Home Centrum Nieuwe organisatoren van Stadsfestival De Lakenfeesten hebben er zin in

Nieuwe organisatoren van Stadsfestival De Lakenfeesten hebben er zin in

door Emile van Aelst

Over 2½ maand stort Leiden zich weer massaal in de Lakenfeesten, een heel weekend lang staat Leiden weer op zijn kop. De laatste jaren lag het grootste deel van de organisatie bij Nilles Raken, wat best wel erg veel werk was. Deze week presenteerde Nilles de nieuwe naam van de Lakenfeesten en de nieuwe mede-organisatoren. De naam Lakenfeesten wordt vervangen door ‘Stadsfestival De Lakenfeesten‘. De reden hier achter is dat het naar buiten toe moet uitstralen dat we een echt Stadsfestival hebben. Uiteraard vroeg ik aan de nieuwe organisatoren of er meer ging veranderen.

In principe gaat er dit jaar niets veranderen, maar voor de toekomst zijn er wel plannen om uit te breiden of terug te gaan naar de oorsprong van de Lakenfeesten. Laat ik eerst even de huidige organisatie voorstellen, die stuk voor in het verleden al hebben bewezen mooie feesten voor Leiden te kunnen organiseren. Daaf Sloos, ondere andere Leidse Rederij, Santa Run en ijsbaan, Mels Hartman werkte voor het Centrummanagement en nu voor de Horecagroep, Monique IJsselsteijn, centrum management, Eveline van Boxel, Universiteit Leiden en musical gezelschap Otis en Nilles Raken die alweer een aantal jaren de Lakenfeesten organiseert.

Alle grote pijlers van het festival blijven natuurlijk overeind zoals de Peurbakkentocht die elk jaar een van de toppers van de Lakenfeesten is en de Leidse grachten in een feestende massa veranderen.

De organisatie wil wel terug naar de oorspronkelijke opzet, dus mooie versierde boten en niet alleen 10 ballonnen, een tap en 150 decibel muziek. Verbieden gaan ze niets, maar wel gaan ze er op wijzen dat het veel leuker is als iedereen probeert een originele boot te maken met een normaal geluidsniveau.

Om de deelnemers een handje te helpen komen er eerdaags een paar filmpjes op de site waarin vaste deelnemers als Vriendengroep Nou En, De Stamgasten en Café de Roze Beurs tips gaan geven hoe je een mooie Peurbak maakt.

De Drakenboot races zijn ook niet meer weg te denken en is elk jaar weer een spannend sportspektakel op het water van de Apothekersdijk.

Zondagmiddag is het centrum weer gevuld met straatartiesten bij het Straatmuzikantenconcours De Gouden Pet.

De kinderkermis op de Beestenmarkt blijft uiteraard ook gewoon doordraaien.

Daarnaast is er natuurlijk weer het grote bierfestival op het plein bij de Uyl van Hoogland en zijn er diverse andere extra evenementen en optredens in de stad.

Leiden Culinair is dan wel een aparte organisatie, maar natuurlijk onlosmakelijk verbonden met de Lakenfeesten.

In het verbouwde museum De Lakenhal, die in juni weer opengaat, komt een winkeltje waar het Leids Laken wordt verkocht. Wellicht komt er in de toekomst een samenwerking met het museum en zou er bijvoorbeeld weer een echte Leidse Lakenmarkt georganiseerd kunnen worden. Nilles Raken raakte er bijna niet over uitgepraat en kijkt nu al uit naar Stads Festival De Lakenfeesten.

Hij liet een voorbeeld van de website zien, die vanaf vandaag officieel online is.

Nog even geduld en Leiden staat weer helemaal op zijn kop tijdens het Stadsfestival De Lakenfeesten.

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 15 april 2019 - 13:57

Stilte voor de storm dus….

Love As Always
Di mario

Reply
Sjoerd 15 april 2019 - 16:03

Dat gaat helemaal goedkomen met die gasten…

Reply
rietepietz 15 april 2019 - 17:17

zucht…. zei ik het niet een week geleden?

Reply
Nicky 16 april 2019 - 18:15

Best wel erg veel werk is een understatement. Maar het komt vast goed!

Reply

Plaats een reactie