Home Leiden Katwijkers verkopen de beste haring in de regio

Katwijkers verkopen de beste haring in de regio

door Emile van Aelst

Gisteravond werd in Villa Beukenhof voor de vijfde keer de Leidsch Dagblad Haringtest gehouden. Dit keer niet alleen een team van prominente proevers, maar ook een team van experts uit het vakgebied gaven hun mening.

De proeverij, want dat is het in feite, is destijds opgezet als tegenhanger van de toenmalige AD Haringtest waar de nodige vraagtekens bij waren.  De prominente proevers verzamelden voorafgaand aan de proeverij in de prachtige tuin van Villa Beukenhof.

Dit jaar was er zowel een vakjury, als een jury van prominente proevers. Er waren 10 vishandelaren die zich aangemeld hadden voor de proeverij. Voor de proeverij gaf ‘haringprofessor’ Arie Kuyt nog een korte uitleg.

Daarna kon er begonnen worden met het proeven.

Arie Kuyt legde ons, de pers, uit dat de lekkerste haring nog moet komen die is deze week pas gevangen. Ondertussen maakte hij voor ons een aantal haringen schoon.

De Prominente Proevers waren Maarten ‘t Hart schrijver en bioloog, Ton Kohlbeck, ereburger van Leiden en Oegstgeest, Har Meijer, huisarts/publicist, Gerda Schukking, uitgeefster Leven magazine, Emile Jaensch, burgemeester Oegstgeest. Menno Smitsloo projectontwikkelaar Oegstgeest, Katwijk, Miep Smitsloo, LD-journaliste, Rob Baars musicus, Laura van Dijk gemeenteraadslid Leiden, Reanne van Kleef journalist bestuurslid Lugdunum, Leen Haasnoot, account manager Grootzakelijk Rabobank, Hugo Schneider hoofdredacteur Leidsch Dagblad, Cornelis Visser burgemeester Katwijk.

De vakjury bestond uit, Peter van de Laar oud-voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV). Theo Guijt chef-kok van visrestaurant Crabbetje, Dirk Arie den Haas, haring keurmeester bij Ouwehand Visverwerking, Gerrit Ruizendaal directeur bij Koelewijn Haringinleggerij.

Iedereen proeft op een andere manier, zo nam burgemeester Emile Jaensch elke keer een stukje uit het midden van de haring, want dat is het lekkerst wist hij uit ervaring. Ook Gerda Schukking ging voorzichtig en heel serieus te werk.

Voormalig ‘3 October Haringdokter’ Har Meijer nam van elke haring slechts 1 hapje, terwijl schrijver Maarten ’t Hart elke haring tot aan het staartje op at.

Komt niet vaak voor dat je door collega Chris de Waard van Sleutelstad geïnterviewd wordt, vertelde Reanne van Kleef.

Na afloop ging notaris Janbert Heemstra (l) van de Clercq advocaten/notarissen de stemmen tellen en de winnaars bellen. Nadat de winnaars gebeld waren en gearriveerd in Villa Beukenhof, kon mede-organisator Marcus Rooijakkers de beide burgemeesters de uitslag bekend laten maken.

De eerste prijs van de vakjury ging naar Dirks Vishandel uit Katwijk. Geen onbekende want vorig werd hij eerste bij de prominente proevers. Een trotse Katwijkse burgemeester Cornelis Visser reikte de prijs uit.

Bij de prominente proevers werden er 3 prijzen uitgereikt. Als derde eindigde Harteveld Vis van het Diamantplein in Leiden.

Tweede werd Dirks Vishandel uit Katwijk, die dus met 2 prijzen naar huis ging. Jurylid Gerda Schukking omschreef deze haring als een damesharing, heel klein het leek wel een sardientje 🙂 maar zo geweldig lekker van smaak.

De eerste prijs ging naar vishandel De Klok uit Voorhout.

Toeval is wel, of juist niet, dat alle winnende haringen afkomstig waren van Katwijkse bedrijven of inkopers. Duidelijk dus dat Katwijk toch wel een heel groot stempel drukt op de landelijke haringvangst en verkoop.

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 25 juni 2019 - 23:35

Haring, ik zag gewoon een mooie dame.. 😉 Maar voor haring moet ik dus maar naar Leiden komen. Arie de visboer is met pensioen en de rest is voor mij gewoon niet goed genoeg.

Love As Always
Di mario

Reply
Sjoerd 26 juni 2019 - 6:13

Hier in het zuiden is de haring het lekkerste direct schoongemaakt bij de visboer op de markt in Geleen…

Reply
rietepietz 26 juni 2019 - 16:19

Een juryplek is aan mij niet besteed, er zou niemand willen want is vind haring niet om te eten.

Reply
Nicky 29 juni 2019 - 12:45

Gefeliciteerd! Maar ik kom niet proeven, hoor. Doe mij maar vissticks.

Reply

Plaats een reactie