Home kunst Museum De Lakenhal kreeg schenking van 5 miljoen euro

Museum De Lakenhal kreeg schenking van 5 miljoen euro

door Emile van Aelst

Donderdagmiddag werd de naam van de nieuwbouw van museum de Lakenhal bekend gemaakt. Het museum ondergaat al vanaf 2017 een grote verbouwing met nieuwbouw aan de kant van de Lammermarkt. In juni gaat het museum weer open met onder andere een groot openingsfestival. Donderdag waren vrienden van de Lakenhal, gemeente en pers uitgenodigd om een kijkje te nemen in de nieuwe ontvangsthal en om te horen hoe de nieuwe vleugel gaat heten.

Directrice Meta Knol was blij dat eindelijk de heropening van het museum in zicht is. Duidelijkheid is Meta op het lijf geschreven dus haar eerste woorden waren, ‘ik heb 5 minuten gekregen, maar dat gaat echt niet lukken’ 🙂

Ze begon haar verhaal over een vriendelijke oudere vrouw die regelmatig met haar rollator in de Lakenhal kwam en waarmee iedereen altijd fijne gesprekken kon voeren. Hier liet ze het even bij en beloofde later in haar speech op deze vrouw terug te komen.

Meta vertelde over de verbouwing en nieuwbouw en beschreef de namen van de zalen zoals de Harteveltzaal en de Papevleugel. Zo kwam zij terecht bij de naam van de nieuwbouw van het museum en kwam het verhaal van de oude vrouw weer terug. Wat volgde was een prachtig en eigenlijk ontroerend verhaal over Carla van Steijn. Zij was jarenlang lid van de ‘Vereniging van Belangstellenden in Museum De Lakenhal’ en deed in 2015 een schenking van 1 miljoen euro, maar wilde anoniem blijven. Na haar overlijden in maart 2018 ontving de Lakenhal een schenking van 5 miljoen euro. Als dank en eeuwig eerbetoon aan mevrouw van Steijn heet het nieuwe gedeelte van het museum dan ook het Van Steijn Gebouw. Het gebouw werd geopend door achterneef Mike van Steijn uit Maastricht samen met locoburgemeester/wethouder Paul Dirkse.

Ik was niet de enige die met een brok in zijn keel het verhaal over Carla van Steijn aanhoorde, vandaar dat ik hieronder de tekst van het persbericht plaats waarin een klein gedeelte van de speech van Meta knol is terug te lezen. Het volledige persbericht is terug te lezen op de site van de Lakenhal.

Carla van Steijn
Carla Roberta van Steijn werd geboren op 7 januari 1925 in Arnhem als dochter van mr. Adolf Herman van Steijn en Emilie Karoline Freifrau von der Schulenberg. Ze groeide op in Den Haag, waar haar vader kantonrechter was, en bezocht in haar jeugdjaren met haar familie regelmatig het Leidse Museum De Lakenhal. Eenmaal volwassen werkte ze als doktersassistente, als directrice van een tehuis voor Indische repatrianten en als bibliothecaresse bij het Damesleesmuseum. Ze had een brede culturele belangstelling en kennis, sprak haar talen, reisde veel, was zeer belezen en had een diepgaande belangstelling voor muziek, schilderkunst, architectuur en natuur. In Museum De Lakenhal was zij een graag geziene gast: altijd oprecht betrokken, warm én kritisch. Ze was jarenlang lid van de Vereniging van Belangstellenden in Museum De Lakenhal. Carla van Steijn bleef bewust ongehuwd en overleed op 12 maart 2018 in Wassenaar. Het museumteam en de vriendenvereniging kijken met ontroering, respect en genoegen terug op de bijzondere band die in de loop van jaren met mevrouw Van Steijn werd opgebouwd, en gedenken haar graag op gepaste wijze met de naamgeving van het nieuwe gebouw.
Prachtig toch als iemand zo betrokken is geweest bij het museum en nooit op de voorgrond heeft willen treden. Ook Haro Schultz van Haegen, voorzitter van de Vereniging van Belangstellenden in Museum de Lakenhal, had een bijzondere band met mevrouw Van Steijn en vertelde; “Opnieuw is gebleken dat particulieren op betekenisvolle manieren bijdragen aan Museum De Lakenhal. Het nieuws dat we vandaag naar buiten kunnen brengen is van een bijzondere orde. Niet alleen omdat het gaat om een erfenis van 5 miljoen euro, maar juist ook vanwege de bijzondere band met de schenkster. Mevrouw Van Steijn is jarenlang lid van onze verenging geweest, altijd vol belangstelling, kritisch en loyaal – en nooit op de voorgrond. Dat zij uiteindelijk ons dit grote bedrag heeft nagelaten, maakt dat wij als vereniging haar bijzonder dankbaar zijn, en het past dan ook heel goed dat de nieuwbouw van Museum De Lakenhal als eerbetoon haar naam gaat dragen.”

Hierna werd de naam van de nieuwbouw onthuld door Mike van Steijn en locoburgemeester/wethouder Paul Dirkse.

Dit verhaal kennende loop je eerdaags toch met een gevoel van respect en dankbaarheid de nieuwbouw binnen.Achterneef Mike van Steijn erkende niet vaak in het museum geweest te zijn, maar dat dit in toekomst zeker gaat veranderen.

Hij legde ook even uit hoe de stamboom in elkaar zat en liet een stamboom zien die Carla van Steijn in het verleden had laten maken.

Wethouder Paul Dirkse is blij dat de Lakenhal zo mooi geworden is en dat het museum eerdaags weer opengaat.

Samen met het publiek en Meta Knol proostte hij op de toekomst van het museum.

Nog een paar maanden en we kunnen genieten van het verbouwing en de nieuwbouw van museum De Lakenhal.

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 23 maart 2019 - 7:31

zo zie je dat een beetje vriendelijkheid kan uitgroeien tot iets groots.

Love As Always
Di mario

Reply
Sjoerd 23 maart 2019 - 14:52

Een mooie vrouw met een goed hart…

Reply
Nicky 25 maart 2019 - 13:01

Mooi dat die hal naar haar vernoemd is. Gaat bij niet gebeuren, vrees ik 😉

Reply
Dwarsje 25 maart 2019 - 16:43

Prachtige geste van mevrouw van Steijn, vind de naam een beetje sober “van Steijn GEBOUW”. Onze taal kent woorden die chiquer zijn.

Reply

Plaats een reactie