Home Leiden 4 Mei herdenken we, 5 mei vieren we

4 Mei herdenken we, 5 mei vieren we

door Emile van Aelst

Eigenlijk zou een blog als deze overbodig moeten zijn en is het voor iedereen gewoon standaard om zaterdagavond om 20.00 uur 2 minuten stil te zijn om de gevallenen uit de 2e wereldoorlog en andere oorlogen te herdenken. Ik ga elk jaar naar 2 herdenkingen. ’s Middags naar het monument bij de Haagsche Schouw. Eigenlijk sta ik daar namens mijn overleden moeder om een eerbetoon te brengen aan haar vader, mijn opa, die daar na het uitbreken van de oorlog strijd geleverd heeft om de brug te heroveren op de Duitsers.

Jarenlang was hier een aparte herdenking op 10 mei, georganiseerd door de Bond van Wapenbroeders. Omdat er slechts één oud strijder nog in leven is, wordt sinds een paar jaar de herdenking op 4 mei gehouden en elk jaar drukker bezocht door onder andere nabestaanden.

Meerdere jaren heb ik in blogs geschreven over de Koffertjes wandeling dat het verhaal verteld van het vermoorde Joodse meisje Lotte Adler. Onder deze link het trieste verhaal over Lotte die met 50 andere Joodse weesmeisjes in 1943 uit het Leidse weeshuis gedeporteerd werd en daarna werden vermoord in diverse vernietigingskampen.

’s Avonds is de herdenking bij het oorlogsmonument bij Molen de Valk.

Vroeger werd de Last Post vanaf de molen geblazen. Om een of andere reden werd dat opeens niet meer gedaan. Dit jaar wordt na jaren dit weer in ere hersteld en zal een trompettist vanaf de molen de Last Post blazen.

Ik denk dat dit een heel indrukwekkend moment zal zijn als je tot in de verre omgeving van de molen de trompettist hoort of ziet staan.Ik hoop en neem aan dat iedereen morgenavond om 20.00 uur even 2 minuten stil is om de gevallenen te herdenken.

Gerelateerde artikelen

5 reacties

די מריו 4 mei 2019 - 7:11

Mooie log LG… Ik vind het niet meer dan normaal om er bij stil te staan. Geef vrijheid en het herdenken door.

Love As Awlays
Di Mario

Reply
rietepietz 4 mei 2019 - 11:23

Ja natuurlijk is dat normaal en doen we dat.

Reply
Hans 4 mei 2019 - 19:35

Juist goed om aandacht te besteden en te herdenken.
De vrijheid lijkt zo normaal, maar is duur betaald. Hans

Reply
Sjoerd 4 mei 2019 - 20:46

Uiteraard…

Reply
Nicky 5 mei 2019 - 22:06

Uiteraard waren wij stil. De last post vanaf de molen lijkt me prachtig.

Reply

Plaats een reactie