Home Leidse feesten Vrijdagavond Peurbakkentocht, de Stamgasten geven vast een preview van hun Peurbak

Vrijdagavond Peurbakkentocht, de Stamgasten geven vast een preview van hun Peurbak

door Emile van Aelst

Morgen beginnen Stadsfestival de Lakenfeesten en Leiden Culinair. Vrijdagavond is natuurlijk een van de vele hoogtepunten met de traditionele Peurbakkentocht waar weer tienduizenden mensen naar staan te kijken. Vandaag en morgen kunnen de deelnemers bij het Havenkantoor hun startnummer en de laatste instructies ophalen.

Voordeel van het van te voren ophalen is, dat je nog even met alle deelnemers kan praten en uitleggen dat het niet slim is om kris kras door elkaar te gaan varen, zoals in het verleden nog weleens gebeurde. Er wordt nu ook gestart vanuit bepaalde startvakken, zodat de organisatie beter zicht op de juiste volgorde van de boten kan houden.

Om te zorgen dat iedereen vanuit het juiste vak start, houden de weekendgirls een oogje in het zeil, zoals zij in de 5e Peurpraat uitleggen.

Alle 5 de Peurpraat filmpjes zijn te zien op deze speciale Peurbakpagina van de Lakenfeesten. De meeste deelnemers zijn al weken bezig met het bedenken en bouwen van hun Peurbak. De Stamgasten beginnen elk jaar al in april met bouwen. Afgelopen zaterdag werd hun Peurbak omgevaren vanaf de bouwplaats naar Leiden. Voordat de Stamgasten gingen varen was er eerst een preview voor familie, vrienden en sponsors.Het omvaren van de Peurbak is al een feestje op zich, vandaar dat de Stamgasten ook dit jaar weer goed uitgepakt hadden. De nieuwe haring is net binnen, dus ze hadden zelfs een haringkar geregeld.

 

Carola liet zich de haring goed smaken.

Het ging natuurlijk om het bezichtigen van de Peurbak, die keurig langs de kant lag afgemeerd.

 De Stamgasten zijn natuurlijk niet gek, ze laten wel iets zien, maar de details daar moet het publiek tot vrijdagavond op wachten.

Zelfs Rogier van de Sande, de dijkgraaf van het Hoogheemraadschap van Rijnland, kwam even langs varen. Kon vast niet wachten tot vrijdagavond 🙂

Tegen 3 uur was alles opgeladen en begon het vaartje naar Leiden. Eenmaal in de stad hadden de Stamgasten natuurlijk veel bekijks.

Heeeee, hallo tot vrijdag bij de Peurbakkentocht.

Tegen het eind van de middag kwamen de Stamgasten aan bij hun tijdelijke ligplaats.

Hier wachtte een leuke verrassing Marjo en Joost van der Luit stonden de Stamgasten op te wachten om te kijken wat ze dit jaar weer gemaakt hadden.

Doet ie het of doet ie het niet.

Hij deed het 🙂

Twee jaar geleden maakten de Stamgasten grote indruk met hun blauwe tram en het eerbetoon aan Aad van der Luit die toen net was overleden. Als dank hadden Marjo en Joost een print van de Peurbak laten maken zoals ze hem zagen vanaf de steiger bij hun tuin.

Het was uiteraard toch even een emo-momentje toen Ruud vol trots liet zien waar de foto hangt.

Na even stil gestaan te hebben bij Aad, de grondlegger van de Lakenfeesten, keken we met een goed gevoel vooruit naar de komende Lakenfeesten en de Peurbakkentocht vrijdagavond.

Vrijdagavond wordt het mooi weer en zullen weer tienduizenden toeschouwers langs de kant genieten van een bonte stoet van Peurbakken.

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

5 reacties

logbankje 27 juni 2019 - 12:32

Het belooft weer een mooi feest te worden.
Malle meiden zijn goed op stoom, net als het bootje, in het filmpje. Hans

Reply
rietepietz 27 juni 2019 - 17:33

Je geeft weer niets weg, jammer, dan moet ik ook wachten.

Reply
Sjoerd 27 juni 2019 - 17:51

Als het met het weer zo doorgaat wordt het nog druk daar…

Reply
Petra Hoogeveen 28 juni 2019 - 12:54

Aad was niet de grondlegger van de Lakenfeesten en/of de peurbakken tocht. Dat was Cees Hugens en Ruud…. van de brandweer in Leiden.

Reply
Nicky 29 juni 2019 - 13:53

Dat wordt weer een spektakel van jewelste.

Reply

Plaats een reactie