Home Regio FiFa scheidsrechter Björn Kuipers gaf boeiende lezing voor Business Club van Rijnsburgse Boys

FiFa scheidsrechter Björn Kuipers gaf boeiende lezing voor Business Club van Rijnsburgse Boys

door Emile van Aelst

FiFa scheidsrechter Björn Kuipers gaf vorige week een boeiende lezing bij drukkerij de Bink voor leden van de Business Club van Rijnsburgse Boys. Dit verslag is even blijven liggen door de crash van mijn computer, maar ik vond het te leuk om helemaal over te slaan. Door zijn verhaal heb ik een totaal andere kijk op voetbalscheidsrechters gekregen.

Drukkerij de Bink heeft het boek dat Kuipers heeft geschreven over zijn carrière als top scheidsrechter gedrukt, vandaar dat Kuipers graag naar Leiden kwam om een lezing te geven aan de leden van BC Rijnsburgse Boys.

Voor de lezing begon kregen de leden eerst een rondleiding door de drukkerij.

Commercieel directeur Zeger van der Plas heette iedereen welkom en was blij dat Björn Kuipers de tijd had gevonden naar Leiden te komen.

Björn Kuipers fluit niet alleen de eredivisie, maar ook regelmatig op EK, WK en Champions League wedstrijden, zoals afgelopen dinsdag nog de wedstrijd tussen Atlético Madrid en Juventus. Ik leerde een hoop nieuwe dingen tijdens zijn bevlogen verhaal. Zo wist ik nooit dat (de meeste) scheidsrechters met een vast team van grensrechters en VAR fluiten.

Een scheidsrechter moet in een split second beslissingen nemen die hele grote gevolgen voor de wedstrijd en het team kunnen hebben. Bij zijn beslissingen moet hij blindelings kunnen vertrouwen op zijn medewerkers. Vaak kan het heel erg uitmaken vanuit welke hoek je iets ziet. Wat zou hier bijvoorbeeld gebeuren. Gebeurt er niets, wordt er geduwd of misschien wel getrokken.

Er werd gewoon getrokken zodat de speler niet verder kon.

De scheidsrechter krijgt vanuit verschillende kanten in zijn oortje te horen wat er precies gebeurd is en omdat iedereen het van een andere kant ziet kan het nog welk eens verschillend zijn.  Met die wir war van informatie moet hij in een seconde de juiste beslissing nemen. Björn liet een paar keer overtredingen zien en daarbij het geluid wat hij in zijn oortje hoorde. Ik wil niet lullig zijn, maar als het mij was overkomen had ik al lang het veld afgestapt en gezegd doe het zelf maar.

Hij heeft in elke broekzak een kaart, aan de ene kant geel aan de andere kant rood. Als hij direct zeker is van een beslissing pakt hij de desbetreffende kaart uit zijn broekzak. Op het moment dat hij twijfelt en het commentaar van zijn collega’s wil horen, pakt hij zijn boekje uit zijn borstzak waar zowel rood als geel in zitten. Op deze manier heeft hij enkele secondes meer tijd om de juiste beslissing te nemen. Dat is toch prachtig als je dat hoort en reken maar dat ik daar voortaan op ga letten 🙂

Volgens Kuiper is de VAR de levensverzekering van de scheidsrechters, nu kunnen de beelden bewijzen dat de beslissing op juiste gronden is genomen. Wel moet de VAR niet te veel worden gebruikt, echt alleen in zwaar wegende situaties. Je kon een speld horen vallen, iedereen luisterde ademloos naar zijn boeiende verhaal.

Wie nu denkt dat Kuipers alleen maar de hele week met voetbal bezig is heeft het mis. Naast zijn werk als scheidsrechter is hij ook nog eigenaar van een Jumbo supermarkt in Oldenzaal. Kuipers heeft, vertelde hij, 3 wereldteams waarmee hij werkt. Dat is op de eerste plaats zijn gezin en daarnaast zijn Jumbo medewerkers en zijn team Kuipers op het veld.

 Na afloop van zijn bijna een uur durende uitleg beantwoordde hij nog een aantal vragen uit het publiek. Er waren behalve de business club van Rijnsburgse Boys ook nog een aantal Leidse sportbestuurders. ZZ Leiden Basketbal directeur Marcel Verburg was 2 dagen eerder bij de legendarische wedstrijd Real Madri- Ajax geweest en vroeg zich af wat de mening van Kuipers was over het derde doelpunt gescoord door Tadic.

Na de lezing kon iedereen het boek Björn kopen, waarvan de opbrengst naar de Maag, Darm, Lever Stichting gaat. Uiteraard signeerde hij zijn boek.

Volgens Perry Veilbrief kan de Bink kan de Bink alles drukken, alleen een ding lukt nog niet persoonlijk gesigneerde boeken drukken. Het is maar goed dat Björn Kuipers langs kwam dan heb je eindelijk een gesigneerd exemplaar 🙂

Voor Marita Schoonderwoerd kon de dag helemaal niet meer kapot, zij kreeg een gesigneerd shirt van Kuipers.

Ondertussen was het buffet ook geopend en sloot iedereen de avond af met een heerlijke maaltijd.Hieronder een korte fotoslideshow die begint met een filmpje wat Kuipers in zijn oortje hoort. Je staat echt versteld en dan was dit nog een van de rustigste en langzaamste momenten.

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 15 maart 2019 - 6:58

En toch vind ik het jammer dat zo’n Var er bij is. Liever iets meer aan het toeval over houden. Laat de scheids maar beslissen op wat hij hoort.

Love As always
Di Mario

Reply
Sjoerd 15 maart 2019 - 7:55

Heel boeiend je verhaal, zelf ik kijk er nu anders tegenaan. En als je dan nagaat dat daar miljoenen in zo’n voetbalwedstrijd op het spel staan…

Reply
rietepietz 15 maart 2019 - 21:59

Typisch een man die ik nooit tegen zal komen, ik heb niets met voetbal en ook al geen jumbo in de buurt.

Reply
Nicky 22 maart 2019 - 13:05

Wat leuk om te lezen. Dat boekje… daar ga ik ook op letten. En dat van de Jumbo had ik écht niet verwacht!

Reply

Plaats een reactie