Home Centrum Molen de Valk weer open voor het publiek

Molen de Valk weer open voor het publiek

door Emile van Aelst

Maandagmiddag werd na een verbouwing van 3 maanden Molen de Valk weer voor het publiek geopend.

Mooier weer om de molen te heropenen kan je je bijna niet wensen.

De genodigden stonden lekker buiten in het zonnetje te wachten op de opening en ja in deze weken ontkom je in de kust- en bollenstreek natuurlijk niet aan de tulpen.

Molenaar Hennie van der Lelie, was blij dat de molen in een korte tijd verbouwd is en daarom niet zo lang dicht hoefde.

Wilbert Hettinga, voorzitter van het Erfgoedcafé Leiden, maakte ook duidelijk hoe mooi en belangrijk het is dat de in 1743 gebouwde Molen de Valk zo goed onderhouden wordt.

Samen met zijn kleinkinderen, de jeugd heeft de toekomst, opende hij de verbouwde ingang van Molen de Valk.

De ticket- en informatiebalie is vernieuwd en heeft een veel lichtere en ruimere uitstraling.

Uiteraard nam ik een weer een kijkje in het molenmuseum. Normaal kom ik eens per jaar in de molen, maar vanwege de bouw van de Lammermarktgarage en de inrichting van het plein kwam ik er de afgelopen jaren om de paar weken en geniet elke keer weer.

Behalve de informatiebalie is ook de filmzaal verbouwd en gemoderniseerd.

Wat ik echt niet snap is dat het voor toeristen een (terechte) must is de molen te bezoeken, terwijl veel Leidenaren er niet of zelden binnen zijn geweest. Misschien komt het omdat het zo’n vertrouwd stadsbeeld is dat we er gewoon niet aan denken om naar binnen te gaan.

Terwijl er zoveel moois te zien is in de molen.

Als je dan eenmaal boven bent, heb je een geweldig uitzicht over Leiden.

Van bovenaf kan je ook alle veranderingen rondom de molen goed volgen, zoals de bouw van de nieuwe Valkbrug.

Regelmatig als de wind draait, moeten ook de wieken gedraaid worden. Best een pittige klus, maar voor molenaar Daniëlle Boer een bijna dagelijks klusje.

Als je een beetje geluk hebt dan zie je prachtige schaduwen van de molen en de wieken op de weg beneden.

Vol trots vertelden Hennie en Daniëlle over de molen en de verbouwing. Terecht stipten ze nog even aan dat in het weekend van 11 en 12 mei de Nationale Molendagen zijn, waarop honderden molens in Nederland open zijn en je de molenaars kan ontmoeten.

Je hoeft natuurlijk niet tot 11 of 12 mei te wachten want Molen de Valk is 6 dagen per week geopend.

Ennnuhhhhh, voor de Leidenaren onder mijn lezers, laten we nou eens afspreken als ik het over een half jaar over Molen de Valk heb, dat je niet zegt, ‘daar ben ik nou nog nooit geweest, maar dat je zegt, ‘daar ben ik toevallig laatst nog binnen geweest:-)

De fotoslideshow/filmpje hieronder laat duidelijk zien dat je minstens eens per jaar een keertje naar boven moet en of je gasten van buiten Leiden een keer moet meenemen naar de molen.

Gerelateerde artikelen

8 reacties

logbankje 9 april 2019 - 22:22

Als ik een gerestaureerde molen zie word ik wel blij als Zaankanter.
Molen de Valk is een publiekstrekker, de opening is klassen georganiseerd. Hans

Reply
Nicky 9 april 2019 - 23:09

Mooi, hoor. Ik ben ook nog nooit bij een molen binnen geweest. Ik schaam me diep.

Reply
Yova 10 april 2019 - 8:18

Deze molen hebben wij nog erop gestaan. Ook naar boven geweest. Ik had vreselijk last van hoogtevrees. Ik zweette toen rot. Ik was helemaal verslag geweest. Wat mooi dat weer mooi gemaakt hebben. Balie van binnen ziet inderdaad anders uit. Wat mooi! Prachtig foto’s. Het is wel meer kaal omheen. Toen was er meer bomen omheen.

Reply
די מריו 10 april 2019 - 11:14

Dat ziet er weer goed uit, ik was er vorig jaar in de buurt, maar ik dacht.. ouwe meuk, mogen ze eerste wel ff opknappen 😉 Dus maar een biertje gedronken met het uitzicht op de molen. (Verder had het niets met hoogtevrees te maken.. )

Love As always
Di Mario

Reply
Sjoerd 10 april 2019 - 12:41

Ik zie het al, het groeit niet, maar het staat op stelten.,..

Reply
rietepietz 10 april 2019 - 15:19

Zo gaat het vaak, je reist de halve wereld af en vergeet in je eigen omgeving rond te kijken!
De Valk ben ik nog nooit in geweest maar wel in de molen die in Delft staat en zo hier en daar ten lande als er een m’n pad kruiste.

Reply
די מריו 10 april 2019 - 19:51

Huh, waar is mijn berichtje, zit die in de spam?

Love As Always
Di mario

Reply
די מריו 10 april 2019 - 19:52

owh.. hij staat hier gewoon boven, ik moet maar weer stoppen met koffie drinken en verder gaan met alcohol. Mijn lichaam gaat dingen vreemd zien.

Love As Always
Di mario

Reply

Plaats een reactie