Home 3 October/Leids Ontzet Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan archivaris Eef van Tol tijdens Algemene Ledenvergadering 3 October Vereeniging

Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan archivaris Eef van Tol tijdens Algemene Ledenvergadering 3 October Vereeniging

door Emile van Aelst

De ledenvergadering van de 3 October Vereeniging duurde vrijdagavond langer dan verwacht. De grootste nieuwtjes, waren archivaris Eef van Tol werd bij Koninklijk besluit benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau, het thema voor komende viering is Jong Geleerd en 3 Oktober gaat eco dit jaar.

Het leek wel drukker dan ooit en er moesten zelfs nog stoelen bijgezet worden in de grote zaal van het Academiegebouw.

Bestuurslid Annette Los heette iedereen welkom en was blij met zo’n grote opkomst.

Een Algemene Leden Vergadering kan natuurlijk niet beginnen zonder eerst het Leids Volkslied te zingen.

Voorzitter Rik Kamps blikte terug op de viering van het afgelopen jaar en had genoten van zijn eerste jaar als voorzitter van de 3 October Vereeniging.

Rik van der Kamp kon ook de ’tweelingbroer’ van Rens Heruer geruststellen, na jaren van vragen is nu eindelijk de aanvraag voor een plakje op de lijst immaterieel erfgoed de deur uit.  De meningen over het nut daarvan zijn verdeeld, wij hebben uiteraard geen extra steun nodig om te laten zien dat 3 October het Feest der Feesten is en moet je wel zo blij zijn om in het rijtje van bijvoorbeeld de ‘Aardappelschillers’ van Nieuwschildersveen te staan 🙂

Secretaris Jurgen van der Velden liep ook het jaar nog eens langs en kon tevreden vaststellen dat het weer een mooi jaar geweest was.

Het blijft elk jaar weer knap hoe penningmeester Bart van der Poel, zijn hele financiële jaarverslag op rijm presenteert.

Behalve de accountant, had ook de kascommissie geen foutjes in de boeken kunnen vinden en daar had Bart van der Poel als dank voor het urenlang zonder resultaat speuren, best een bloemetje voor over 🙂

De herbenoeming van bestaande bestuursleden leverde geen problemen op en iedereen werd unaniem herkozen. Voor de commissie van in- en uitgeleide, André de Jong en Jan Karstens, was de klus om de bestuursleden te begeleiden dan ook snel geklaard.

Er werden ook dit jaar weer een aantal nieuwe commissieleden benoemd. De appel valt nooit ver van de boom, vandaar niet zo verwonderlijk dat Diony Breedveld als commissielid evenementen in de voetsporen van haar vader Ruud trad.

In het rijtje nieuwe Commissieleden nog een paar bekende gezichten zoals onder andere Onno Blom, de biograaf van Jan Wolkers en Vroege Vogels presentator Menno Bentveld.

Ook de 3 October Vereeniging gaat over op eco glas en dat uis niet zomaar een dingetje. Voor de Leidse horeca wordt het natuurlijk een gigantische onderneming, maar ook voor de 3 October Vereeniging zitten er een heleboel haken en ogen aan. Wat dacht je van ruim 5.000 hutspotmaaltijden waarbij glas, bestek en borden duurzaam moeten worden.

Bettina van Klaveren legde uit hoe de Vereeniging het wil gaan aanpakken en hoe er met de extra kosten wordt omgegaan, want het is een heel kostbare operatie. En dan zie je opeens in wat voor mooi stadje we leven. Vanuit de zaal werd door de leden geopperd het lidmaatschap van € 7,50 iets te verhogen. Waar in Nederland vind je een vereniging waarvan de leden zelf voorstellen het lidmaatschap te verhogen. Het bestuur wilde daar op dit moment nog niets van weten om drempel om lid te worden laag te houden.

Het bestuur heeft goed nagedacht en vol enthousiasme kon Bettina uitleggen hoe de kosten in de hand gehouden kunnen worden zonder dat de leden er veel van merken. Er komt de komende maanden een hele uitleg over de nieuwe manier van inschrijven voor de grote Hutspotmaaltijd, die vanaf nu echt alleen maar voor leden is en niet meer voor introducees. Op de website wordt een en ander al uitgelegd. Het eco glas bij de Hutspotmaaltijd hoef je niet te kopen of statiegeld voor te betalen. Die krijg je van de Vereeniging zodat je direct je glas voor de rest van de viering hebt. Het is duidelijk te zien, Bettina en het bestuur zijn klaar voor deze immense operatie.

Voor de Praalwagenwedstrijd waren dit jaar slechts 2 inschrijvers. De Daltonschool uit Voorburg en de Rembrandtgroep.

Beide ontwerpen met als thema Rembrandt waren goed bedacht en sloten aardig op elkaar aan.

De jury besloot dat de 2 groepen samen moeten gaan werken om een praalwagen te maken en de groep die bezwaar maakt wordt uitgesloten van deelname 🙂 Uiteraard maakten de 2 groepen geen bezwaar.

Als een grote groep poseerden ze even later voor de fotografen.

Na de bekendmaking van de uitslag van de praalwagenwedstrijd, werd het thema van dit jaar bekend gemaakt. Vele bekende Nederlanders zijn geboren en of getogen in Leiden, vandaar dit jaar het thema Jong Geleerd.

Het archief dat jarenlang onder andere bij Rens Heruer thuis heeft gestaan, is vanwege zijn verhuizing ook verhuisd.

Het archief werd vrijdagavond symbolisch overgedragen aan Ariela Netiv  van Erfgoed Leiden.

Burgemeester Henri Lenferink is Ere voorzitter van de 3 October Vereeniging  en eigenlijk op de ALV alleen aanwezig als er ellende of iets bijzonders is. Ellende is er vrijwel nooit dus moest zijn komst iets feestelijks in petto hebben.

Voor archivaris Eef van Tol die jarenlang Rens Heruer geholpen heeft was er een verrassing, zij werd mede door haar werk als archivaris, maar ook al haar andere vrijwilligerswerk, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Van het bestuur van de Vereening ontving zij ook nog een mooi Optochtaffiche uit 1934.

In de korte rondvraag, iedereen begon tegen 23.00 uur toch echt wel dorst te krijgen, vroeg Claas Griffioen of de optocht toch weer niet de oude route kan gaan lopen. Het is genotuleerd en wie weet of dat ooit nog gaat gebeuren.

De ALV is voorbij, we gaan ons opmaken voor het Feest der Feesten en het vaandel kan voorlopig weer even in de kist. Op de website van de 3 October Vereeniging eerdaags al het nieuws op een rijtje.

In de fotoslideshow nog wat sfeerbeelden.

Gerelateerde artikelen

5 reacties

די מריו 10 mei 2019 - 23:23

En dan zonder foto.. kan eigenlijk niet he fotograaf.

love As Always
Di Mario

Reply
Sjoerd 11 mei 2019 - 7:35

Een schitterend affiche, mijn complimenten voor de maker(s)

Reply
Hans 11 mei 2019 - 20:26

Orde van Oranje Nassau ben je niet zomaar.
Dus bij deze een hartelijk gefeliciteerd. Hans

Reply
rietepietz 11 mei 2019 - 21:40

Je doet het wéér, nog voor het voorjaar om is stort je ons alweer in de 3 oktoberfeesten!

Reply
Nicky 11 mei 2019 - 22:51

Zo. Da’s weer geregeld. Ik dacht dat jullie daarna wel zouden gaan borrelen, maar nee hoor.

Reply

Plaats een reactie