Home Leiden Paarse vrijdag op het Vlietland College en onthulling school grondwet

Paarse vrijdag op het Vlietland College en onthulling school grondwet

door Emile van Aelst

Op de meeste Nederlandse scholen wordt op de tweede vrijdag van december Paarse Vrijdag gevierd. Paarse Vrijdag is er om aandacht te vragen voor LHBT, lesbische, homo, biseksuele en transgender, medeleerlingen te steunen. Op het Vlietland College wordt het elk jaar groots gevierd en staat de hele school in het teken van Paarse Vrijdag.


Onderwijzers en leerlingen gaan paars gekleed naar school om op die manier hun solidariteit te tonen met LHBT leerlingen.


De hele school was paars gekleurd er waren diverse standjes met paarse artikelen zoals nagellak, haarbandjes en polsbandjes.

In de pauzes traden er DJ’s op.

Dat maakte het feestje natuurlijk wel compleet.

De Paarse Vrijdag is de slotdag van de week van respect. De hele week zijn er gastlessen geweest van onder andere de wijkagent, een voormalig werkloze, het COC en een conducteur.

De grote pauze was een groot feest, waar lekker geswingd werd.

Zowel wethouder Paul Dirkse als enkele D66 gemeenteraadsleden waren naar de school gekomen.

Ook dominee Alblas was naar het Vlietland College gekomen.

Ze kwamen natuurlijk niet alleen om te kijken hoe er feest gevierd werd in de pauze. Tegen het eind van de pauze onthulde de wethouder de ‘Grondwet’ van het Vlietland College.

Voor de wethouder het bord onthulde werden er taarten uitgedeeld aan leerlingen en klassen die zich extra hadden ingezet voor deze week.

Er werd alleen iets te enthousiast met de slagroom gespoten waardoor de wethouder onder de slagroom kwam te zitten 🙂

Na het uitdelen van de taarten onthulde wethouder Paul Dirkse het bord met de ‘Grondwet’.

Het is mooi dat de school vanaf nu een duidelijke ‘Grondwet” in de hal heeft hangen waarop duidelijk staat hoe men met elkaar omgaat op deze school.

Na het onthullen van het bord was de pauze voorbij en ging iedereen terug naar de klassen. Er werd uiteraard nog wel eerst een groepsfoto met de wethouder, de raadsleden, dominee Alblas en de organisatoren gemaakt.

In de fotoslideshow en het filmpje hieronder nog een paar sfeerbeelden van Paarse Truiendag op het Vlietland College.

Gerelateerde artikelen

6 reacties

Sjoerd 16 december 2018 - 8:48

Vanuit de opvoedingsgedachte vind ik dat iedere school een kind een veilige omgeving moet bieden. En daar past deze grondwet goed in. Oordelen of veroordelen is niet aan onze kinderen.

Reply
די מריו 16 december 2018 - 22:05

Gho, daar heb ik nog nooit van gehoord, ik heb zelfs niets paars om aan te trekken. Maar ik vind wel dat school een veilige omgeving moet zijn voor leerlingen.

Love As Always
Di Mario

Reply
Mandy 17 december 2018 - 20:12

Beste Emile,

Wat een Super Leuke pagina dit! Dankjewel voor je komst, de prachtige foto’s en het zeer volledige èn grappige verslag van onze Paarse Vrijdag! Leuk er zo nog van na te kunnen genieten! Ik stuur de link naar mijn collega’s en onze leerlingen toe! (En wat een Leuke Leerlingen hebben wij hè?!) Graag tot ziens Emile; dan zet ik de traditie van mijn vader voort! 😉
Groetjes, Mandy

Reply
Nicky 19 december 2018 - 22:00

Een mooi begin. Nu de rest van de wereld nog!

Reply
Gender Activisten uit het Oostblok waren te gast bij Paarse Vrijdag op het Vlietland College – Leidse Glibber 13 december 2022 - 0:30

[…] geleden onthulde op Paarse Vrijdag voormalig wethouder Paul Dirkse samen met dominee Ad Alblas de Grondwet van het Vlietland College.Elk jaar heeft het Vlietland College wel weer een actueel onderwerp of gast op Paarse Vrijdag. […]

Reply
Paarse Vrijdag 2023 Regenboogbeeld van het Vlietland Colllege staat nu een jaar lang bij het Marecollege – Leidse Glibber 9 december 2023 - 23:14

[…] Elk jaar ben ik op Paarse Vrijdag, tweede vrijdag van december, bij het Vlietland College. Deze school was een van de eerste scholen in Leiden die ruim aandacht besteedde aan Paarse vrijdag.  Het Vlietland College heeft zelfs sinds 2018 een eigen Grondwet. […]

Reply

Plaats een reactie