Home Cultuur Koning opende museum De Lakenhal, donderdag wordt het verbouwde museum teruggegeven aan de stad

Koning opende museum De Lakenhal, donderdag wordt het verbouwde museum teruggegeven aan de stad

door Emile van Aelst

Museum de Lakenhal is weer open, na een verbouwing van 2 jaar opende Koning Willem Alexander vandaag het museum. Donderdag wordt het museum teruggegeven aan de stad en mag iedereen van 20 t/m 23 juni gratis naar binnen tijdens het Openingsfestival.

Dinsdag was de pers al welkom voor een preview. Niet alleen ik als chauvinistische Leidenaar, maar ook de landelijke pers keek hun ogen uit. Vrijwel iedereen was het het er over eens dat museum De Lakenhal een stadsmuseum van internationale allure is geworden.

Ik was eigenlijk van plan een fotootje neer te zetten van de aankomst van de Koning en verder een beschrijving van het museum te geven.  Alleen de aankomst en de opening vragen toch om wat meer foto’s, het wordt dus een behoorlijk lange blog.

Voordeel is, wie geen geduld heeft kan gewoon even doorscrollen naar onderen waar een fotoslideshow/filmpje staat van de inrichting van het verbouwde museum 🙂  Voor de mensen met iets meer geduld ga ik rustig verder met de aankomst. Om 14.00 uur kwamen de genodigden al via het museumcafé naar binnen.

Aan de overkant stonden een paar mensen rustig te kijken wat er zich voor het museum afspeelde.

Dit is naar mijn idee toch wel echt Leiden. Terwijl niemand voor de ingang van de Lakenhal mocht staan, liep deze mevrouw naar de overkant om te laten zien hoeveel zij van Willem Alexander en Maxima houdt. Geen mens die haar tegenhield en ze kon even rustig haar gang gaan en werd tientallen keren op de foto gezet.

Na een paar minuten begeleidde Lakenhal directrice Meta Knol de vrouw naar een mooi plekje tegenover de ingang.

Exact om 15.00 uur kwam de Koning aan, toch maar eens met zijn chauffeur gaan praten, mij lukt het niet in de randstad om exact op tijd te zijn 🙂

Maar nu moet je opletten, waar kijkt Willem Alexander naar.

Inderdaad naar de mevrouw met haar spandoek.

Het ging zo snel en ik moest zonder kijken op goed geluk klikken, dat de foto’s slecht zijn, maar het gaat om het feit dat deze vrouw de dag van haar leven had.

We gingen naar binnen waar de centrale hal vol met genodigden zat en onze Leidse trots K&G klaar stond.

Directrice Meta Knol hield een korte welkomstspeech.

Burgemeester Henri Lenferink gaf aan trots te zijn op de vele musea in onze stad en blij te zijn dat de Lakenhal zo mooi uitgebreid en verbouwd is.

Iets klopt niet op deze foto,…… inderdaad Leiden heeft 2 sleutels in zijn wapen en hier staat er maar één.

Voor leerlingen van Leidse basisscholen was een wedstrijd uitgeschreven om de tweede sleutel te ontwerpen waarmee het museum geopend kon worden. Er deden 17 scholen mee en leerlingen van groep 7 van de Arcade maakten het winnende ontwerp.

Met een knal, muziek van K&G en een een hoop confetti was na een verbouwing van ruim 2 jaar het museum geopend.

Na de openingshandeling bezocht de Koning het museum.

Wij hadden gisteren al op ons gemak het museum mogen bekijken, nadat een terecht trotse directeur Meta Knol iedereen welkom had geheten en een korte samenvatting van de afgelopen jaren had gegeven.

Jarenlang was er wegens plaatsgebrek geen echte museumwinkel en was er een noodoplossing op de overdekte binnenplaats. Nu is er een echte ruim opgezette museumwinkel en informatieruimte.

Ga even beschrijven hoe het geworden is, dat is een probleempje. Het is niet te beschrijven hoe mooi het museum geworden is en er is echt over alles nagedacht. De nieuwbouw is licht en ruim opgezet.

De oude zalen zijn helemaal vernieuwd en voorzien van de nieuwste snufjes op gebied van klimaatbeheersing en verlichting. Alle voorzieningen zijn weggewerkt in de plafonds en de wanden.

Boven is het voor de vaste bezoeker nog wel herkenbaar en toch nieuw.

Er zijn ook stukken die in het depot lagen teruggeplaatst. Deze prachtige koepel heeft jarenlang in het depot gelegen omdat hij het licht op de kunstwerken beïnvloedde. Zonde en geweldig dat hij weer terug is.

Een pijnpunt voor de verbouwing begon was de historische Joristrap in het pand. Het museum wilde hem verplaatsen, maar dat stuitte op veel weerstand en zorgde voor een maandenlange vertraging voordat de voor en tegenstanders eruit waren. Hij is verplaatst en is er een gedeelte nieuwbouw omheen gebouwd.

Het lijkt alsof hij er altijd al gestaan heeft.

In het portaaltje bovenaan de Joristrap hangen een aantal prachtige gebrandschilderde glas in lood ramen.

In de Lakenhal wordt uiteraard ook uitgebreid aandacht besteed aan de Lakenindustrie.

De afgelopen jaren hebben jonge ontwerpers lakenstoffen ontworpen die ook in de museumwinkel per meter te koop zijn.

In tegenstelling tot alle grote musea heeft de Lakenhal bewust geen audiotour. Zo’n tour leidt je van afdeling naar afdeling en de Lakenhal heeft geen afdelingen, maar verteld 7 verhalen over de geschiedenis van Leiden. Je kan instappen of ronddwalen waar je wilt. De informatie krijg je via een app op je telefoon. Je houdt je telefoon voor een object of schilderij en je hoort de bijbehorende uitleg en kan dat thuis ook nog eens nakijken.

Eerlijk gezegd wist ik niet dat de toverlantaarn een Leidse uitvinding is en in 1720 vervaardigd is door instrumentmaker Pieter Musschenbroek. Voordat een slim iemand opmerkt op welke straat ik vanaf mijn terras uitkijk, ja ik weet het en schaam mij dood 🙂

Ik kan blijven vertellen, want je raakt niet uitgekeken en het is ook allemaal zo verschillend. Van oud loop je zo de nieuwe tijd in met kunstenaars als Mondriaan en Theo van Doesburg, die in Leiden het kunsttijdschrift De Stijl oprichtte.

Onlangs heeft de Lakenhal een aantal kunstwerken van Jan Wolkers aangekocht. In de nieuwe Papevleugel zijn ze te zien.

Ik kan iedereen maar één ding aanraden als je in Leiden bent dan mag je naast alle goede musea die we hebben de Lakenhal niet missen. De komende dagen van 20 t/m 23 juni is het museum gratis te bezoeken, ik zou het zeker doen als je in de buurt bent.

In de fotoslideshow/filmpje een wandeling door het museum.

Gerelateerde artikelen

8 reacties

marcel van aelst 20 juni 2019 - 1:24

-Mooi verhaal Emile. Groet, Marcel.

Reply
די מריו 20 juni 2019 - 6:53

Leuk zeg, mooi in beeld gebracht…. Je hebt je waardig als Pers gedragen zie ik 😉

Love as always
Di mario

Reply
Sjoerd 20 juni 2019 - 7:42

Schitterend, de dag van haar leven…. Alleen heb ik nu een probleem. Om het te zien moet ik weer naar Leiden komen.

Reply
Helma 20 juni 2019 - 9:54

Mooi en informatief Emile , Helma

Reply
rietepietz 20 juni 2019 - 10:31

Het zier er prachtig uit, jammer dat ik niet van de gratis dagen kan profiteren maar ik ga zeker een keer de kennismaking hernieuwen met dit museum.

Reply
Hans 20 juni 2019 - 11:46

Een mooi verslag van de opening van de Lakenhal, ziet er weer heel mooi uit.
Toepasselijke muziek onder de video. Hans

Reply
Nicky 21 juni 2019 - 21:16

Het ziet er prachtig uit. Die koepel! Wauw! En geen audiotour vind ik heel goed. Onze Wim Lex is volgens mij best aardig. Wat zal die vrouw genoten hebben!

Reply
Andre 24 juni 2019 - 17:54

Alleen een echte glibber kan zo over zijn stad schrijven. Top Emile

Reply

Plaats een reactie