Home Sport Het wordt met 16 graden lekker loopweer tijdens de Leiden Marathon op 19 mei

Het wordt met 16 graden lekker loopweer tijdens de Leiden Marathon op 19 mei

door Emile van Aelst

Bij de lopers, de organisatie en vrijwilligers begint het nu echt te kriebelen, over 11 dagen is de 29e Leiden Marathon. Twee dagen staat Leiden dan in het teken van de Leiden Marathon met op zaterdagavond de 5 km Nightrun en op zondag de 42-, 21- en 10 kilometer.

En niet te vergeten natuurlijk de Kidsrun op zondag voor kinderen tot 12 jaar.

Voor wie het hardlopen allemaal iets te snel gaat is er natuurlijk ook nog de Leiden Marathon wandeling op zaterdag, waar je alle afstanden op je gemak kan wandelen.

Veel mensen denken dat wandelen een makkie is, maar dat valt nog tegen. Om 42 km te wandelen moet je ook fris en uitgeslapen zijn 🙂

Er zijn natuurlijk ook mensen die denken, ik ga liever in het gras een dagje muziek zitten luisteren en kijken. Tja die moeten nog een weekje langer wachten op het verjaardagsfeestje van O’ Nine.

Bastiaan de Wolf is niet alleen al jaren vrijwilliger bij de Leiden Marathon, hij is ook de toetsenist van O’Nine die dit jaar 10 jaar bestaat. Om dat te vieren geven ze 25 mei een verjaardagsfeestje met een heleboel leuke bands die ze de afgelopen 10 jaar tegen zijn gekomen. Hij hoopt natuurlijk ook een hoop lopers en vrijwilligers van de Leiden Marathon op hun feestje te zien. Voor wie O’Nine nog niet gezien heeft, als je niet komt ga je onder andere dit missen 🙂

Maar eerst krijgen we de Leiden Marathon en gelukkig zijn de weersvooruitzichten beter dan vorig jaar. Dat was echt een van de meest bizarre edities ooit. We begonnen met stralend zonnig weer en de verwachting dat het warm zou worden. Op zich viel dat nog mee.

Het werd erger toen opeens de luchtvochtigheid enorm veranderde, waardoor een aantal deelnemers vlak voor de finish in problemen kwamen. Nog erger werd het toen er ook onverwacht een enorme onweersbui richting de Leiden dreef. Met duizenden lopers in de polders een angstwekkend idee en er werd (achter de schermen) al gekeken hoe ze te laten stoppen of schuilen in de polder. Gelukkig dreef het onweer net voorbij en bleef het in de polder beperkt tot een grote stortbui.

Natuurlijk wil je als fotograaf ook dat vast leggen, al moet je ervoor in de plassen liggen. Als je camera maar droog blijft 🙂

Dat stuk door de polder in de buurt van het 36 km punt is mooi, maar ook echt zwaar en je ziet er bijna niemand. Gelukkig zit er al jaren een tubaspeler de lopers moed in te blazen.

 Hij wordt dan ook regelmatig bedankt door de vaak ondertussen bijna uitgeputte lopers.

Want reken maar dat je als recreatieloper het zwaar hebt, maar je bent wel trots en voldaan als je de finish hebt gehaald. Saskia uit Den Bosch loopt de 21 km met Running Blind, ik probeer altijd in de buurt te zijn als ze finished, want ik heb  echt respect voor haar doorzettingsvermogen.

Terwijl ik dit schrijf heb ik weer helemaal zin in de Leiden Marathon volgende week. Het wordt mijn 28e jaar als vrijwilliger. We hebben bijna 1.000 vrijwilligers, maar door natuurlijk verloop kunnen we altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken. Zou jij op welke manier dan ook willen meewerken neem dan contact op met het Marathonbureau. Dit jaar zijn de Crewjacks oranje zodat je ze ook nog kan dragen tijdens het WK Damesvoetbal waar Nederland aan meedoet deze zomer.

Gerelateerde artikelen

5 reacties

די מריו 8 mei 2019 - 23:33

Het kan altijd erger.. ik heb een gelopen.. drie dagen in Zeeland.. overal wind… regen. wat… mega regen… heb ik ook overleefd… 😉

Love As Always
Di mario

Reply
Sjoerd 9 mei 2019 - 6:36

Ach, het kan altijd erger. Ik herinner me nog een Kennedymars hier in het zuiden met regen, hagel en sneeuw… Gewoon doorgaan is dan het motto.

Reply
Hans 9 mei 2019 - 11:36

Een getrainde loper laat zich niet door het weer weerhouden om te gaan.
Petje af voor deze doorzetters. Hans

Reply
rietepietz 9 mei 2019 - 17:28

Nou inderdaad, 42 km, is wandelend ook geen peulenschil hoor! Ik heb het nooit gelopen op één dag, kwam niet verder dan 30 km.

Reply
Nicky 10 mei 2019 - 16:21

Wat een mooie foto van jou en Saskia! Ik duim voor mooi weer voor jullie!

Reply

Plaats een reactie