Home Leiden Elf Leidse jongeren ontvingen het Leidse Jeugdlintje

Elf Leidse jongeren ontvingen het Leidse Jeugdlintje

door Emile van Aelst

De jeugd heeft de toekomst is een bekend gezegde, aan de andere kant wordt er ook vaak over de jeugd geklaagd. Gelukkig zijn er nog genoeg jongeren die positief en actief in de samenleving staan. Elk jaar reikt de gemeente Leiden op of rondom de dag van de Internationale Rechten van het Kind de Leidse Jeugdlintjes uit aan kinderen die zich verdienstelijk voor de stad, buurt of samenleving in zijn algemeen hebben gemaakt. Vrijdagmiddag kwam wethouder Marleen Damen de lintjes uitreiken  en uitleggen hoe trots Leiden op deze jongeren is.

Voordat de lintjes werden uitgereikt vertelde Plastic Soupsurfer Merijn Tinga over het gevaar van plastic in het milieu.

Twee jaar geleden zeilde hij met vrouw en kinderen 5 maanden over de oceanen om zelf te zien hoe erg plastic de natuur vervuild. Samen met zijn dochter Jildau vertelde hij over deze reis en beantwoordde vragen van de kinderen.

De winnaars van de Jeugdlintjes waren met een smoes naar het Stadhuis gelokt en wisten dus nog niet dat zij deze lintjes gingen ontvangen.

De wethouder vertelde over elke winnaar waarom hij of zij het lintje kreeg.

Shahroch Ramez is op school actief als Peerleader en traint een voetbalelftal op zijn voetbalclub.

Azzaddine Abdi doet vrijwilligerswerk in Slaaghwijk. Als sportleider begeleidt hij kinderen tijdens het sporten bij de sportkooi aan de Reigerhorst.

Seve de Maar moest om te revalideren veel wandelen en is tijdens zijn revalidatie begonnen met het opruimen van vuil in de wijk. Dit doet hij nog steeds en zo zorgt hij voor minder zwerfafval in de buurt.

Nina Lehmacher spaart plastic doppen voor KNGF Geleidehonden en heeft hiervoor een actie opgezet op haar school.

Tessa Mariana de Booij, Nolwenn Elisa Breton, Morgane Marion Breton, Maud Flierman, Thijs Flierman, Floor Biermann en Valentijn Lagerveld laten voor een ernstig zieke buurvrouw haar hond Bobby uit. Hierdoor kan de hond, een al wat oudere Friese Stabij, bij zijn bazinnetje blijven en heeft zij dankzij de kinderen weer wat meer aanspraak.


Zo’n lintje is leuk, maar een radio-interview is best wel een beetje eng.

Toch wisten ze stuk voor stuk te vertellen waarom en hoe ze hun vrijwilligerswerk doen.

Azzadine praatte toen hij eenmaal de smaak te pakken had honderduit over de Slaaghwijk.

De groep kinderen die in toerbeurt Bobby uitlaten is natuurlijk ook geweldig en leuk om te doen vertelde een van de jongens van de groep.

Daar was weer een ander lid van de groep het helemaal mee eens.

Geweldig dat deze mevrouw haar hond kan houden door deze kinderen en ook nog elke dag bezoek heeft op deze manier.

Wethouder Marleen Damen vond eigenlijk dat al die mensen die altijd alleen maar negatief over de jeugd praten, eens zo’n uitreiking als deze moeten meemaken. Dan zien ze dat er nog een hoop gemotiveerde jongeren zijn die zich graag voor de samenleving inzetten.


Ik weet niet of andere steden ook dit soort Jeugdlintjes kennen, maar het is mooi om elk jaar weer te zien dat er zulke kanjers rondlopen in de stad.

 

 

Gerelateerde artikelen

4 reacties

Sjoerd 26 november 2018 - 10:58

Ik kan me niet voor de geest halen of dat in Heerlen ook gebeurd. Ik vind het in ieder geval een mooi initiatief.

Reply
די מריו 26 november 2018 - 11:40

Kinderen zijn zo makkelijk te motiveren om dingen voor andere te doen, maar ja, het zijn spiegels. Doet de omgeving niets voor een ander, dan zal de kind het ook minder snel doen. Dus in plaats van zeuren over de jeugd, moeten de volwassenen eens het goede voorbeeld geven.

Love As always
Di mario

Reply
rietepietz 26 november 2018 - 16:55

Stuk voor stuk kanjers deze kinderen, helemaal terecht dat ze in het zonnetje gezet worden.

Reply
Nicky 26 november 2018 - 22:23

Zie je wel! Het komt wel goed later.

Reply

Plaats een reactie