Home Leiden Herfst gaat nu echt beginnen, de Leidse Hout begint te kleuren

Herfst gaat nu echt beginnen, de Leidse Hout begint te kleuren

door Emile van Aelst

Het heeft lang geduurd en niemand mag klagen over de geweldige zomer die we gehad hebben, maar nu is het echt voorbij. Volgens mij is 26 oktober de herfst begonnen, het was vandaag opeens koud, nat, winderig en het wordt de komende dagen alleen maar kouder. Kortom de herfst gaat beginnen.

Vandaag de camera maar meegenomen toen ik tussen de buien door naar de Leidse Hout ging. De vraag die ik gisteren stelde over het paaltje bij de ingang is door veel mensen (vooral op Facebook) beantwoord. Het ging om een paaltje die de handelsgrens markeerde. Keizer Maximiliaan I besliste op 19 December 1474 dat niemand binnen een afstand van 500 roeden (1885m) handel mocht drijven zonder belasting te betalen aan de stad Leiden. Deze paal dateert uit 1760, toen de houten voorgangers werden vervangen.

In de Leidse Hout begin je te zien dat het herfst wordt en de grond wordt bedekt met bladeren.

In vind het heerlijk om er te wandelen met de vele slootjes en kleine bruggetjes.

Eigenlijk is het er altijd redelijk rustig en kom je alleen op het grote veld mensen tegen die hun hond uitlaten.

Veel slootjes liggen nog vol kroos en ik neem dan ook elke dag een groene hond mee terug in de auto, want ze moet altijd nog net even voor ik wegga de sloot induiken.

Tijdens het spelen op het veld pakt ze deze redelijk schone slootjes om af te koelen en te drinken, maar voor ik de auto in stap nog even de kroossloot in.

Er liggen al heel veel bladeren, maar de bomen en struiken zijn ook vaak nog erg groen. Het viel mij ook op dat ik nog geen paddenstoelen heb gezien in de Leidse Hout.

Op het veld beginnen sinds deze week de bomen te kleuren, maar uit ervaring weet ik dat de kleuren nog feller moeten gaan worden de komende tijd.

Elk jaar weer een gek idee, alles nu nog volop in het blad en over een week of 2 helemaal kaal en je mist het dan ook niet, tot in de lente het eerste groen er weer aan komt.

Terwijl ik over het bruggetje liep hoopte ik opeens op sneeuw, want dit bruggetje is in de sneeuw zo mooi. Daar kan zelfs ik als 100% zomermens van genieten.

Ik vind het trouwens toch heerlijk om over de herfst te schrijven, want als de herfst voorbij is dan komt de winter en gaan we alweer richting februari en dan bereiden we ons voor op de lente en de zomer.

Ik kan er bijna niet op wachten, dus ik zou zeggen, kom op gooien met die pepernoten, knal die kerstboom neer, gooi wat sneeuwballen, schaats van Zeeland naar Friesland en dan omhoog die temperaturen en op naar weer zo’n lange mooie zomer.Nou ja, nog even 4 maandjes geduld hebben.

Gerelateerde artikelen

6 reacties

logbankje 26 oktober 2018 - 23:20

Nou inderdaad, het is herfst vandaag ondervonden.
Maar ik geniet er van, zeker nu weer Happy in beeld is. Hans

Reply
Yova 27 oktober 2018 - 5:44

Herfst is zeker inderdaad begonnen. Je ziet overal bladderen op de grond. Er is ook heel veel wind. Vanavond gaat uur achteruit. Mooie foto’s heb je gemaakt.Fijn weekend.

Reply
Sjoerd 27 oktober 2018 - 7:08

Volgens mij doet Happy dat om jou te plagen…

Reply
די מריו 27 oktober 2018 - 7:25

Waren we maar vast vier maanden verder. Mooi daar hoor. Ik kan me wel voorstellen dat je er prachitg kunt wandelen.

Love As always
Di mario

Reply
rietepietz 27 oktober 2018 - 18:40

Ik zou de Leidse hout ook wel eens willen doorkruisen. het lijkt me er heerlijk wandelen. Moet ik ooit eens goed maken dat ik er nog nooit geweest ben. Kun je er trouwens makkelijk met de auto komen en parkeren? Geef me dan eens een postcode voor in de routeplanner.

Reply
Nicky 29 oktober 2018 - 16:57

Ik moet even wennen aan de kou (hoewel… ik wen daar nooit echt aan) maar ik vind de herfst en de winter ook wel wat hebben, hoor. En het wordt vanzelf weer lente!

Reply

Plaats een reactie