Home Centrum Zonnebloem sloot stadswandeling met Leidse bejaarden af met koffietafel in Koetshuis de Burcht

Zonnebloem sloot stadswandeling met Leidse bejaarden af met koffietafel in Koetshuis de Burcht

door Emile van Aelst

Vrijdag en zaterdag stond Nederland weer in het teken van Nederland Doet.  Vrijdagmorgen organiseerde De Zonnebloem afdeling Leiden Zuid-West een historische stadswandeling voor een aantal rolstoelgebonden bejaarden. Een gezellig uitje  begin je natuurlijk met koffie en gebak.

Je hebt oud, ouder en mensen die nooit oud lijken te worden zoals deze 102 jarige mevrouw Brussee.

Voor mevrouw Siera was het ook een bijzondere dag, zij werd vandaag 89 jaar en dat waren de vrijwilligers van de Zonnebloem niet vergeten.

Na de koffie was het gelukkig droog en kon begonnen worden met de wandeling door Leiden.

Gids Willem Hogendoorn nam de gasten mee langs een aantal historische plekjes en had mooie verhalen over toen en nu.  Vroeger was er weinig geld en daarnaast verzopen veel mannen hun weekloon in de kroeg. Ook toen waren de kerken al niet altijd vol, daarom kregen de bezoekers van de armenkerk als ze de hele dienst hadden bijgewoond een broodloodje waarmee ze brood konden halen bij de Bakkerij aan de Oude Rijn. Een duidelijke win win situatie de kerk vol en brood op de plank.

Ik vind Leiden met al zijn bruggen mooi en de bejaarden die werden gereden vonden dat ook, alleen of de vrijwilligers die duwden er met deze storm ook zo over dachten begin ik te betwijfelen.

We stonden stil op de Hoogstraat waar we mooi uitzicht hadden op Hudsons Bay en de Waag. Over de Waag gaan natuurlijk vele verhalen, maar het belangrijkste is dat het vroeger het handelsknooppunt van Leiden was. Uiteraard kent elke Leidenaar de Waag, al is het alleen al vanwege de uitdeling van Haring & Wittebrood op 3 Oktober.

Op de Breestraat vertelde Willem het verhaal over de Stadsgehoorzaal dat vroeger het Katholieke Catharina Gasthuis was met daarnaast de Waalse Kerk. Deze kerk was toegewezen aan de Waalse vluchtelingen en nog steeds worden er elke zondag kerkdiensten in het Frans gehouden.

Waar nu de Langebrug loopt was vroeger een gracht waarin de lakenstoffen werden gewassen. Leiden had een bloeiende en wereldberoemde lakenindustrie. De Pieterswijk was ook de wijk waar Rembrandt vroeger een gedeelte van zijn jeugd heeft doorgebracht onder andere op de Latijnse School.

Aan de Langebrug lag ook het atelier van Jacob van Swanenburgh, de vroegere leermeester van Rembrandt en Jan Lievens. In het pand is nu de Young Rembrandt studio waar van alles over Rembrandt en zijn Leidse tijd te vinden is. Ook is er de gratis toegankelijke Rembrandt Experiënce.

Hoe rolstoelvriendelijk is Leiden, een ding is zeker bezoekers met rolstoelen hebben geen probleem om de Young Rembrandt studio te bezoeken.

Achterin is de Rembrandt Experiënce waar Jacob van Swanenburgh de bezoeker in 8 minuten tijd meeneemt naar de tijd van zijn leerling Rembrandt.

Een prachtige 3 D voorstelling waarin je het idee hebt midden in het atelier van Van Swanenburgh te staan.

Behalve het verhaal van Rembrandt wordt er ook stil gestaan bij de bijzondere manier en gebruik van kleuren en licht.

Door op speciale manieren te mengen kwamen de kleuren waarmee Rembrandt en zijn tijdgenoten zo beroemd geworden zijn.

Ach, ik raad gewoon iedereen aan om eens binnen te lopen als je in de buurt bent.

Over lopen gesproken, het is best zwaar duwen met die wind, klinkertjes en vaak omhoog lopende steegjes in het centrum, maar de vrijwilligers van de Zonnebloem draaiden er hun hand niet voor om.

Ze draaiden hooguit de rolstoel even om, maar dat was om de gasten te laten genieten van het zicht op de Stadhuistoren en de Koornbeurs.

Na bijna anderhalf uur wandelen kwam de groep terug bij de Burcht.

Hier kreeg gids Willem Hogendoorn een welverdiend applaus.

De ochtend werd afgesloten met een uitgebreide koffietafel in Koetshuis de Burcht.

Soep, diverse broodjes en kroketten is toch iets anders dan het broodloodje waar de stadswandeling mee begon 🙂

Het was een mooie en vooral lekkere afsluiting van een gezellige ochtend.Hieronder een korte fotoslideshow en een filmpje van de stadswandeling met uiteraard een beetje extra aandacht voor de Young Rembrandt studio vanwege het Rembrandtjaar.

 

Gerelateerde artikelen

5 reacties

Sjoerd 17 maart 2019 - 8:52

Ook wij worden oud, maar ik weet nog niet waar kwaliteit van leven op houdt en je verder gaat als kasplant… Het laatste zou ik echt niet willen.

Reply
די מריו 17 maart 2019 - 15:23

zo komen ze nog eens ergens. Dat is zwaar joh zo achter zo rolstoel lopen zo’n tijd. Petje af.

Love As always
Di mario

Reply
Hans 17 maart 2019 - 15:37

Volgens mij doer Leiden het altijd al, of dat komt door jou inzet. Hans

Reply
rietepietz 17 maart 2019 - 19:10

Leiden heeft blijkbaar een gezond klimaat voor ouderen;-) 102 en er zó uitzien, top.
Maar inderdaad Leiden is voor rolstoelduwers geen pretje, niet alleen de brug op is hard werken, naar beneden is net zo zwaar want ze zijn vaak nauwelijks te remmen .

Reply
Nicky 23 maart 2019 - 15:19

En van mij krijgen al die vrijwilligers applaus! Grote klasse!

Reply

Plaats een reactie