Home kunst Informatiebord en boekje over Van Doesburg en Vierkant in Vierkant gepresenteerd

Informatiebord en boekje over Van Doesburg en Vierkant in Vierkant gepresenteerd

door Emile van Aelst

In 2017 werd het sculptuur Vierkant in Vierkant van Theo van Doesburg geplaatst op de hoek van de Morssingel en de Schipholweg. Na 20 jaar van actievoeren, overleg, welles nietes discussies etc werd het sculptuur eindelijk geplaatst. De plek waar hij nu staat is tijdelijk. Bij de herinrichting van het gebied wordt hij weggehaald en daarna definitief geplaatst en komen ook de bakken erbij die er in het originele ontwerp uit 1917 bij staan.

Vanmiddag werden een informatiebord en een boekje over Vierkant in Vierkant onthuld. Helaas kwam de regen met bakken uit de lucht op het moment dat de onthulling zou zijn, daarom werd uitgeweken naar binnen bij het stadskantoor op Stationsplein 107. De bedoeling was dat het bord na de onthulling geplaatst zou worden, daarom stond hij nog niet vast en kon voor de onthulling nog even naar binnen.

De belangstellenden waren blij dat het binnen was en niet buiten in de stromende regen. Henriëtte van der Linden, voorzitter van Beelden in Leiden, vertelde wethouder van Yvonne van Delft dat er weer kunstwerken waren vernield bij de Openlucht Tentoonstelling  op de Hooglandsekerkgracht. Het is echt triest dat deze tentoonstelling dit jaar constant getroffen wordt door zinloze vernielingen.

 Na een inleiding door Petra Hoogeveen, bestuurslid Vierkant in Vierkant, trok Yvonne van Delft het doek weg om het informatiebord te onthullen. Het doek was uiteraard in de kleuren waar De Stijl 100 jaar geleden bekend mee werd.

Op het bord staat een korte uitleg over Theo van Doesburg, de Stijl en Vierkant in Vierkant.

Historicus Machteld Ley heeft een boekje geschreven over de geschiedenis van de Stijl, Vierkant in Vierkant en de Leidse tijd van Van Doesburg. In haar toelichting vertelde ze dat Vierkant in Vierkant dan wel 100 jaar oud is, maar in feite gloednieuw. Het zou zo door een hedendaagse kunstenaar ontworpen kunnen zijn.

Het eerste exemplaar van het boekje werd aangeboden aan wethouder Yvonne van Delft.

De wethouder vertelde blij te zijn dat er steeds meer kunst in de openbare ruimte komt te staan in Leiden. Na haar toespraak gaf ze aan zich zorgen te maken over de zinloze vernielingen bij Beelden in Leiden en vroeg zich hardop af hoe we daar als stad op zouden moeten reageren 🙁

In de loop van de week wordt het informatiebord ingegraven en kan iedereen de geschiedenis van dit sculptuur lezen.

Het boekje is onder andere bij het VVV op de Stationsweg te koop.

Gerelateerde artikelen

4 reacties

Sjoerd 13 juni 2019 - 6:15

Bij dit soort beelden heb ik altijd mijn gedachten. Geef me een aantal blokken en ik kan dat ook… Alleen ik doe dat niet, hooguit mijn kleindochter die bouwt met lego ook hele kunstwerken… Maar goed, in die tijd was het niet gebruikelijk dat volwassenen ook speelden.

Reply
די מריו 13 juni 2019 - 7:00

20 jaar.. het is toch van de zotte. net als dat het van de zotte is dat zie die tentoonstelling elke keer vernielen.

Love As Always
Di Mario

Reply
rietepietz 13 juni 2019 - 18:01

Helaas, tegenwoordig is de slogan “als je erbij kunt is het van jou “en dan mag je er mee doen wat je wilt, diep tries. Of je het nou mooi vindt of niet, afblijven!

Reply
Nicky 14 juni 2019 - 16:10

Handig dat het bord nog mee naar binnen kon. Die vernielingen vind ik echt diep triest.

Reply

Plaats een reactie