dat er ook nu weer massaal werd meegezongen.

Alweer een groot Leids zanger, Mart Hoogkamer wordt niet voor niets de nieuwe Willy Albert genoemd. Wat een geweldige stem heeft die gozer.

Het publiek bleef genieten.

Een concert van 3 uur lijkt lang, maar voor we het wisten kwamen we al aan bij de finale.

Bij de finale kwamen alle artiesten het podium op en brachten een medley met nummers van Ramses Shaffy die als 7 jarig jongetje werd opgenomen in een Leids pleeggezin en zodoende gedeeltelijk opgroeide in Leiden.

Het was een geweldige avond die op iedereen die aanwezig geweest is enorme indruk gemaakt heeft.

Minerva is er in geslaagd om deze avond een groot deel van Leiden, langs de kant, op het water en op het podium met elkaar te verbinden. Met het filmpje en de fotoslideshow kan je nog even nagenieten of zien en horen wat je gemist hebt. Eerst hieronder het filmpje.

Hieronder nog de fotoslideshow.

Gerelateerde artikelen

7 reacties

nessy/quidam 1 juli 2019 - 23:46

Ik was er tijdens de repetitie en zag dat ik met mijn vervoersmiddel 😉 het moeilijk zou krijgen tijdens het concert en ben dus niet gegaan en nu ik jou foto’s zie, had ik gelijk 😉

Reply
די מריו 2 juli 2019 - 6:53

Zo’n groot feest, dat kan haast nog niet afgelopen zijn. Wat een massa en wat een leuke foto’s.

Love as Always
Di mario

Reply
Sjoerd 2 juli 2019 - 8:35

Whauw, het was echt feest in Leiden…

Reply
P.M. van der Geer 2 juli 2019 - 10:44

Als het een recordpoging was om ‘Zing, vecht, …’ met zoveel mogelijk mensen te zingen, hebben we nu het record in Leiden. Pakweg 2500 zongen uit volle borst mee.

Reply
rietepietz 2 juli 2019 - 19:43

Ik voel de sfeer zelfs hier;-)

Reply
Nicky 8 juli 2019 - 21:05

Dat ziet er indrukwekkend uit!

Reply
Adrienne Hoppezak 10 juli 2019 - 18:17

Wat ontzettend jammer dat ik er niet bij kon zijn. Ik heb zeker iets gemist. Fantastisch mooi concert. Dit moet toch een jaarlijks terugkerend evenement worden lijkt mij.

Reply

Plaats een reactie