Home Muziek Coverbox na 24 jaar nog steeds een springlevend Leids muziekfeest

Coverbox na 24 jaar nog steeds een springlevend Leids muziekfeest

door Emile van Aelst

Covers, mits goed gebracht, blijven natuurlijk altijd leuk. Willem Gressie weet al 24 jaar lang de leukste coverbands bij elkaar te brengen tijdens Coverbox. Niet zomaar even de hele top 100 coveren, maar als band in de huid kruipen van jou favoriete groep of artiest. Vanwege tijdgebrek sloeg ik de eerste band over en stapte in bij het optreden van Absolutely Frank.

De naam zegt het al, deze band speelt het repertoire van Frank Zappa. Om nummers van Zappa te spelen is een klus op zich en moet je je als muzikant echt inleven in Frank Zappa.

Ik zeg het heel eerlijk, het was technisch perfect, maar ik ben geen echte Zappa fan. Natuurlijk kocht ik destijds ook het album 200 Motels, maar hij is nooit grijs gedraaid bij mij.

Presentator Dion de la Rie zei tegen mij, Zappa is eigenlijk muziek voor muzikanten. Ik snap helemaal wat hij bedoelde en een ding is zeker, het was klasse wat op het podium stond. Alleen…. misschien iets meer voor muzikanten 🙂 Oordeel zelf maar aan de hand van het filmpje.

De volgende band was helemaal in mijn straatje ZZPop brengt nummers van ZZTop. Keihard lekker swingen.

In de biografie in het programmaboekje wordt terecht verwezen naar het legendarische optreden dat ZZTop gaf in de nacht van 19 op 20 april 1980 tijdens het Rockpalast festival in de Gruga Halle.

Ik vergeet nooit dat ik zat te kijken en er opeens 2 tuinkabouters het podium opkwamen. Voordat ze een noot gespeeld hadden dacht ik wat is dit 2 mannen met lange baarden, het zag er niet uit. Bij de eerste tonen wist ik het direct, dit gaat een lange keihard swingende nacht worden.

Ik belde een kennis van me op en zei je zit toch wel te kijken he, want dit gaat een legendarisch concert worden waar nog lang over nagepraat gaat worden. We zijn ruim 38 jaar verder en gisteravond was ik voor mijn gevoel weer even terug in de Gruga Halle in Essen.

Dit was de eerste keer dat ik deze ZZTop tribute band zag, maar zeker weten niet de laatste keer dat ik ZZPop zie optreden.

De echte ZZTop en oude Rockpalast liefhebbers zullen mij helemaal snappen als ze het filmpje zien.

Even tijd voor wat reclame. Frans van der Voort en Marco Buijn van de band Out of the Blue(z) en mede-organisatoren van destijds Propop gaan een nieuw muzikaal feestje in Leiden organiseren.

Enkele keren per jaar een mooie blues en rockmiddag in Scheltema de eerste keer is 9 december met de bands Superdeal, Out of the Blue(z) en de Wouter Kiers Band. Zet het vast in je agenda.

De volgende band was een voor Leiden oude bekende. Helter Shelter swingt al heel wat jaren in het Leidse popcircuit.

Vroeger was het zo dat je of voor The Beatles of voor de Stones was. Gelukkig mag je tegenwoordig beiden mooi vinden en dat is maar goed ook, want Helter Shelter brengt nummers van beide legendarische bands.

Ze brengen niet het zoetsappige werk, maar het betere rockwerk en gaan er van begin af aan keihard tegenaan.

Lekkere dans en meezing (brul) rockers.

Presentor Dion de la Rie was streng wat betreft de tijden dat de bands optraden, maar bij Helter Shelter kwam hij er echt niet onderuit om ze nog een toegift te gunnen.

Ook hier geld weer, wie het filmpje ziet begrijpt wat ik bedoel.

Als laatste band zou LOS optreden, helaas was de zanger ziek en was de Leidse band Toon vrij en zo aardig in allerijl de spullen in te laden en te komen optreden.

Ze brachten diverse covernummers omdat ze uiteraard niet geoefend hadden op een groep of artiest.

Het spontane optreden liet wel zien dat Toon een coverband is die vrijwel alles kan spelen.

Abba, Golden Earring, Ike & Tina Turner en ga zo maar door, alles kwam aan bod.

Om te laten horen dat ze echt alles kunnen spelen sloten ze af met het nummer Leef, waardoor de zaal in eindigde in een grote feestende menigte met zelfs een polonaise.

Het filmpje maakt ook hier weer duidelijk dat Willem Gressie weet wat hij in huis haalt.

De foto’s heb ik ook nog maar even in een aparte slideshow gezet.

 

 

Gerelateerde artikelen

5 reacties

די מריו 29 oktober 2018 - 7:16

een heerlijke avond zeg. Jij hebt genoten. Dat kan niet anders.

Love As Always
Di mario

Reply
Sjoerd 29 oktober 2018 - 8:25

Lijkt me een heerlijke avond te zijn geweest, ZZT was prima, Helter Shelter vond ik minder. Toon deed het voor mij erg goed. Zeker als invalband.

Reply
logbankje 29 oktober 2018 - 15:30

Een cover is niet makkelijk om te maken, je moet het origineel zien te evenaren.
Zo te lezen heb je kunnen genieten van een mooi product.
Niet de makkelijkste artiest om te coveren, maar petje af. Hans

Reply
rietepietz 29 oktober 2018 - 22:04

Zappa…? bekende naam maar ook minder mijn ding. van andere bands had ik zelfs nog nooit gehoord maar de laatste twee groepen speelde speelde bekende geluiden voor me;-)

Reply
Nicky 5 november 2018 - 15:07

Razend knap dat die bands zoveel nummers kennen. En soms vind ik coverbandjes een nummer nog beter zingen dan de ‘echte’ artiest.

Reply

Plaats een reactie