Home Leiden 100 jaar Zangeres zonder Naam, een warme sfeer op een koude zaterdagavond

100 jaar Zangeres zonder Naam, een warme sfeer op een koude zaterdagavond

door Emile van Aelst

Het was koud en het waaide, maar de sfeer was meer dan warm tijdens de voorstelling ‘100 jaar Zangeres zonder Naam’ in komen het openluchttheater in De Leidse Hout. Ondanks de kou was er toch nog redelijk wat publiek op de voorstelling afgekomen.

Gastheer Pierre heette iedereen welkom en beloofde dat het een warme avond met veel mooie muziek en sketches ging worden.

Eerst maar even inzingen met Frank en Hiddo om warm te worden.

Er bleken mooie stemmen in het publiek te zitten, zoals van de man op onderstaande foto. Uiteraard ook minder mooie, maar iedereen deed zijn best en zo lang je jezelf niet hoort klinkt het prachtig 🙂

Er werden ook een aantal sketches gespeeld over het leven van de Zangeres.

Het leven van de Zangeres ging niet altijd over rozen, ze heeft best, ondanks het succes, veel tegenslag gehad in haar leven.

De tegenwoordig in Duitsland wonende Harmina de Jonge stond in 2003 samen met Stefan Mondial uit Groenlo in de finale van Leids Festival van het Levenslied. Nog steeds komen ze allebei graag terug in Leiden omdat ze er zulke mooie herinneringen aan hebben. Stefan Mondial won in 2003 het festival met het nummer Het Draaiorgel, uiteraard begon hij zaterdagavond zijn optreden in Leiden met dat nummer.

Het fijne met het openluchttheater is dat je makkelijk door het publiek kan lopen en een feestbeest als Stefan vindt dat het mooiste om te doen.

Het was dan ook direct feest en iedereen vergat even de kou.

Al snel werd er ondanks of misschien juist door de kou polonaise gelopen.

Ondertussen was ook Willem Bey, de neef van de Zangeres zonder Naam, binnen gekomen en ook hij kende Stefan nog van de finale en diverse andere optredens in Leiden.Harmina blijft voor hem toch een soort imitatie tante en daarom was ook hun begroeting erg hartelijk.

In de pauze was er behalve de gewone drankjes ook het speciale biertje ‘Bittere Tranen’ te koop.

Na de pauze begon het snel donker te worden dus werd het moeilijker fotograferen. Je kan wel gaan flitsen, maar dan maak je het plaatje helemaal dood.

Er werden weer 2 sketches gespeeld, de eerste was een mimevoorstelling op de muziek van de Zangeres.

De 2e sketch ging over het contract dat de Zangers met in het begin nog de jonge Johnny Hoes had.

De sketch eindigde op het moment dat zowel de Zangeres als Johnny Hoes een stuk ouder waren en met ruzie uit elkaar gingen omdat de Zangeres Johnny verweet dat hij al haar geld had ingepikt en dat ze zwaar onderbetaald was geweest.

Als laatste, nou ja bijna laatste, optreden kwam Harmina de Jonge in haar rol als de Zangeres zonder Naam het theater binnen.

Als je haar zo ziet opkomen en hoort zingen, dan heb je echt het idee dat de Zangers zonder Naam staat te zingen.

Harmina heeft een paar keer pech gehad bij haar optredens in Leiden, een keer was ze door emoties overmand en kon geen noot uitbrengen en afgelopen voorjaar liet het geluid het afweten.

Zaterdagavond werkte alles mee en genoten zowel Harmina als haar publiek van het optreden.

Haar laatste 2 nummers zong ze samen met Willem Bey, de neef van de Zangeres zonder Naam.

De avond werd afgesloten met een optreden van Willem Bey die enkele liedjes van zijn vader Jerry Bey zong. De ouderen in het publiek herkenden de nummers als ‘Uit goed voor u’ en ‘In de bus van Haarlem naar Leiden’ direct.

Alle acteurs en artiesten kwamen nog een keer op om afscheid van het publiek te nemen.

Iedereen was het er over eens, het was een topavond geweest.

Het was een mooi eerbetoon aan de in draaiorgelstad Leiden geboren Mary Bey, die later bekend werd als de Zangeres zonder Naam.

Er komen nog meer speciale Zangeres zonder Naam evenementen dit jaar kijk even op www.zzn100.nl voor het hele programma.  Hieronder een korte fotoslideshow met daarna wat filmpjes van de optredens.

Gerelateerde artikelen

5 reacties

Sjoerd 13 mei 2019 - 21:27

Jammer dat het publiek zo te zien niet in grote getallen was opgekomen…

Reply
די מריו 13 mei 2019 - 23:14

Voor de mensen die er waren, was het vast een topavond.

Love As always
Di mario

Reply
rietepietz 14 mei 2019 - 21:20

Leiden weet ook overal een feestje van te maken!

Reply
Hans 14 mei 2019 - 22:37

100 jaar Zangeres zonder Naam, daar hoort ook een cover optreden bij. Hans

Reply
Nicky 15 mei 2019 - 17:34

Ach, ze moest eens weten.

Reply

Plaats een reactie