Home Cultuur Jasper van der Veen won zowel de jury- als de publieksprijs van het BNN VARA Leids Cabaretfestival 2019

Jasper van der Veen won zowel de jury- als de publieksprijs van het BNN VARA Leids Cabaretfestival 2019

door Emile van Aelst

Persoonlijk vond ik het een van de spannendere en betere finales van de afgelopen jaren, maar smaken verschillen natuurlijk he. Ik weet in elk geval wel, of neem het aan, dat we alle 3 de finalisten van het 41e BNN VARA Leids Cabaret Festival de komende jaren in de theaters terug gaan zien.

Voor de deur werd het publiek in de stemming gebracht door de Busquitos.Alles stond in het teken van het Leids Cabaret Festival tot zelfs het koekje bij de koffie en de garderobe aan toe.

In de zaal werd het publiek verwelkomd door Soul en Blues zanger John Smith.

De presentatie van de finale was in handen van Dolf Jansen. Exact 30 jaar geleden won hij samen met Lebbis het Leids Cabaret Festival. Lebbis kwam even langs om dit te melden 馃檪

Gavin Reijnders komt oorspronkelijk uit de achterhoek waar ze hem Gheuvien noemen, toen zijn ouders naar Rotterdam verhuisden werd hij op school al Gayvin genoemd.

In zijn show zingt Gavin een aantal prachtige liedjes en breekt een lans voor homofilie. Zijn voorbeeld met iemand uit het publiek hoe hetrosexuele mannen elkaar begroeten was meer dan geweldig. Gavin is pas 21 jaar, of misschien vindt hij al, maar duidelijk is dat we nog veel van hem gaan horen en zien.

Dolf Jansen mocht onder het publiek een Leids Cabaret Festival fiets verloten.

Na een spannende afvalrace ging een studente er met de fiets van door.

De tweede finalist was Jasper van der Veen en zit het meest dicht bij het cabaret en ook wel stand-up comedian. Hij weet met zijn grappen het publiek al snel voor zich te winnen. Het gaat snel door en dat gaat hem goed af, wat is het nut van een heen en weer beweging in de sportschool, klimaatspijbelaars die kinderen spijbelen niet, wij spijbelen al een hele tijd.

Hij legt ons nog even de piramide van Maslow uit, die naderhand eigenlijk een tregter van Maslow blijkt te zijn.

In zijn programma legt hij uit hoe de mannetjes paradijsvogel indruk op het vrouwtje maakt. Hij eindigde met een perfect voorbeeld van de paradijsvogel.

De derde finalist was de uit Gent afkomstige Senne Guns met zijn programma ‘Later wordt ik Mozart’. Hij is een geweldig pianist en improviseert met alle gemak, maar heeft ook een geweldige expressie als hij verteld.

Hij had een paar prachtige verhalen zoals van de vader die zijn dochtertjes met verkeerde kleding naar school stuurt, hij probeerde een wasmachine aan te sluiten maar door het niet verwijderen van de transportschroeven danste de wasmachine door het hele huis. Volgens de jury deed hij zo nu en dan denken aan Robert Long of een jonge Herman Finkers. Zelf moest ik zo nu en dan aan de Amerikaanse Victor Borge denken, maar ja die was al oud toen ik nog kind was, dus niet iedereen zal hem nog kennen 馃檪

Nadat de finalisten nog een keer op het podium kwamen, mocht het publiek in de pauze haar stem uitbrengen.


Het publiek kon de stembiljetten inleveren, waarna het grote tellen kon beginnen.

Steef de Jong verzorgde het gastoptreden. Eerlijk gezegd kende ik hem alleen van naam, maar had hem nog nooit solo op zien treden.

Steef is behalve acteur en liedjesschrijver ook beeldend kunstenaar en dat werd overduidelijk in zijn programma. In een half uur tijd loodste hij ons door een opera in bedrijven. Het is niet te beschrijven hoe knap zijn kartonnen decors en kleding eruit zien en de snelle wisselingen die hij ermee doet.

Ik weet nu al dat ik hem in de gaten ga houden en als hij in de buurt is, zeker zijn optreden moet gaan zien.

Dit jaar was er voor het eerst ook een studentenprijs, mogelijk gemaakt door Jochem Myjer. Leden van Minerva, Quintus, Augustinus en SSR hebben de hele wek de voorrondes gevolgd en mochten een winnaar kiezen uit de hele week. Zij kozen Vlamousse uit als winnaar.

De winnaar van de Studentenprijs gaat in augustus optreden tijdens de El Cid week in Leiden.

De spanning begon te stijgen toen juryvoorzitter Lieke Jordens de juryrapporten voorlas.

Jasper van der Veen werd door de jury gekozen als winnaar van het BNN VARA Leids Cabaret Festival 2019.

Zo trots als een paradijsvogel liet Jasper zijn beker aan het publiek zien.

Hij mocht een minuutje later weer het podium opkomen om ook de publieksprijs in ontvangst te nemen.

Het duo Vlamousse, Brigitte van Bakel en Maya van As, kijken er nu al naar uit om in augustus op te treden bij de El Cid.

Jasper van der Veen gaan we de komende maanden, samen met Senne Guns en Gavin Reijnders, terugzien tijdens de finalisten tour waarmee ze de komende maanden langs de Nederlandse theaters trekken. Kijk voor het programma even op www.leidscabaretfestival.nl

In de fotoslideshow hieronder nog een aantal sfeerfoto’s van de finale.

Gerelateerde artikelen

4 reacties

Yova 18 februari 2019 - 7:45

Dit hebben wel verdiend. Heel leuk voor de jonge lui. Echt leuk gedaan. Gefeliciteerd met de mooie beker. Mooie foto’s.

Reply
讚讬 诪专讬讜 18 februari 2019 - 9:18

Als het spannend is, dan is het niveau ook hoog. En dat is leuk voor iedereen die er bij was.

Love As Always
Di Mario

Reply
Nicky 18 februari 2019 - 15:28

Hartstikke leuk! Hopelijk zien we hen nog vaak terug. Ik persoonlijk ben wel toe aan wat nieuws.

Reply
rietepietz 18 februari 2019 - 18:05

Dat is toch weer een van de beter avonden dat jouw werk met zich meebrengt , 馃槈

Reply

Plaats een reactie