Home Muziek Eerste lustrum Jazz in de Kamer, hoe mooi kunnen intieme huiskamerconcerten zijn

Eerste lustrum Jazz in de Kamer, hoe mooi kunnen intieme huiskamerconcerten zijn

door Emile van Aelst

Gisteravond werd alweer voor de vijfde keer het mooie en intieme festival Jazz in de Kamer gehouden. 5 Jaar geleden werd het festival bedacht door (volgens mij) saxofonist Bart Wirtz onder het motto naast Stukafest en Gluren bij de buren, kan je natuurlijk ook een huiskamer jazzfestival organiseren. Het werd een succes en ook dit jaar genoten weer circa 375 bezoekers van prachtige concerten in Leidse huiskamers.

Er was keuze uit 5 verschillende routes, in elke route zaten 3 optredens van elk een half uur. Ik koos voor route 4 omdat hij naar mijn mening erg afwisselend was en omdat ik Rob Agerbeek graag weer eens wilde horen en zien spelen.

Rob Agerbeek is volgens zijn paspoort 85 jaar, maar tijdens zijn concerten zit hij dichter bij de 55 dan bij de 85. Hij heeft samen gespeeld met de groten der aarde zoals onder andere  Ben Webster, Hank Mobley, Dexter Gordon en Johnny Griffin en Art Blakey.

Momenteel vormt hij met de Deense bassist Erik Albjerg en drummer Tjeerd Klapwijk een trio waarmee ze de komende maanden willen gaan toeren.

In het filmpje een paar stukjes uit dit geweldige concert.

Een heel ander concert was dat van Pieter de Graaf.

Pieter werd voor het grote publiek vooral bekend als de toetsenist van Kyteman, waarmee hij destijds de Popprijs won. Muziek maken vind hij prachtig, maar de tournee’s was eigenlijk niets voor hem, vandaar dat hij nu solo optreedt en  experimenteert met zijn muziek.

Het is echte luistermuziek en al spelend ontdekt hij zelf weer nieuwe mogelijkheden. In het filmpje een stukje uit zijn optreden.

Het laatste optreden dat ik zag was weer totaal anders en in een schitterend pand aan de Vliet, waar we niet in de huiskamer maar in de keuken zaten. Een mooie plek om een kijkje te krijgen in de keuken van de Portugese fado.

Magda Mendes is van oorsprong Portugees en brengt de onvervalste fado.

In 2018 won Magda Mendes de Gouden Notekraker. in een half uur durend concert werd al snel duidelijk waarom ze deze prestigieuze prijs gewonnen heeft.

Het beste kan je zelf even luisteren naar de prachtige klanken van Magda Mendes samen met haar gitarist-componist Ward Veenstra en percussionist Udo Demandt.

Het was een gok om deze route te kiezen, maar eerlijk gezegd had ik een beetje op zeker gegokt en genoot van 3 totaal verschillende optredens.

 

 

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 16 maart 2019 - 7:36

Eigenlijk zijn dit soort dingen toch helemaal geweldig.

Love As Always
Di mario

Reply
Sjoerd 16 maart 2019 - 11:26

Een echte happening al die optredens…

Reply
rietepietz 16 maart 2019 - 18:43

Intiem lijkt me helemaal het juiste woord voor deze concerten.

Reply
Nicky 23 maart 2019 - 12:16

Het ziet er heel knus uit. Ik moest ineens denken aan mijn mini huisje in Amsterdam. Daar had alleen iemand met een triangel ingepast. En maximaal drie bezoekers. 🙂

Reply

Plaats een reactie