Home Centrum Na 77 jaar en 2 generaties is Foto Nico van der Horst gesloten

Na 77 jaar en 2 generaties is Foto Nico van der Horst gesloten

door Emile van Aelst

Gisteren kwam er een eind aan 77 jaar Foto Nico van der Horst. Een van de laatste echte fotospeciaalzaken van Leiden sloot gisteren haar deuren. Het was misschien niet helemaal onverwacht, maar wel erg schrikken toen Nico in september duidelijk maakte aan het eind van het jaar te gaan stoppen.

De sluiting kon natuurlijk niet zomaar even een kwestie zijn van deur op slot en klaar, als het aan Nico had gelegen wel, maar zijn vrouw Erica had vrienden, familie en vaste klanten uitgenodigd om afscheid van Nico zijn winkel te nemen.

Voor ik verder ga moet ik eerst iets over mijn eerste (echte) kennismaking met Nico vertellen. Het was zaterdag 15 juli 2006 en Leiden vierde dat Rembrandt 400 jaar eerder in Leiden geboren was. Overal in de stad waren historische festiviteiten. Om half 4 ’s middags kapte mijn Olympus camera ermee en liep ik in paniek bij Nico van der Horst naar binnen. Nico sr. keek bedenkelijk en zei, ik kan hem opsturen maar denk dat het einde verhaal is.

Ik belde mijn vrouw en vroeg hebben we genoeg op de rekening om een nieuwe camera te kopen. Wat kost het, tja dat wist ik ook niet en zei maar iets, uhhhmm ik denk een 600 euro. Doe maar was het antwoord. Toen het probleem wat wil ik eigenlijk en belde een bevriende fotograaf op. Lang verhaal kort Nico jr. verkocht mij binnen 10 minuten mijn eerste Nikon, een D50 met allerlei accessoires zoals fotokoffer flitser etc. Thuis zou ik wel uitleggen dat het bedrag ietsje (dubbele) hoger was geworden, maar het belangrijkste was, ik kon snel de straat weer op om de historische personen te fotograferen 🙂

Tot de dag van vandaag, nou ja gisteren, en twee camera’s verder ben ik klant gebleven en kon bij Nico sr. altijd terecht met al mijn vragen. Had ik een probleem wat niet direct opgelost kon worden dan loste Nico het op door even een andere camera of lens mee te geven onder het motto, schiet op jij moet de straat op je kan je camera niet missen. Samen met zijn trouwe kracht Jaap Doornik (l) werd altijd alles opgelost.

Zaterdagmiddag was tijdens de afscheidsreceptie de toonbank omgetoverd tot bar.

Van ’s middags 14.00 tot 18.00 stond de zaak vol met mensen die afscheid kwamen nemen of bedanken.

Hier staat een hoop foto-ervaring bij elkaar op één foto, Jaap Doornik, Frans Nijssen, Nico van der Horst en John Filippo, allemaal oude rotten in het vak.

Wethouder Yvonne van Delft kwam uiteraard ook nog langs.

Ze had een heel mooi cadeau bij zich. Een foto van de oude winkel aan de overkant en het mooiste is, deze foto (een afdruk uit het gemeente archief) kende Nico niet.

In een fotowinkel kan je fotografen verwachten.

Dit was dus echt de allerlaatste klant van Foto van der Horst.

Overbuurvrouw Nelly Brands van Kapsones Kappers weet nu al dat ze Nico echt gaat missen.

Zelf heb ik vroeger op de Haarlemmerstraat gewerkt en had daar altijd een draaiorgel onder ons raam bij Hij (nu WE). Persoonlijk vond ik het geweldig, maar helaas denken anderen er anders over. Toen er zaterdag opeens een draaiorgel voor de winkel stond vroeg ik mij af, kwamen of komen die draaiorgels ook op de Doezastraat.

Nico jr. woont en werkt tegenwoordig in Ierland, daarom een Hollands plaatje voor het thuisfront.

Ook dit zie je bijna niet meer, een dansje bij het draaiorgel.

Er lopen uiteraard een hoop van der Horsten rond in Leiden, de familie had een leuke afscheidsspeech.

En wat geeft de familie dan cadeau, een geweldig mooi fotoboek om eindelijk eens op je gemak van topfoto’s te genieten.

Jaap liet nog één keer zien dat Foto van der Horst snelle service kon bieden en bood Nico de eerste foto’s van deze middag aan.

Het was een drukke en geweldige receptie, Nico had nooit verwacht dat het zo druk zou worden en sloot met een tevreden gevoel voor het laatst zijn deur.


Het was uiteraard niet te doen om iedereen die op de receptie was in dit artikel te vermelden, maar in de fotoslideshow hieronder komt bijna iedereen voor.

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

5 reacties

Sjoerd 30 december 2018 - 15:57

Ik kan me dat gevalletje met die olympus nog herinneren… Jammer dat je nu naar iets anders uit moet kijken.

Reply
rietepietz 30 december 2018 - 19:49

Blijft jammer dat er steeds meer winkels verdwijnen , meestal bij gebrek aan opvolgers. Maar ja, ook in de fotowereld is veel veranderd.

Reply
די מריו 30 december 2018 - 20:24

77 jaar en jij bent pas zo kort klant. Dat klopt natuurlijk ook niet he 😉 Gelukkig heb je het de laatste jaren goed gemaakt.

Love As Always
Di Mario

Reply
Hans 30 december 2018 - 21:26

Fotospeciaalzaken moeten ook opboksen tegen internet.
Nu een lange historie afgesloten, met een persoonlijk verhaal van jou kant. Hans

Reply
Nicky 2 januari 2019 - 23:08

Een mooie afsluiting. Maar toch is het jammer.

Reply

Plaats een reactie