Home 3 October/Leids Ontzet De Taptoe daar groei je mee op en geef je door aan je kinderen

De Taptoe daar groei je mee op en geef je door aan je kinderen

door Emile van Aelst

Vrijwel elke echte Leidenaar heeft als kind meegelopen in de Taptoe op 2 oktober en dat was een van de eerste echte spannende kennismakingen met het Feest der Feesten. In de Taptoe presenteren de Leidse Verenigingen zich en eren Prins Willem van Oranje, Pieter van der Werf, Jan van Hout, Jan van der Does en Louis Boisot, de helden uit 1574.

Na de zeeverkenners met de kransen wordt de Taptoe geopend door het bestuur van de grootste Vereniging die Leiden kent, inderdaad de 3 October Vereeniging.

Hierna volgen bijna alle Leidse verenigingen.

Vooral Gymsport Leiden kan natuurlijk goed laten zien wat ze kunnen.

Dat is voor bijvoorbeeld voor American Football spelers wat moeilijker.

Over de taptoe zeggen we altijd, de ene helft van Leiden kijkt en zwaait naar de andere helft. Klein voorbeeldje, hier lopen een paar senioren van Trigon.

En die zwaaien naar op deze plek waar toevallig het team Trigon 6 staat en die zwaaien dan weer enthousiast terug.

Zo gaat dat constant door, want of je hebt zelf op een vereniging gezeten of je kent wel mensen die er op zitten en zo sta je een uurtje gezellig te zwaaien en roepen.

Laatst vroeg iemand mij hoe het kan dat de bevrijding van 444 jaar geleden elk jaar nog zo groots door de hele stad gevierd wordt. De meeste bedrijven en winkels zijn gesloten, scholen hebben vrij en de stad ligt een week op zijn kop.

Het is op zich niet zo gek, ze zeggen weleens het zit in onze genen en dat zal best wel. Aan de andere kant worden Leidse kinderen eigenlijk van de wieg af aan al opgevoed met 3 October gevoel. Dus misschien is de Leidse moedermelk wel doordrenkt met haring, hutspot en wittebrood 馃檪

Een iets meer voor de hand liggende reden is dat we onze kinderen al snel het verhaal leren. Als baby of heel kleine peuter hoor en zie je alles, maar hoef je nog even niets te leren.

Dan komt het moment dat je in de taptoe mee mag lopen met je sportvereniging en papa, mama, opa en oma en de hele stad naar je zwaaien.

Je zoekt een uur lang naar familie en bekenden, meestal zijn ze net voorbij als je ze door hebt. Soms heb je geluk en dan je net even met ze op de foto.

Om er zeker van te zijn dat de kinderen echt opgroeien met het Leids Ontzet worden vanaf groep 1 tegen 3 oktober de liedjes gezongen en het verhaal over het Leids Ontzet verteld. De climax is natuurlijk als de kinderen in groep 7 en 8 zitten en met duizenden andere kinderen het Minikoraal zingen.

Daarna gaan ze naar de middelbare school en zijn ze klaar om hun eigen 3 Octoberfeest in te richten en te vieren.

Dat is een beetje in grote lijnen het verhaal hoe het kan dat we dit feest na 444 jaar nog elk jaar groots vieren.

Ik hoop dat de buitenstaanders nu een beetje snappen hoe we alle tradities zo strak vasthouden. We weten gewoon niet beter en willen dat graag zo houden ook.

Dit waren natuurlijk maar een paar willekeurige foto’s, alle foto’s vind je hieronder in de fotoslideshow.

Natuurlijk maakte ik tussen de foto’s door ook nog een filmpje.

Gerelateerde artikelen

2 reacties

讚讬 诪专讬讜 5 oktober 2018 - 6:55

zo kom je heel wat bekende en onbekende verenigingen tegen.

Love As always
di mario

Reply
rietepietz 5 oktober 2018 - 19:15

Leiden heeft nog een rijk verenigingsleven, dat is wel duidelijk!

Reply

Plaats een reactie