Home Centrum 350 jaar na het overlijden van Rembrandt nieuwe Nachtwacht in Leiden ontdekt

350 jaar na het overlijden van Rembrandt nieuwe Nachtwacht in Leiden ontdekt

door Emile van Aelst

Dat Rembrandt zijn tijd vooruit was bleek deze week wel toen er op de zolder van Koetshuis de Burcht een nieuwe echte Leidse Nachtwacht opdook. Het doek is gevonden door Tom en Clarita Holswilder. Kunstenares en Rembrandtkenner Sanne Bavelaar zag het direct, dit is een Rembrandt uit zijn, bij de massa onbekende, Zoeterwoudse periode. Trots poseerden ze bij het schilderij.

De vondst moest gevierd worden vandaar dat een aantal gasten waren uitgenodigd om de onthulling van het schilderij bij te wonen. Buiten werden zij door niemand minder dan Rembrandt van Rijn opgewacht, de wonderen zijn duidelijk de wereld nog niet uit.

Alle gasten werden persoonlijk ontvangen door Rembrandt.

Tijd dat ik maar even een en ander ga uitleggen. In 2016 lieten Tom en Clarita vanwege het 35 jaar bestaan van het Koetshuis een schilderij maken met daarop een aantal voor hen belangrijke personen. Het schilderij werd gepresenteerd op een avond die de aanwezigen nooit meer vergeten, wie nog even terug wil kijken naar die memorabele avond in 2016 moet even hier klikken.

Vrij snel na die avond zei Tom, ik wil eigenlijk nog veel meer mooie Leidse mensen op een schilderij hebben. Zo ontstond het idee voor een tweede schilderij. Sanne Bavelaar die ook het eerste schilderij had gemaakt, kreeg de opdracht om een Leidse Nachtwacht te maken. Na ruim 2 jaar voorbereiding en werken werd gisteravond het resultaat onthuld tijdens een gezellig diner in het Koetshuis.

Bijna iedereen was aanwezig, er waren zelfs een paar mensen die noodgedwongen op de fris zaten, omdat ze met allerlei medicijnen zich over een griep of longontsteking heen probeerden te helpen om dit vooral niet te missen. Spanning bij de geportretteerden en hun partners, maar wat doen die hoedjes, brilletjes en feestneuzen op tafel ?

Rembrandt heette iedereen welkom en beloofde een mooie en verrassende avond.

Rembrandt vertelde welke 22 mensen er op het schilderij terecht waren gekomen en waarom. De redenen waren divers, bijvoorbeeld zijn broer Dave omdat ze zo’n sterke band hebben.

Patrick was getuige bij het huwelijk van Tom en Clarita.

Marije is lid van de lunchclub en is op een heel speciale manier getrouwd in het Koetshuis.

In de fotoslideshow onderaan komt iedereen voor, het zou een beetje veel worden om alle 22 hier te noemen 🙂

Verrassing nummer 1, Elvis kwam op film nog even langs en vroeg of Rembrandt aan Clarita wilde vragen om nog een keer te gaan trouwen, maar dan in Las Vegas. Wordt gegarandeerd vervolgd 🙂

Sanne begon haar presentatie over het schilderij met het zingen van het Volkslied, alleen vond zij dat we dan alle coupletten moesten zingen.

Gelukkig ging dit niet door en mochten we stoppen na anderhalf couplet.

De presentatie ging aan de hand van de Feesthoedbrilneus-quiz.

In plaats van petje op petje af, werden nu de feestartikelen gebruikt om te antwoorden.

Nee, ….. nee nee nee dit ga je niet menen he, helaas ik meende het wel. Hoe vaak krijgt een mens de kans dit soort foto’s te maken 🙂

Het leukste was dat er op sommige vragen meerdere antwoorden mogelijk waren dus moest alles gebruikt worden.

Mok en Shirley kwamen bijna niet meer bij.

Zo’n Selfie maak je inderdaad niet vaak.

Speciale gasten waren politieagenten Femke Dekker en Eric van Dommelen. Zij hebben, naar Rotterdams voorbeeld, Leidse Boontjes opgericht. Leidse Boontjes is een initiatief van de politie en probeert Leidse jongeren die dreigen te ontsporen op het juiste pad te zetten door ze een doel en toekomstperspectief te bieden.

In het pand van Nieuwe Energie is deze week het restaurant gestart waar deze jongeren kunnen werken. Het Koetshuis heeft meegewerkt om het project op poten te zetten.  Deze avond was aangeboden door Tom en Clarita, maar zij hadden wel gevraagd of alle gasten 30 euro wilden doneren voor Leidse Boontjes, meer mocht natuurlijk ook 🙂

Tijd voor een korte pauze en een groepsfoto onderaan de Burcht.

Je zal maar toerist zijn en dan in het schilderachtige Leiden met Rembrandt op de foto gaan.

Wordt Puur, je eigen restaurant, verbouwd en ben je nog een laatste avondje vrij, vraagt zo’n stomme fotograaf of je even een biertje voor hem wilt tappen.  Sorry Kok, maar hij smaakte des te lekkerder.Om te laten zien hoe zo’n schilderij tot stand komt, had Sanne een filmpje gemaakt en dan zie je pas wat een werk het is. Het is niet alleen het schilderen, maar ook al het voorwerk kost maanden tijd. De gasten waren duidelijk onder de indruk van de hoeveelheid werk en ze kreeg dan ook een groot applaus en dat zonder dat iemand nog maar iets van het schilderij gezien had 🙂

De spanning steeg en het moment van de onthulling kwam steeds dichterbij.

Dave, de broer van Rembrandt, vertelde over zijn eerste kennismaking met zijn jongere broertje. Wat was die lelijk, een klein bloederig hoopje was het, naderhand bleek dat de nageboorte te zijn en viel de baby op zich nog wel mee.

Het was zo ver, we gaan aftellen.

Het resultaat mag er zijn.

Iedereen wilde natuurlijk direct van dichtbij kijken hoe zij of hij er op staat.

Met deze nieuwe Leidse Nachtwacht is Rembrandt 350 jaar na zijn overlijden weer springlevend terug in zijn geboortestad Leiden.

Wie De Leidse Nachtwacht wil zien hoeft niet naar het Rijksmuseum in Amsterdam, maar naar Grandcafé de Burcht in Leiden.

Sanne heeft wel een foto van het schilderij ingestuurd voor de wedstrijd van het Rijksmuseum, maar ja er zijn 8.000 inzendingen. Aan de andere kant, het beroemdste werk van Rembrandt is De Nachtwacht, hij is in Leiden geboren en heeft daar ook leren schilderen, dan zou eigenlijk de nieuwe Leidse Nachtwacht in de prijzen moeten vallen vind ik.

 

Gerelateerde artikelen

5 reacties

די מריו 3 mei 2019 - 7:39

Leiden is een bijzondere stad. Er gebeuren daar zoveel dingen zonder winstbejag. Petje af voor Leiden.

Love As always
Di mario

Reply
Sjoerd 3 mei 2019 - 9:16

dat zal toch een aardige cent gekost hebben als ze zo lang bezig is geweest aan dit schilderij.

Reply
Gerard van den Berg 3 mei 2019 - 17:11

Leuk,Leuk,leuk

Alle gasten gefeliciteerd een eer
Super gedaan weer Tom en Clarita en natuurlijk Sanne voor het maken vakwerk.

Mooie reportage weer Emile,

Reply
rietepietz 3 mei 2019 - 18:28

Wat een leuk idee, maar je moet het natuurlijk eigenlijk van dichtbij bekijken.

Reply
Nicky 4 mei 2019 - 12:53

Wat ontzettend leuk, zeg!

Reply

Plaats een reactie