Home Natuur Bollenvelden en drukte met Pasen maakt cabaret uit 70-er jaren weer actueel

Bollenvelden en drukte met Pasen maakt cabaret uit 70-er jaren weer actueel

door Emile van Aelst

Ik was eigenlijk niet van plan dit jaar een blog over de bollenvelden te maken, omdat het er eigenlijk elk jaar hetzelfde uitziet. De bollenvelden zijn wel erg in het nieuws omdat toeristen grote schade aanrichten door tussen de bloembedden te lopen. Toen ik dit weekend hoorde dat iedereen in de bollenstreek werd teruggestuurd omdat de Keukenhof vol was, moest ik opeens denken aan een oud stukje cabaret van Gregor Frenkel Frank en Netty Rosenfeld over Duitsers met Pasen in Holland. Daarom toch maar een bollenveld blog met onderaan een fotoslideshow met daaronder het geweldige en nog steeds actuele stukje cabaret over Duits toeristen.

Ik was natuurlijk niet zo gek om echt richting de Keukenhof te rijden, maar bij ons in de buurt richting Voorhout en Noordwijkerhout is genoeg te zien. Veel mensen waren slim en maakten een rondje bollen op de fiets.

Dit huis vind ik nu echt een Pipi Langkous huis. Waarom weet ik ook niet, maar als ik er langs rijd dan moet ik er altijd aan denken.

Er wordt al maanden uitgebreid gewaarschuwd niet in de bollenvelden te lopen. Ook al blijf je op de paden tussen de bloemen, dan kan je nog schade aanrichten door het overbrengen van ziektes op de bollen.

Ik leerde vandaag weer eens dat niet alles is wat het lijkt en het goed is commentaar te bewaren tot je de feiten kent. Ik zag twee meiden midden tussen de bloemen lopen en dacht wat een stel trutten, je weet dat het niet mag en dan op je gemak er dwars doorheen stampen.

Toen ze dichterbij kwamen zag ik dat ze iets aan het doen waren. Het bleek dat ze voor het koppen van de bollen de zieke bollen inspuiten met een middel dat de bol in enkele dagen doet verschrompelen, zodat er bij het rooien geen zieke bollen worden geoogst.

Kan me indenken dat het met dit weer een leuke klus is, maar ik moet er niet aan denken dat je bij regen al die bloemen stuk voor stuk moet bekijken.

Het selecteren kan ook na het koppen vertelden ze, alleen zie je aan de bloem makkelijker dat een bol ziek is, dan aan het blad. Weer wat geleerd op en zonnige 2e Paasdag 🙂

Een stukje verderop wist ik nog een veld waar altijd veel soorten bloemen staan. In dit geval geen mensen die ziektes opspoorden, maar mensen die massaal ziektes konden overbrengen op de bollen.

Iedereen liep op zijn gemak tussen de bloemen om foto’s te maken.

Overal in de streek staan borden en  het is volop in de media geweest, maar toch stampen we massaal tussen de bollen door. Sommige telers hebben hier een schadepost aan van tienduizenden euro’s omdat de bollen ziek of vertrapt worden.

Omdat borden niet schijnen te werken lopen er sinds dit jaar ook bij een aantal velden gastvrouwen en heren  rond die de toeristen vriendelijk waarschuwen niet in de bloembedden te lopen.

Ze zijn duidelijk herkenbaar aan hun oranje tulip promotiejacks.

Het werkt wel want bij dit veld bleef iedereen keurig op het pad.

Eerdaags is alles weer voorbij want er werd vanmiddag al begonnen met het koppen van de bollen en de rest van de velden zullen de komende tijd wel snel volgen.

In de fotoslideshow hieronder een aantal foto’s van vandaag, aangevuld met foto’s van eerdere jaren. Het leuke is verschil zie je eigenlijk niet, hooguit dat een veld die dit jaar geel is vorig jaar rood was of andersom. Maar ik heb die foto’s erbij gezet om genoeg tijd te hebben om de hele conference van Gregor Frenkel Frank en Netty Rosenfeld over de Duitse toeristen als geluid erbij te zetten. Het is een stuk cabaret uit begin 70er jaren, maar zou zo vandaag gemaakt kunnen zijn.

 

Gerelateerde artikelen

6 reacties

די מריו 23 april 2019 - 7:45

Ik was in Flevoland, maar ik wist echt niet dat je er niet tussendoor mocht lopen. Daar stonden geen borden en ook geen leuke dames om me tegen te houden. Dus je ziet volgend weekend wel foto’s van Yaron en Shirel tussen de blommen. Maar ik beloof je om het volgend jaar niet meer te doen….

Love As Always
Di mario

Reply
Sjoerd 23 april 2019 - 9:21

Wat stom, ik ben er nog nooit geweest.

Reply
Nicky 23 april 2019 - 13:27

Prachtig gezicht! Dat cabaret is leuk. Goh, dus toen ook al? 🙂

Reply
rietepietz 23 april 2019 - 16:37

Geweldig stukje cabaret, ik hoorde het toevallig ook op de radio van de week.
Je begrijpt die mensen niet, die borden zouden niet eens nodig moeten zijn.

Reply
Hans 23 april 2019 - 19:14

Een prachtig stuk cabaret, ken deze nog goed.
Toch zijn de liefhebbers van de bollen geen lefhehhlief als ze de velden in banjeren.
Het is me daar ook veel te druk. Hans

Reply
Ria Schipper 29 april 2019 - 16:20

Ziek zoekers heten de mensen die zieke bollen uit de velden halen. Had Vroeger een zwager die dat als beroep had.

Reply

Plaats een reactie