Home Leiden Leiden gaat naar Tokyo met de Leidse Olympische Ploeg

Leiden gaat naar Tokyo met de Leidse Olympische Ploeg

door Emile van Aelst

Als eerste stad in Nederland presenteerde Leiden dinsdagavond een aantal van haar (te verwachten) Olympische helden voor de Olympische zomerspelen van 2020 in Tokyo. De hal van de Rabobank was afgeladen vol met sporters, voormalige Olympiërs, sportbestuurders en coaches. Kortom iedereen die in Leiden maar iets met sport van doen heeft was naar de presentatieavond gekomen.

Erik Versnel, directeur Rabobank Leiden-Katwijk heette iedereen welkom en was blij en trots om zijn locatie beschikbaar te stellen voor deze bijeenkomst. Hij hoopte, en deed nu al de toezegging, om tijdens de Olympische Spelen een aantal wedstrijden waar Leidse sporters aan mee doen, samen op deze locatie te bekijken.

Zomer 2020 lijkt nog ver weg, maar voor je het weet is het zover. Topsport Leiden gaat vanaf dit moment de Leidse kanshebbers om naar de Olympische Spelen te gaan volgen en ondersteunen. Leiden levert elke 4 jaar weer een behoorlijk aantal topsporters in verschillende disciplines, met als grootste uiteraard het roeien en waterpolo. Topsport coördinator Tjeerd Scheffer liet het aanwezige publiek een aantal indrukwekkende Leidse cijfers zien wat betreft deelname en medailles.

Er zaten heel wat voormalig Olympiërs en toekomstige in de zaal. Hij is niet zo klein, dus je ziet hem niet zo snel over het hoofd, vandaar dat veel mensen hem al in het publiek hadden zien staan. Net terug van het EK Sprint was Kjeld Nuis naar Leiden gekomen om ook deze avond bij te wonen.

Toevallig zaten ze net naast elkaar Han Kulker en Yvonne van Dorp deden beiden mee aan de Olympische Spelen van 1988. Yvonne is tot nog toe de laatste Nederlandse vrouw die zich heeft kunnen kwalificeren voor de 400 meter.

Een aantal voormalig Leidse Olympiërs gaan een ambassadeursfunctie vervullen om Leiden en vooral de Leidse jeugd warm te maken voor de spelen en uiteraard sport in zijn algemeen. Een gedeelte van hem was dinsdagavond aanwezig. Op de website staat een indrukwekkende lijst alle ambassadeurs.

Martijn Peetsold, voorzitter van Stichting Topsport Leiden nodigde wethouder Paul Dirkse uit de website De Leidse Olympiërs te openen.

Als Kjeld Nuis in huis is dan wil je natuurlijk ook iets meer van hem weten. Sleutelstad verslaggeefster Reanne van Kleef kwam in een gezellig vraaggesprek meer over Kjeld, schaatsen, topsport, afzien en voorbereidingen te weten.

Ze begon eigenlijk met de vraag die al een aantal jaren een (gezonde) woordenstrijd oplevert in Leiden en Zoeterwoude, beide gemeentes claimen Kjeld als voormalig inwoner 🙂 In het onderstaande filmpje weet je binnen een minuut hoe het in elkaar steekt.

Na de pauze werd De Leidse Olympisch Ploeg voorgesteld. Deze ploeg bestaat uit sporters waarvan de kans erg groot is dat ze naar de Olympische- of de Para-Olympische Spelen in Tokyo gaan.Top Sport Leiden gaat ze vanaf nu extra volgen en waar nodig of gewild ondersteunen.

Veel sporters konden vanwege hun studie of sport niet aanwezig zijn, maar de ploeg bestaat uit Laurine van Riessen, Davy van den Dop, Karolien Florijn, Isabel van Opzeeland, Kim Vermaas, Noah Schutte, Ward van Zeijl, Stef Broenink, Elaine Pen, Annika van der Meer, Tessa van Schagen, Boudewijn Röell, Nicole Beukers, Rozanne Voorvelt en Juliëtte Pijnacker. Welke sporten zij beoefenen is te vinden op de website.

Na de presentatie was het tijd om gezellig bij te kletsen en geïnterviewd te worden zoals schaatser/wielrenner Jeroen Straathof.

Ook tussen alle wedstrijden door even tijd voor familiebezoek bij je familie in Leiden en Zoeterwoude 🙂

Op het kantoor van de Leiden Marathon hangen de handtekeningen van bijna alle voormalige Leidse Olympiërs. Er misten er nog een paar, dus mochten diverse sporters alsnog hun handen oranje maken.

En hun letterlijk en figuurlijke handtekening zetten.

Nadat de handen weer schoon waren kon er getekend worden.

Kjeld was er na zijn Olympische avontuur van vorig jaar nog niet aan toe gekomen om te komen tekenen.

Pam MacBeth en haar band zorgden tijdens de afsluitende borrel voor gezellige muziek.

Het is duidelijk, Leiden is nu al klaar voor of hard op weg naar de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo. In de fotoslideshow komen we nog een hoop bekende sporters tegen.

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 16 januari 2019 - 7:14

Natuurlijk allemaal succes, het is niet niets wat ze er allemaal voor moeten laten. Leuk filmpje, ik had alleen bij een bepaald stukje wel bewegend materiaal verwacht 😉

Love As Always
Di mario

Reply
Sjoerd 16 januari 2019 - 8:40

Ik vind dat een topsporter ook een ambassadeur voor de jeugd is en dat topsporters zich ook als zodanig moeten opstellen.

Reply
rietepietz 16 januari 2019 - 18:24

Je maakt het met je linkjes mogelijk dat ik de gaten in mijn sportkennis te dichten…maar tja, ik voel me niet ongelukkig met die gaten;-)

Reply
Nicky 25 januari 2019 - 13:51

Ik ben niet zo van de sport dus al die namen zeggen wij helemaal niks. Maar ik wens ze wel veel succes natuurlijk!

Reply

Plaats een reactie