Home Cultuur Prachtige virtual reality presentatie nieuwste boek van Jimmy Nelson, Homage To Humanity, bij Babooka

Prachtige virtual reality presentatie nieuwste boek van Jimmy Nelson, Homage To Humanity, bij Babooka

door Emile van Aelst

In een tijd dat het papieren boek onder druk staat, komen er gelukkig nog steeds mooie en goede boeken uit. E-books zijn leuk als er geen grote boeken in je koffer passen, maar ik wil een boek nog steeds voelen en in bladeren. Zaterdag was ik bij Babooka Bookstore tijdens de presentatie van het nieuwste boek van Jimmy Nelson, Homage To Humanity.

Voor wie Jimmy Nelson niet kent is het zeker aan te raden om, onder deze link, iets meer over deze bijzondere fotograaf te lezen. Even in het heel kort,  Jimmy’s vader was geoloog bij Shell, zodoende bracht Jimmy zijn jeugd door in diverse landen als bijvoorbeeld Mozambique en Zuid Afrika. Later ging hij naar kostschool in Engeland en kreeg de ziekte Cerebrale Parese waarbij je van het een op andere moment ineens helemaal kaal bent. Hij vertrok op 19 jarige leeftijd naar Tibet omdat iedereen daar kaal is en daarom niet op zou vallen. Hij maakte er een prachtige fotoreportage van met een klein oud cameraatje. Terug in Engeland werd hij fotojournalist en reisde door verschillende brandhaarden in de wereld. Zijn  interesse is mensen bleef groeien en hij zag dat eigenlijk iedereen hetzelfde is alleen ieder met een andere schoonheid. Hij ging op zoek naar onontdekte stammen en volkeren en sloot daar vriendschap mee om ze vervolgens in beeld te brengen. Dit is wel een heel korte samenvatting, maar dan krijg je een idee en is hopelijk je interesse gewekt.

Het is een prachtig boek geworden met een heel mooi en eigentijds tintje. In het boek zit een virtual reality bril en de mogelijkheid om met je telefoon een App te downloaden. Met deze App en de bril kan je tussen de stammen en natuur in het boek rondlopen. De foto’s komen dus letterlijk en figuurlijk tot leven. Zaterdag was in Babooka de presentatie van het boek en kon iedereen met een virtual reality bril kennis maken met de stammen in het boek.

Ongelooflijk mooi en levensecht. Ik stond tegenover een stam die mij aankeek met een blik van hallo wat kom jij hier doen en sterker nog, ik moest met mijn hoogtevrees echt snel de andere kant opkijken toen ik bij een afgrond stond.

Zo’n fotoboek en virtual reality bril zijn leuk natuurlijk, maar voor Jimmy niet het belangrijkste. Enkele jaren geleden heeft hij de Jimmy Nelson Foundation opgericht. Ik sprak met Stephanie van der Wiel, die hem assisteert bij zijn fotoreizen, en zij vertelde dat ze snappen dat culturen in de loop der eeuwen veranderen, maar het zo belangrijk is die culturen vast te leggen voor het nageslacht. Daar helpen deze boeken natuurlijk voor een deel bij, maar dat is maar een tijdsbeeld gezien door de ogen van westerlingen.

Nadat Jimmy het vertrouwen van het volk of de stam gewonnen heeft maakt hij hen duidelijk hoe mooi en uniek ze zijn en daar best trots op mogen wezen. De volken en stammen zelf weten natuurlijk het beste wat het mooist, uniekst en belangrijkst is binnen hun cultuur. Vandaar dat Jimmy en zijn medewerkers apparatuur en uitleg over het gebruik ervan achter laten zodat de volkeren zelf in beeld kunnen brengen wat zij belangrijk vinden. Hiermee krijgen wij later een nog beter beeld van de leefgewoontes.

Zaterdagmiddag waren Stephanie van der Wiel en Emil Lans van de Jimmy Nelson de hele middag aanwezig om niet alleen het boek te promoten, maar vooral kennis te laten maken met het belang van de Jimmy Nelson Foundation.

Ik kreeg een hoop informatie en ga mij er eerdaags eens beter in verdiepen, maar hoop dat ik nu even in grote lijnen het verhaal en belang heb neergezet.

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

6 reacties

Sjoerd 18 maart 2019 - 9:29

Dat lijkt me een aardige verrassing als je daar op die manier naar kunt kijken.

Reply
די מריו 18 maart 2019 - 11:06

Ik heb thuis ook een vr bril. In het begin vaak mee bezig, maar de laatste tijd heb ik het er gewoon te druk voor. maar het is wel leuk om door heen te kijken en te beleven.

Love As Awlays
Di mario

Reply
Yova 18 maart 2019 - 11:32

Mooie verassing van deze boek. Vr bril lijken de mensen vinden interessant om door heen kijken. Leuke serie foto’s. Veel belangstelling daar.

Reply
Hans 18 maart 2019 - 15:18

De multimedia lijkt het te winnen, maar een goed of mooi boek is ook prettig en rustiger. Hans

Reply
rietepietz 18 maart 2019 - 17:55

Helemaal met je eens, een boek moet je vóelen, ruiken en vast kunnen houden

Reply
Nicky 23 maart 2019 - 12:40

Wat geweldig! Zeker voor iemand zoals ik. Ik krijg al heimwee als ik het tuinpad af ben. Maar zo kan ik toch op reis.

Reply

Plaats een reactie