Home 4 en 5 Mei Dodenherdenking bij het Haagsche Schouw, Geef vrijheid door

Dodenherdenking bij het Haagsche Schouw, Geef vrijheid door

door Emile van Aelst

Het thema ‘Geef vrijheid door’ kwam tijdens de herdenking bij het Haagsche Schouw wel heel duidelijk over. De 6 jarige Tim van Aelst herdacht samen met de bijna 99 jarige Willem Witvliet, de laatst levende veteraan die hier gevochten heeft,  de gevallenen van de strijd bij het Haagsche Schouw en vliegveld Valkenburg.

Tijdens de eerste meidagen van 1940 hadden de Duitsers  de brug naar vliegveld Valkenburg en Den Haag in handen. Majoor Mulder, de bet-overgrootvader van Tim, kreeg opdracht de brug te ontzetten. Samen met zijn manschappen, waaronder Willem Witvliet, vertrokken ze vanaf de Morschpoortkazerne zonder te weten wat ze te wachten stond. De brug werd ontzet zonder verlies van manschappen. Helaas vielen er enkele dagen later in de strijd rondom het vliegveld 51 slachtoffers. Elk jaar worden deze bij het oorlogsmonument van het Haagsche Schouw herdacht.

Een aantal genodigden verzamelden zich in hotel Het Haagsche Schouw, hieronder ook de bijna 102 jarige Paul Moerman die gevochten heeft in de slag om Ypenburg.

Uniek aan deze herdenking is ook dat er 4 burgemeesters bij aanwezig zijn, omdat het Haagsche Schouw vroeger niet bij Leiden hoorde en Valkenburg tegenwoordig bij Katwijk. Vandaar dat de burgemeesters van Leiden, Katwijk, Voorschoten en Oegstgeest aanwezig waren. Zoals elk jaar was ook een delegatie uit de Engelse zustergemeente Oxford aanwezig met onder andere de Lord Major Collin Cook. (midden)

Het gezelschap liep over de brug naar het monument.

Hier stonden het koor Ex-Animo en The Band of Liberation voor de muzikale ondersteuning van de herdenking.

Onder de genodigden ook de bijna 99 jarige veteraan Willem Witvliet.

Sinds vorig jaar leest hij de namen op van de gevallenen bij de strijd rondom vliegveld Valkenburg. Ton Kohlbeck, voorzitter van de Stichting Dodenherdenking Leiden vroeg of Tim erbij kwam staan en vertelde er staat hier een overspanning van 5 generaties.

Vol aandacht luisterde Tim naar het voorlezen van de namen en beloofde aan Ton Kohlbeck als hij later groter is en kan lezen wellicht terugkomt om misschien zelf de namen voor te lezen.

Ach en dan vergeet je in alle spanning de tekening te geven die je gemaakt hebt voor meneer Witvliet, snel nog even brengen 🙂

Na een gedicht voorgedragen door Rens Heruer, volgde een indrukwekkende toespraak van Joris Voorhoeve, voormalig minister van defensie. Hij blikte terug op de strijd die hier geleverd is en waarschuwde voor teveel nationalisme die thans de kop begint op te steken.

Hierna werd de Last Post gespeeld en het Wilhelmus gezongen.

Na de 2 minuten stilte werd er als eerste een krans gelegd door de 4 burgemeesters.

Gevolgd door een bloemstuk van de Lord Major van Oxford.

Na het leggen van diverse bloemstukken en kransen door verschillende organisaties openden de 5 burgemeesters het defilé langs het monument.

Gevolgd door vele anderen, want ook dit jaar was het weer drukker dan andere jaren.

Na afloop spraken Willem Witvliet en Tim af er volgend jaar allebei weer bij te zijn.

In de fotoslideshow/filmpje nog een paar sfeerbeelden.

Gerelateerde artikelen

4 reacties

logbankje 5 mei 2019 - 22:25

Prachtig moment Lg, van de tekening, een mooie waarde volle reportage. Hans

Reply
Sjoerd 6 mei 2019 - 6:38

Mooi dat de jeugd er ook bij betrokken wordt. met uiteraard een hoofdrol voor Tim.

Reply
די מריו 6 mei 2019 - 6:59

Mooi LG.. mooi in beeld gebracht, maar ook mooi dat het zo wordt herdacht.

Love As always
Di Mario

Reply
Nicky 6 mei 2019 - 16:55

Ach, wat mooi. Het is zo belangrijk dat de jeugd ook herdenkt.

Reply

Plaats een reactie