Home Leiden 28 Juni de Peurbakkentocht, Vriendengroep NOU EN en de Stamgasten geven tips

28 Juni de Peurbakkentocht, Vriendengroep NOU EN en de Stamgasten geven tips

door Emile van Aelst

Nog 3 weken en Stadsfestival de Lakenfeesten is losgebarsten en staan er weer ruim 100.000 mensen naar een van de hoogtepunten, de Peurbakkentocht te kijken. Gelukkig is de tijd van 2 statafels, 100 ballonnen, 10 kratten bier en 200 decibel geluid grotendeels voorbij. De deelnemers gaan gelukkig weer steeds meer werk van hun Peurbak maken en met de Peurbakkentocht kan alles, tot een kerstboom en sneeuw aan toe.

Vaste gasten en altijd goed gemaakt zijn natuurlijk, zonder iemand te kort te doen, De Roze Beurs, Henny de Vos, De Stamgasten en Vriendengroep NOU EN.

Alsof de motoren van Henny de Vos over het water scheuren.

Zowel Vriendengroep NOU EN als de Stamgasten zijn al weer weken bezig met bouwen, maar ja die komen dan ook elk jaar met Peurbakken van uitzonderlijke grootte en lengte 🙂

De Stamgasten lieten 2 jaar geleden zelfs de Blauwe Tram weer door Leiden gaan. In dit geval niet rijden, maar varen.

Voor wie niet echt weet wat een Peurbak is en hoe Leiden aan de Peurbakkentocht komt, leggen Nilles Raken en Daaf Sloos het even uit.

Zoals Daaf en Nilles al vertelden, het gaat om een zo origineel mogelijke Peurbak te maken en niet wie het hardste geluid heeft. Kleef en Koop maakte niet alleen een filmpje van Nilles en Daaf, maar gingen ook op bezoek bij Vriendengroep NOU EN en De Stamgasten. Ik ging even mee naar De Stamgasten die hard aan het bouwen, uhhhmm eten waren.

Het is natuurlijk moeilijk fotograferen, want ik wil en mag natuurlijk niets van Peurbak prijsgeven. Een ding mag ik laten zien, hij wordt echt Leids.

Een heel belangrijk onderdeel is dit gedeelte.

Ik weet dat er nu al een aantal mensen zit te gokken wat het gaat worden. Nou ik zal jullie helpen door te laten zien wat het in elk geval niet gaat worden.

Voor het filmpje en mijn foto’s wilden we ook een leuk shot van de hele groep hebben.

Heren, wel even goed in de camera kijken.Nou ja zo duidelijk hoeft ook weer niet.

In het filmpje vertellen zowel Vriendengroep NOU EN als De Stamgasten wat er bij komt kijken om een goede Peurbak te maken. Allereerst een goede en veilige boot, of onderstel zoals bijvoorbeeld bij De Stamgasten van piepschuim.

Zorg dat de bewegende delen naar achteren klappen, dan breken ze niet af bij de bruggen als je per ongeluk een foutje maakt.

Op de vraag wie er gaat winnen, waren beide teams er van overtuigd dat zij dat zullen zijn.

Ik ben de lulligste niet, zonder iets weg te geven laat ik jullie toch de hele boot van de Stamgasten zien.

Nou ja hij moet natuurlijk nog wel in elkaar gezet worden, maar dat zien jullie op 28 juni. In het filmpje hieronder leggen zowel Vriendengroep NOU EN als De Stamgasten uit wat er bij komt kijken om een mooie Peurbak te bouwen.

Er komt eerdaags ook nog een derde Peurpraatfilmpje met Michiel Hoogkamer van Gaycafé de Roze Beurs en Henny de Vos. Vanmiddag werden de opnames daarvoor gemaakt.

In dat filmpje geven ze ook nog een paar goede tips en trucs en dan speciaal voor mensen die geen eigen boot hebben, of met minder tijd en middelen toch een mooie Peurbak willen maken.

In een van de boten van de Leidse Rederij gaven ze deze belangrijke tips voor mensen die nog moeten beginnen met hun Peurbak.

Het filmpje is eerdaags te zien op de Facebooksite van Stadsfestival de Lakenfeesten.

Er zijn nog een paar plekken vrij, dus heb je je nog niet op gegeven dan kan dat nog als je snel bent. Klik hier voor het aanmeldformulier.

Gerelateerde artikelen

6 reacties

די מריו 7 juni 2019 - 23:13

Is dat meedoen dan inclusief interview?

Love As always
Di mario

Reply
Emile van Aelst 8 juni 2019 - 2:28

Voor jou minimaal 🙂

Reply
rietepietz 8 juni 2019 - 17:03

Zie je nou wel, hebben we “inééns”de lakenfeesten alweer!Ik zal moeten wachten op jouw foto’s.

Reply
Sjoerd 8 juni 2019 - 20:10

Volgens mij wordt het een varend toilet…

Reply
Nicky 9 juni 2019 - 13:23

Voor mij, als Brabantse, ziet het er uit als Carnaval. Maar dan op het water. Ook omdat het bouwen (net als bij de Carnavalswagens) er zo gezellig uitziet.

Reply
Hans 10 juni 2019 - 14:48

Het is het kanaalval van Leiden.
100 ballonnen, 10 kratten bier, weet je dat zeker of is het anders om? Hans

Reply

Plaats een reactie