Home Leiden Tam debat met kandidaat Provinciale Statenleden bij BplusC

Tam debat met kandidaat Provinciale Statenleden bij BplusC

door Emile van Aelst

Vaste lezers weten dat ik een politiek dier ben, dus debatten in het kader van de verkiezingen daar smul ik over het algemeen van. Vorig jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen maakten Joost Vullings (Een Vandaag) en Leendert Beekman (Algemeen Dagblad) hun vlogs Make Local Great Again met afsluitend een debat tussen de lijsttrekkers van de Leidse partijen. Zaterdagmiddag deden ze het in kleine vorm opnieuw met als titel Make Provincial Great Again.

Het debat werd gehouden in de bibliotheek van BplusC aan de Nieuwstraat.

De zaal was goed gevuld, alleen bleek al snel niet met zwevende kiezers, maar mensen die al wisten wat ze gaan stemmen of tot de achterban van de aanwezige partijen behoorden.

De eerste stelling was moeten de Provinciale Staten worden afgeschaft. Mocht daar ja uitkomen, dan kon de rest van het debat overgeslagen worden volgens Joost Vullings en Leendert Beekman. Je gaat natuurlijk niet je eigen broodwinning afschaffen, dus vonden de politici dat de Provinciale Staten wel zeker een belangrijke functie hebben.

Nu weet ik dat de verkiezing voor Provinciale Staten niet wereldschokkend is, maar het debat zaterdag was wel erg tam. Er werd door Ton van Rijnberk D66, Rosalie Bedijn PVDA, Sinan Ozkaya GL, Moniek van Sandick CDA, Inez Staarink SP en Frederik Zevenbergen VVD niet lekker fel gediscussieerd.

Ik heb bijvoorbeeld in het verleden Moniek van Sandick en Frederik Zevenbergen in de Leidse raad feller van wal zien steken.

Eigenlijk was het gewoon vrijwel dezelfde inhoud in 5 verschillende verpakkingen.

Ries van Walraven SP nam natuurlijk wel even haar partijgenoot op de foto.

Susannah Herman D66 is erg actief op social media en liet ook nu weer haar volgers zien hoe het debat ging.

Het meest spannende onderdeel van het debat was eigenlijk de politieke quiz Boekje op, Boekje af.

Dat is het voordeel van debatteren in een bibliotheek, dan kan je in de plaats van petten, boekjes gebruiken 🙂

Zou dit de nieuwe flexplek van Leidsch Dagblad politiek redacteur Binnert Glastra zijn.

Het is eigenlijk best tegenstrijdig deze verkiezingen zijn heel belangrijk voor de verdeling in de eerste kamer, maar qua inhoud wat de provincie doet niet echt heel boeiend. De grootste items zijn woningbouw, klimaat, duurzaamheid, maar helaas zonder flitsende debatten.

Hoe dan ook, ik blijf van mening dat iedereen moet gaan stemmen. Er zijn miljarden mensen op de wereld die onder een dictatuur leven en jaloers zijn op ons stemrecht. Natuurlijk kan je klagen dat er niet naar je geluisterd wordt en de politiek toch doet wat ze zelf willen, MAAR als je niet stemt mag je ook niet klagen.

Hieronder nog een korte fotoslideshow met wat sfeerfoto’s, met daaronder dat heerlijke melodietje dat vorig jaar bij Make Local Great Again gebruikt werd .

Gerelateerde artikelen

5 reacties

די מריו 12 maart 2019 - 7:06

Ik merk ook dat qua stemmen mensen maar weinig benul er van hebben. Mijn mening is dat ook iedereen moet stemmen en dat doe ik dan ook elke keer.

Love As Always
dI Mario

Reply
Sjoerd 12 maart 2019 - 11:56

Ik zou zeggen maak er meteen eerste kamer verkiezingen van, en schaf de waterschappen ook maar af.

Reply
rietepietz 12 maart 2019 - 16:04

Ja ja ja, ik ga ik braaf maar zolang er geen hogere kiesdrempel komt heeft het bar weinig nut, zelfs klagen niet.

Reply
Dwarsje 19 maart 2019 - 2:07

Ik zie Joost Vullings erbij staan, een man die zich journalist noemt.. Van de week heb ik mijn totale symphatie voor hem verloren toen ik zag hoe obsessief hij Baudet bestreed bij Jinek. Onpartijdigheid, neutrale opstelling en objectiviteit zijn toch woorden uit lesje 1 van de school voor de journalistiek. Ach wiens (linkse) brood men eet wiens taal men spreekt, moeten we maar denken. Weg ermee.

Reply
Nicky 22 maart 2019 - 11:05

Er zijn ook landen waar je wel mag gaan stemmen maar je stem maar op één partij uit kunt brengen. Dus we boffen best wel. Ik ga dan ook braaf. Overigens… ben ik de enige die niet goed wordt van het zinnetje “Make huppeldepup great again”. Heeft toch een beetje nare associatie voor mij.

Reply

Plaats een reactie