Home Leiden Muziekvereniging Nieuw Leven vierde 100 jarig bestaan met jubileumconcert

Muziekvereniging Nieuw Leven vierde 100 jarig bestaan met jubileumconcert

door Emile van Aelst

Dit jaar bestaat Muziekvereniging Nieuw Leven 100 jaar en vierde dat met een scratch concert in februari en afgelopen zaterdag een groots jubileumconcert.

De belangstelling voor het concert was groot en tegen 20.00 uur begon de zaal vol te lopen met familie, vrienden en belangstellenden, waaronder ook burgemeester Henri Lenferink en zijn vrouw.

Muziekvereniging Nieuw Leven is ontstaan uit het vroegere Morgenrood dat begin 1900 onderdeel vormde van de socialistische vakbeweging, ‘De Leidsche Bestuurdersbond’. Het korps werd ingezet bij tal van socialistische feesten zoals onder andere de 1 mei vieringen. Door de werkloosheid had de arbeidersbeweging het zwaar en werd Morgenrood in 1917 ontbonden, in 1918 werd Nieuw Leven als nieuwe arbeidersmuziekvereniging opgericht.

De vereniging kent ups en downs en dreigde in 1940 zelfs opgeheven te worden doordat ze bijna geen leden meer had. Na de oorlog steeg het ledental naar boven de 100, maar zakte in de jaren 60 weer terug. In 1978 werden alle banden met de socialistische beweging verbroken en ging Nieuw Leven verder als vereniging om de toonkunst te bevorderen. In dat jaar werd ook besloten om over te stappen van straatorkest naar podiumorkest. Momenteel heeft de vereniging circa 20 actieve leden en speelt bij festiviteiten in buurtcentra en bejaardenhuizen. Zij is ook vaste gast bij de concerten in de Leidse Hout en tijdens de Leiden Marathon.

Het jubileumconcert werd opgeluisterd met een gastoptreden van zangers Aafje de Bloois.

Brigitte van der Mee is fan van het orkest en werkt bij de Rabobank Leiden-Katwijk, namens de bank mocht zij een cheque van € 250,00 aanbieden als tegemoetkomen in de kosten van dit concert.

De ruim 80 jarige Frits Landesbergen sr. is nog steeds dirigent van zijn eigen Frits Landesbergen bigband, maar speelt ook zelf nog mee bij Nieuw Leven, waar hij ook enkele stukken voor dit concert gearrangeerd heeft.

In de pauze hoorde je dat iedereen onder de indruk was en genoot van het concert.

Na de pauze werd begonnen met Soldaat van Oranje, gevolgd door medleys van Frank Sinatra en Charles Aznavour.

Aafje de Bloois zong ‘Crazy little thing called love’ van Queen.

Na bijna 2 uur kwam er een einde aan het concert en was het orkest blij met alle positieve reacties van het publiek. Op naar de komende 100 jaar.

Hieronder een korte fotoslideshow en gedeeltes van het concert.

 

Gerelateerde artikelen

6 reacties

Sjoerd 6 november 2018 - 6:30

Volgens mij kunnen ze wel wat nieuw bloed gebruiken…

Reply
די מריו 6 november 2018 - 7:04

een hoop geluid voor een 100 jarige. Mij hoeven ze niet op te roepen als nieuw lid.

Love as always
Di mario

Reply
Yova 6 november 2018 - 7:46

Echt geweldig dit al 100 jaar. Het was daar grote feest. Orgel op achtergrond is zeker prachtig. Leuke filmpje om te zien. Mooi om te luisteren.

Reply
rietepietz 6 november 2018 - 15:46

De honderd vol maken en jezelf dan toch “Nieuw leven ” noemen;-)

Reply
Hans 6 november 2018 - 20:51

Lees net de reactie van Sjoerd, hoop ook dat Muziekvereniging Nieuw Leven, nieuwe leden blijft krijgen. Hans

Reply
Nicky 10 november 2018 - 16:16

Mooi dat ze toch nog bestaan! Proficiat!

Reply

Plaats een reactie