Home Centrum Opgravingen Haarlemmerstraat leggen fundamenten 13e en 14e eeuw bloot

Opgravingen Haarlemmerstraat leggen fundamenten 13e en 14e eeuw bloot

door Emile van Aelst

Iedereen die de laatste tijd over de Haarlemmerstraat liep heeft gezien dat er tussen de Haarlemmerstraat en de Stille Rijn enkele panden gesloopt zijn. In het grote gat gaat een nieuw pand komen waar kledinggigant Zara zich gaat vestigen.

Vanaf de Stille Rijn is het ook een kaal gezicht en kijk je zo de Haarlemmerstraat in.

Momenteel zijn archeologen bezig met opgravingen in de aanstaande bouwput.

De Haarlemmerstraat was vroeger een dijk langs de Rijn, deze dijk werd rondom 1200 aangelegd. Omstreeks 1350 ging het zogeheten Maredorp deel uit maken van de stad. Veel van de bebouwing in die tijd is niet bekend, de eerste duidelijke gegevens dateren uit begin 1500. Medewerkers van Erfgoed Leiden legden het publiek uit hoe het er vroeger uitgezien moet hebben.

Veel bebouwing was er nog niet in die tijd, voor zover men weet.

Juist daarom is het zo mooi dat er nu een meter onder het maaiveld, fundamenten, beerputten en waterkelders uit ongeveer 1300 tot 1400 worden gevonden.

De komende tijd wordt heel snel alles in kaart gebracht en waar nodig veilig gesteld.

Normaal worden dit soort vondsten onder de grond bewaard, omdat er onder de Zara een kelder komt gaat alles eruit en kan er niets onder de grond bewaard worden.

De kelder heeft als voordeel dat de aannemer eerdaags een 4 meter diepe put met damwanden gaat graven waarin dan voor de bouw begint onderzoek op 4 meter diepte gedaan kan worden.

Dit zijn al geweldige vondsten, maar de archeologen kijken uiteraard nu al met spanning uit naar wat zij op 4 meter diepte gaan aantreffen.

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

6 reacties

Hans 22 oktober 2018 - 23:25

Of, ben in Brugge, dus doe even een plakkertje. Hans

Reply
די מריו 23 oktober 2018 - 7:22

Ja… heb ik gezien, zag er niet uit, maar…. gelukkig kon ik mijn moeder al vertellen wat hier gaande was. Volgens mij was ze aardig onder de indruk over de extra informatie die ik kon geven over Leiden.

Love As Always
Di mario

Reply
Sjoerd 23 oktober 2018 - 12:59

Daar zijn de meeste aannemers niet gelukkig mee. Dat levert alleen maar vertraging op…

Reply
Yova 23 oktober 2018 - 13:59

Het is hele gedoe opgraving uit de grond. Omgeving hebben zeker er last van neem ik aan. Wel kunnen mooie foto’s van maken.

Reply
rietepietz 23 oktober 2018 - 15:40

Het zal natuurlijk ook wel op bewegend beeld vastgelegd worden want het is natuurlijk wel heel bijzonder om zulke oude delen van de stad te kunnen bekijken.

Reply
Nicky 26 oktober 2018 - 14:09

Fantastisch vind ik dat! Maar ja, ik wilde vroeger dan ook archeoloog worden.

Reply

Plaats een reactie