Home Leiden Ashley North (Groen Links) tijdens nieuwjaarsreceptie D66 benoemd tot Leids raadslid van het Jaar

Ashley North (Groen Links) tijdens nieuwjaarsreceptie D66 benoemd tot Leids raadslid van het Jaar

door Emile van Aelst

Tijdens de druk bezochte D66 nieuwjaarsreceptie werd bekend dat Jury071 Ashley North, fractievoorzitter van Groen Links, heeft gekozen als Raadslid van het Jaar. Uit handen van D66 tweede Kamerlid Paul van Meenen ontving hij de beker.

De nieuwjaarsreceptie werd ook dit jaar weer gehouden in Koetshuis de Burcht.

Afdelingsvoorzitter Jasmijn Touw heette iedereen welkom en was blij met weer zo’n grote opkomst met ook veel politici van andere partijen.

Vast onderdeel van de nieuwjaarsbijeenkomst is altijd het bekendmaken van de D66 vrijwilliger van het jaar. Dit jaar waren Sam Quax (niet aanwezig wegens vakantie), Cor Arnoldus en Liang de Beer genomineerd vanwege hun tomeloze inzet voor D66.

Winnaar werd Liang de Beer. Voorzitter Jasmijn Touw vertelde waarom en ja dat is wel een heel mooie staat van dienst. Als actieve deelnemende van het campagneteam tijdens de GR2018 en kandidaat, was ze op bijna alle acties aanwezig. Zoals voorzitter Jasmijn Touw het verwoordde: “Als alle vrijwilligers zich met half zoveel energie zouden inzetten als jij, zouden wij alleen nog maar D66-jassen zien op straat!”. Liang heeft daarnaast namelijk ook het eerste lokale Els Borst netwerk opgezet, met als doel meer vrouwen in de politiek actief te krijgen. Veel afdelingen hebben haar voorbeeld daarna gevolgd en dat maakte de meest indruk op de jury dit jaar.

Mooi lijstje namen staan er op.

Fractievoorzitter Vahit Köroglu keek terug op het afgelopen verkiezingsjaar en alvast vooruit naar de 3 verkiezingen die dit jaar gaan komen.

Dit zou zo’n persfoto kunnen zijn tijdens een kabinetscrisis of zoiets en dan in de trant van, ” zware nacht en lang wachten voor politici tijdens crisisdebat” 🙂

Het werd tijd voor het moment waarop veel politici en uiteraard de genomineerden gewacht hadden, de uitslag van de verkiezing Leids Raadslid van het Jaar.


Paul van Meenen maakte de uitslag bekend, maar pas nadat hij zijn Leidse politieke hart had gelucht. Hij bedacht 9 jaar geleden het coalitieakkoord van 2 A4-tjes waarop niet alle afspraken waren dichtgetimmerd, maar waarmee er door alle partijen werd samengewerkt. Momenteel lijkt die samenwerking minder dan destijds en hij waarschuwde om niet terug te vallen naar de tijd van weleer, waarin er alleen rivaliteit was en er weinig gebeurde in de stad.

Genomineerden waren Ashley North GL,  Tom Leest VVD en Antoine Theeuwen SP.

In het kort de motivatie om deze raadsleden te nomineren. Antoine Theeuwen heeft al meerdere keren afscheid van de raad genomen, maar als de partij hem nodig heeft komt hij elke keer weer terug. Je zou hem de Heintje Davids van de Leidse politiek kunnen noemen. Hij beschikt over grote dossierkennis en weet vaak met humor de raad te overtuigen of op het goede spoor te zetten. Tom Leest is nieuw in de raad en valt op door zijn enthousiasme en zijn vele schriftelijke vragen. Regelmatig zijn schriftelijke vragen irritant, maar zijn vragen zijn stuk voor stuk erg relevant. Als een echte liberaal is zijn mening over vuurwerk; indien veilig en voorzichtig afgestoken dan zou het toch geen probleem moeten zijn, niet iedereen is onverantwoordelijk. Tom Leest werd geen Raadslid van het Jaar, maar kreeg als aanmoedigingsprijs de Effie.

Ashley North was door de jury gekozen als Raadslid van het Jaar. Dit mede omdat hij al enkele jaren voorkomt in de groslijstjes van de jury, maar net elke keer buiten de boot viel. Hij wist als nieuwe fractievoorzitter de college onderhandelingen perfect te voeren en er alles uit te halen wat er in zat. Bij de begrotingsdebatten viel zijn rol als fractievoorzitter van een coalitiepartij heel erg positief op.

Ashley werd gefeliciteerd door de mede-genomineerden. Antoine Theeuwen ging niet helemaal met lege handen naar huis, hij kreeg 2 kaarten voor het Leids Festival van het Levenslied op 10 februari in de Schouwburg ter ere van de 100ste geboortedag van de Leidse Mary Beij, de zangers zonder Naam. Tja zoveel jaren in de raad is eigenlijk een goed onderwerp voor een levenslied 🙂

Ashley wist even niet wat te zeggen, want hij had geen speech voorbereid. Vorig werd een Groen Linkser Raadslid van het Jaar, dus ik had nooit verwacht dat de jury dit jaar de prijs weer naar Groen Links zou laten gaan.  ( het bewijst wel dat wij als Jury071 niet naar partijen of personen kijken, maar naar prestaties 🙂  )

We hebben 39 raadsleden en daarom worden er elk jaar 36 niet genomineerd, zoals bijvoorbeeld Maarten Kersten van Partij Sleutelstad. Blijven werken Maarten, wie weet wordt dit jou jaar.

Het bleef nog lang gezellig op de nieuwjaarsreceptie van D66.

Het eind van alle Leidse nieuwjaarsrecepties begint in zicht te komen 🙂

 

 

 

Gerelateerde artikelen

4 reacties

Sjoerd 20 januari 2019 - 8:40

Ik sta ook buiten de politiek, ik stem altijd groen…

Reply
די מריו 20 januari 2019 - 12:53

Mooi dat de jeugd bezig is met de politiek, het is ook hun toekomst.
Goed dat de heren.. en vrouwen politici van diverse partijen bij elkaar komen.
Je moet het toch samen doen.

Love As Always
Di Mario

Reply
rietepietz 20 januari 2019 - 18:13

Zo, en nu iedereen weer aan het werk en moet het maar afgelopen zijn met de nieuwjaarsrecepties, het nieuwe jaar is al 3 weken oud.

Reply
Nicky 29 januari 2019 - 10:26

Ik heb helemaal niks met politiek. Daarom vind ik het altijd heel knap hoe sommige mensen zich inzetten voor ‘hun’ partij.

Reply

Plaats een reactie