Home Overig Gemeente Leiden bood genodigden Matthäus Passion een gezellige lunch aan

Gemeente Leiden bood genodigden Matthäus Passion een gezellige lunch aan

door Emile van Aelst

Iedereen weet dat de Matthäus Passion van Bach uitgevoerd op Goede Vrijdag een behoorlijk lange zit is. De ene dirigent is wat sneller dan de andere, maar gemiddeld mag je toch wel op 2,5 uur rekenen. Bij de uitvoering in Leiden is er altijd een redelijk lange pauze zodat het publiek even ergens in de stad kan lunchen. De Gemeente Leiden bied elk jaar haar genodigden en gasten een lunch aan in de Burgerzaal van het Stadhuis. Meestal ga ik foto’s maken in de Pieterskerk als de gasten binnenkomen, dit jaar was ik gevraagd wat foto’s te nemen in de Burgerzaal. Alles stond klaar om de ongeveer honderdvijftig gasten te ontvangen.

Even na 13.00 uur kwamen de eerste gasten het Stadhuis binnen.

De Matthäus Passion in Naarden en Leiden zijn al jarenlang de twee bekendste uitvoeringen, sinds vorig jaar is ook Delft er bij gekomen. Een aantal politici, zoals bijvoorbeeld minister president Mark Rutte, wisselt elk jaar van plaats waar ze de Matthäus Passion bezoeken. Jaap Smit, de commissaris van de Koning in Zuid Holland, kwam uiteraard naar Leiden.

Ik ga jullie niet vervelen met alle namen te noemen van bekende Nederlanders die op de foto’s staan, maar een paar loop ik even langs.

Ik ben natuurlijk blij dat we een warm en zonnig Paasweekend krijgen, maar aan de andere kant als het geregend had, dan had ik een leuk familiespelletje geweten. Wie herkent de meeste BN-ers op de foto’s, daar kan je uren mee zoet zijn en de grootste ruzie door krijgen of iemand het wel of niet is 🙂

Deze geef ik vast weg, wie kent hem nog voormalig minister van Buitenlandse Zaken en Secretaris Generaal van de NAVO, Jaap de Hoop-Scheffer.

Het valt mij wel op dat met name een aantal oud politici, maar ook niet politici bijna elk jaar de uitvoering in Leiden bezoeken, zoals bijvoorbeeld Neelie Kroes en advocaat Oscar Hammerstein.

D66-er Alexander Pechtold begon zijn politieke carrière in Leiden, eerst als raadslid en later als wethouder.

Is het nu een Leids, Amsterdams of Rotterdams onderonsje, ze hebben in  elk geval alle drie iets met Leiden te maken of gehad. Job Cohen, politicus en Leids Hoogleraar,  Ton van Brussel voormalig directeur De rode Hoed in Amsterdam en Roelof Eleveld, Secretaris College van Bestuur Hogeschool Inholland en voormalig Leids radiomaker.

Burgemeester Henri Lenferink hield een korte toespraak, waarin hij iedereen welkom heette en even subtiel aangaf waar ze voor uitgenodigd waren 🙂

Het is bekend dat Henri Lenferink niet alleen grote interesse voor geschiedenis heeft, maar ook een groot muziekliefhebber is. Hij heeft dan ook veel verstand van de Matthäus Passion. Zo kon hij de gasten verklappen dat het niet uitmaakt of je de Matthäus Passion in Naarden, Delft of Leiden bezoekt, de afloop is in alle 3 de plaatsen hetzelfde.

Direct na de speech was het buffet geopend en werd de soep geserveerd. Morstechnisch gezien wel zo slim natuurlijk 🙂

Politiek is een kwestie van keuzes maken, dat weet minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ingrid van Engelshoven maar al te goed. Maar welk broodje je moet nemen bij zoveel keus is ook geen makkelijke opgave.

Commissaris van de Koning Jaap Smit is ondertussen bijna elke week wel in Leiden te vinden, vorige week reikte hij nog een erepenning uit aan de 100 jarige Vereniging van Belangstellenden van de Lakenhal.

De altijd vrolijke ex politicus en ereburger van zowel Leiden als Oegstgeest Ton Kohlbeck en zijn vrouw in gesprek met de heer en mevrouw Korthals-Altes. Ik zie mensen denken wat deed Frits Korthals-Altes ook alweer, houd je vast hij was Minister van Justitie, Minister van Buitenlandse Zaken, Voorzitter van de Eerste Kamer en Minister van Staat.

D66 voormalig politicus Thom de Graaf, in gesprek met Minister Ingrid van Engelshoven, is nu Vicepresident van de Raad van State, maar begon zijn politieke carrière als gemeenteraadslid in Leiden.

Er werd trouwens toch heel wat afgel…., uh sorry gepraat. Zo had Staatssecretaris van Infrastructuur, Stientje van Veldhoven gehoord over mijn website en vond het leuk als iemand op zo’n manier over zijn woonplaats schrijft.

Jaap Smit, Thom de Graaf, Stientje van Veldhoven, Henri Lenferink, Ingrid van Engelshoven en Klaas Knot, president van de Nederlandse Bank, staan hier niet zomaar wat te praten.

Ik was er om een aantal van deze foto’s te maken, waarvan als het goed is er vandaag een in de Telegraaf heeft gestaan.

Terwijl de gasten teruggingen naar de Pieterskerk voor het vervolg van de Matthäus Passion, verwerkte ik thuis snel de foto’s en ging daarna lekker de zon in 🙂

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

8 reacties

די מריו 21 april 2019 - 0:06

Kun je het het voorstellen dat ik ooit ben gevraagd om er voor mee te doen. De hele klas deed mee qua jongens.. behalve 1 persoon mocht meedoen… Je kent hem

Love as Always
Di mario

Reply
Sjoerd 21 april 2019 - 10:33

Ik zal de vreugde niet verstoren, maar de gegoede stand krijgt op kosten van de burgerij ook nog eens een gratis lunch aangeboden. Het zal wel overal zo gaan, maar ik vind het niet horen. Maar daar kun jij uiteraard niets aan doen.

Reply
Dwarsje 30 april 2019 - 1:34

Helemaal mee eens en gaat het hier ook niet over het lijden van Christus? Wat een ballen allemaal zeg.

Reply
rietepietz 21 april 2019 - 16:29

Ik dacht dat de meeste politici toch wel voldoen zitvlees hebben om het concert zonder pauze uit te zitten.

Reply
Hans 21 april 2019 - 21:47

Je zat weer in dubbele hoge sferen.
Ze zijn goed verzorgt. Hans

Reply
Cees Mentink 22 april 2019 - 13:10

Een perfecte reportage, EMILE, dank daarvoor.
Naarden, Delft en Leiden ‘strijden’ om ‘namen’ binnen hun veste te krijgen.
RUTTE kwam niet naar Leiden, hoewel de Sleutelstad aan de beurt was, vertelde hij.
Hij wilde geen partij kiezen in een ruzie, die in Bach-kringen met een zekere regelmaat
schijnt te moeten plaats vinden, en hij ging naar Delft.

Ik ben elk jaar weer blij dat kopstukken naar de Pieterskerk komen, de media halen
en – mag het? – een boterhammetje smikkelen.
De Leidse Matthëus wordt ingezet als promotie voor de stad, met burgemeester LENFERINK
als gulle gastheer.
Bachs hemelse meesterwerk opent daardoor deuren en daar kunnen burgers uit Leiden en
omliggende gemeenten baat bij hebben.

Reply
Nicky 23 april 2019 - 13:02

Dat heb je goed bekeken! Ik moet er niet aan denken… Ik begrijp ook nooit dat mensen elk jaar gaan. Dan weet je het toch wel? Maar ja, ik ben natuurlijk een vreselijke cultuurbarbaar.

Reply
Dwarsje 30 april 2019 - 1:37

Kunnen de teksten niet onder de foto gezet worden zoals overal in de media? Tis telkens weer verwarrend. Dikke pluim overigens voor al je werk!

Reply

Plaats een reactie