Home Regio Gildemeesters Bollenstreek overhandigden cheque aan LUMC- onderzoek opsporing en behandeling kanker

Gildemeesters Bollenstreek overhandigden cheque aan LUMC- onderzoek opsporing en behandeling kanker

door Emile van Aelst

Voor professor dr. Rob Tollenaar en dr. Wilma Mesker, van de afdeling Chirurgische oncologie (Heelkunde) aan het Leids Universitair Medisch Centrum, eindigde het jaar extra mooi. Behalve de goede resultaten van hun jarenlange onderzoek naar vroegtijdige signalering van diverse vormen van kanker, ontvingen zij maandagmorgen een cheque van € 10.000 als bijdrage in hun belangrijke onderzoek.

De Gildemeesters proberen de bollenstreek beter op de kaart te zetten. Zij doen dit door tal van promotionele activiteiten en evenementen. Dit jaar wilde het Gilde een gala-avond organiseren, waarvan de opbrengst naar een goed doel zou gaan. Al snel viel het oog op het LUMC omdat dit toch eigenlijk ook het ziekenhuis voor de Bollenstreek is. Maandagmorgen kwamen enkele Gildemeesters een cheque brengen met de opbrengst van het gala dat op 10 november in het Van der Valk Hotel in Sassenheim werd gehouden.

Een spannend moment voor Professor dr. Rob Tollenaar en dr. Wilma Mesker.

De Gildemeesters kregen een uitleg over het onderzoek.  We zijn ontzettend blij met deze impuls voor ons onderzoek. Het aantal kankerpatiënten neemt toe, maar de kans om te genezen wordt gelukkig ook steeds groter. Onze belangrijkste ambitie is deze overlevingskans nog verder te vergroten. We ontwikkelen met ons onderzoeksteam een eenvoudige en betrouwbare bloedtest die kanker opspoort als de ziekte nog in een voor- of beginstadium is. Zeker bij agressieve vormen kan dit levensreddend zijn. Ook zijn bij een vroege diagnose doorgaans minder zware behandelingen nodig. Het onderzoek van de test wordt gebaseerd op het profiel van signaalstoffen (zogenaamde biomarkers) in het bloed.

De onderzoeksgroep is al ver in de ontwikkeling van een nieuwe methode om de juiste patiënten te selecteren die baat hebben bij chemotherapie. Bestaat het afwijkende weefsel voor meer dan de helft uit tumorcellen, dan is de prognose gunstig. Bestaat het voor meer dan de helft uit bindweefsel (stroma), dan is er sprake van een agressieve tumor. Mesker en Tollenaar onderzoeken in hoeverre de hoeveelheid stroma goed kan voorspellen of ze te maken hebben met een agressieve of ‘milde’ tumor.

De presentatie was helder en duidelijk en geeft het belang van dit onderzoek aan. Meer over het onderzoek is op de campagne website te lezen en zeker aan te raden eens naar te kijken.

Het was een spannend moment toen Jan van Vliet, voorzitter van de Gildemeesters, liet zien hoeveel het Gala had opgebracht.

Een mooiere afsluiting van het jaar en begin van de Kerstdagen konden Professor dr. Rob Tollenaar en dr. Wilma Mesker zich niet wensen.

Gerelateerde artikelen

5 reacties

די מריו 26 december 2018 - 20:09

Kijk eens aan, dat is een mooi bedrag. Hopelijk komen ze daarmee weer een stuk verder in de onderzoeken.

Love As always
di Mario

Reply
Sjoerd 26 december 2018 - 20:49

Daar kun je weer wat uurtjes onderzoek van betalen. Heel mooi van deze Gildemeesters.

Reply
Hans 26 december 2018 - 22:01

Daar kan men weer het broodnodige onderzoek voor doen.
Vanavond nog gekeken naar Maarten van der Weijden zijn Elfsteden zwemtocht, wat een prestatie. Hans

Reply
rietepietz 27 december 2018 - 18:50

Kankeronderzoek is een grote geldverslinder maar uiteindelijk moet dát toch de oplossingen brengen.

Reply
Nicky 31 december 2018 - 11:03

Wat een geweldig bedrag. Mooi!

Reply

Plaats een reactie