Home Leiden Wethouder Martine Leewis en tv tuinman Lodewijk Hoekstra bekeken resultaat Groene Tuinenwedstrijd in Noorderkwartier

Wethouder Martine Leewis en tv tuinman Lodewijk Hoekstra bekeken resultaat Groene Tuinenwedstrijd in Noorderkwartier

door Emile van Aelst

Een aantal bewoners van het Noorderkwartier Oost deed dit voorjaar mee aan de Groene Tuinenwedstrijd. Door de verstening van veel tuinen kan het regenwater bijna niet meer weg. Eerder deed de gemeente al mee aan de actie ‘Steenbreek’ om meer groen in de tuinen te krijgen. De bedoeling van de Groene Tuinenwedstrijd was om een zo duurzaam mogelijke tuin te ontwerpen die vooral ook veel water doorlaat. De beste ideeën kregen een tuinmetamorfose die ontworpen en aangelegd werd door Eigen Huis & Tuin tv-tuinman Lodewijk Hoekstra.

Om een tuin duurzaam te maken heb je geen gigantische lap grond nodig, het is juist belangrijker een klein tuintje zo duurzaam mogelijk te maken, anders blijft het water op je binnenplaats of stoepje staan. Deze tuin is 3 bij 10 meter en de grootste van de 3 winnende ideeën.

Vrijdag werden de tuinen opgeleverd en kwamen gemeente, pers en buurtbewoners een kijkje nemen.

Het was al snel behoorlijk druk in de smalle tuin.

Wethouder Martine Leewis kwam ook kijken bij de oplevering van de 3 tuinen en liet zich voorlichten door Lodewijk Hoekstra. Zo heb je hier containers die het water opvangen, waarmee je dan in droge tijden je tuin water kan geven. Als volgend jaar alles volgroeid is dan vallen de containers helemaal weg en heb je een groene waterbuffer.

Er zijn bijvoorbeeld ook lavasteentjes gebruikt die CO2 omzetten in zuurstof en goed waterdoorlatend zijn.

De vlonder en de palen zijn uiteraard van gecertificeerd hout.

Voor alle tuinenbezitters waren er nog extra tuincadeautjes. Een doos bloembollen, waardoor bijen, vlinders en andere nuttige insecten worden aangetrokken en een vogelhuisje, in de hoop weer meer vogels in de tuin te krijgen.

Zowel de gemeente als deze bewoners hopen dat ook andere buurtgenoten overgaan tot het vergroenen en duurzaam maken van hun tuinen.

Nog maar 4 maandjes en het voorjaar begint en kunnen de bewoners genieten van hun letterlijk en figuurlijk groene tuin.

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 10 november 2018 - 23:58

Eigenlijk zou iedereen verplicht zo’n tuin moeten hebben. Dat is toch het beste voor het milieu. Helemaal met een wateropvangbak voor de droge periode en een goed waterdoorlating.

Love As always
Di Mario .

Reply
Sjoerd 11 november 2018 - 8:45

Ik sluit me aan bij di Mario, maar ik heb al een betonloze tuin. Nadeel is met zo’n snikhete zomer en een sproeiverbod dat je snel door je watervoorraad heen bent… En dan moet je keuzes maken.

Reply
rietepietz 11 november 2018 - 17:56

Die dicht getegelde tuinen heb ik nooit begrepen, Mooi initiatief om daar iets tegen te doen, onze tuin is een half oerwoud!

Reply
Nicky 13 november 2018 - 15:00

Ik ben gewoon blij dat ik geen tuin meer heb. Mag dat ook? 😉

Reply

Plaats een reactie