Home 3 October/Leids Ontzet Reveille en Leiden stond weer in de rij voor Haring & Wittebrood

Reveille en Leiden stond weer in de rij voor Haring & Wittebrood

door Emile van Aelst

Ik zeg het maar zelf voor iemands anders het zegt, inderdaad voor het eerst in jaren had ik me verslapen en kwam hals over kop aanhollen bij het laatste nummer van de Reveille. Door het verslapen had ik wel een lange nachtrust van 2 uur en 10 minuten 🙂

Nou ja ik zag nog wel dat het weer erg druk was om 7 uur ’s morgens, Leiden was gewoon wakker na een avond/nacht stappen.

Na de Reveille splitst de menigte zich eigenlijk op in 3 groepen. Een gedeelte gaat rechtstreeks naar het Koraal, anderen gaan in de rij staan voor Haring & Wittebrood en de Vrienden van de Reveilll-je lopen met FBL een rondje centrum over de Haarlemmerstraat en Breestraat.

Op de Haarlemmerstraat even zwaaien naar Peter en Lenie 🙂

Jaren geleden zwaaide Peter voor de gein met een hoge hoed vanuit zijn raam en sindsdien is het gewoon traditie dat er naar elkaar gezwaaid wordt.

Op de Breestraat gaf FBL nog een korte show en bedankte Claas Griffioen iedereen voor zijn komst, daarna ging iedereen naar het Koraal of Haring & Wittebrood.

Even snel tussendoor een fotoslideshow/filmje van de Reveille.

Ondertussen stond er al en lange rij wachtenden voor Haring & Wittebrood.

Ik hou het verslag (voor zover mogelijk) een beetje kort want er staan nog een paar verslagen te wachten 🙂 De uitdeling ging vlot en de eerste vroege vogels kwamen alweer met hun haring naar buiten.

Ja inderdaad je krijgt de haring vuil mee. Vroeger ging je dat dan zelf thuis schoonmaken, tegenwoordig staat er gelukkig  een hele rij schoonmaaksters.

Het is prachtig om te zien hoe snel ze de haring schoonmaken.

Binnen loop je een rondje en krijg je eerst je Geusje(s)

Daarna krijg je de haring van de Tonnières.

En zoals ik al zei, vuile haring.

In het middengedeelte werden de gasten ontvangen zoals bijvoorbeeld winnaars van de Rood-Wit wedstrijd van vorig jaar, die een VIP ontvangst hadden gewonnen.

Ondanks de feestmuziek van de blaaskapel wil niemand met de Tonniéres dansen, vraag me af waarom niet.

Nou als niemand dansen wil dan dansen we toch gewoon met elkaar op tafel.

De haring moet natuurlijk nog wel even officieel geproefd worden. Er was in het verleden een burgemeester die heel enthousiast een vuile haring naar binnen liet glijden omdat hij dacht dat dit zo hoorde. Sindsdien houden de huidige burgemeesters even voor het plaatje een vuile haring boven hun mond.

Het staat (helaas) niet op de foto, maar het vervelendste dat je kan overkomen is dat de haring van het staartje afbreekt. De kersverse voorzitter van de 3 October Vereeniging, Rik Kamps overkwam het.

Charles Schulpen, de voorzitter van de Commissie Haring & Wittebrood en Hutspot kon tevreden terugkijken op zowel een geslaagde Hutspotmaaltijd en de uitdeleing van Haring & Wittebrood.

In de fotoslideshow en het filmpje nog even lekker nagenieten.

Later vandaag (vanavond) volgt nog verslag van de optocht en morgen sfeer na de optocht, Barry Badpak en het vuurwerk.

Gerelateerde artikelen

3 reacties

rietepietz 5 oktober 2018 - 19:02

Je maakt mij niks wijs, de 3 oktoberfeesten zijn gewoon keihard werken.

Reply
Sjoerd 5 oktober 2018 - 21:14

Dat wittebrood mag je hebben, doe mij die haring maar…

Reply
די מריו 5 oktober 2018 - 21:20

volgende week vrijdag ga ik waarschijnlijk ga Leiden. Ik verwacht dan natuurlijk wel een interview van Reanne 😉

Love As Always
Di mario

Reply

Plaats een reactie