Home 3 October/Leids Ontzet 3 October Het Feest der Feesten begon met het uitdelen van 7.748 porties hutspot

3 October Het Feest der Feesten begon met het uitdelen van 7.748 porties hutspot

door Emile van Aelst

Na alle feesten voorafgaand aan 3 October begon dan dinsdagmiddag eindelijk het echt feest met de grote Hutspotmaaltijd. Cornelis Joppenszoon vond in 1574 in de verlaten Spaanse schansen een pot hutspot, vandaar dat wij dat nog elk jaar aar eten. Wie feest wil vieren moet een goede bodem in zijn maag hebben en daar is hutspot heel goed geschikt voor. Ik ben blij dat Cornelis Joppens geen dropveters heeft gevonden, dan wordt het toch een heel ander verhaal. Niet alleen voor haring, maar ook voor de hutspot staan we graag en gezellig in de rij. (de komende uren en morgen komen ook de verslagen van de Taptoe en alle andere activiteiten online)

De hutspot, die elk jaar wordt aangeboden door door het 3 October Gilde, werd voorgeproefd door burgemeester Henri Lenferink, 3 October Vereeniging voorzitter Rik Kamps en Gerda Schukking, voorzitter van het 3 October Gilde.

Even goed proeven en ja hoor, de hutspot is weer voortreffelijk. Henri Lenferink vroeg zich af of er ergens ter wereld een stad is waar ze meer hutspot eten. Misschien een leuk idee voor een nieuw wereldrecord, met de haringen staan we al in het Guinness Book of Records, dus moet dit ook kunnen.  🙂

Om precies 17.00 uur werd begonnen met het uitdelen. Probeer je als buitenstaander eens in te denken dat er even in uurtje tijd 7.748 porties hutspot werden opgeschept.

Een hele rij dames staat alleen maar bakjes te vullen voor de duizenden eters.

De rij lijkt lang, maar loopt wel lekker snel door hoor.

In Drenthe hebben ze Bartje die zei, je zou bijna denken dat dit de Leidse variant is maar dan met hutspot.

Deze kinderen zijn aan de slabbetjes te zien duidelijk echte Leidse Glibbertjes, dan is hutspot geen probleem natuurlijk 🙂

Met ruim 7.700 eters dan heb je kans dat er even geen bankje of statafel meer vrij is, maar dan ga je gewoon lekker op de grond zitten.

Voor Sleutelstad was het ook de aftrap voor 2 dagen keihard door pezen. We liepen regelmatig met 6 mensen op straat en er waren continu mensen in de studio om alles uit te zenden en aan elkaar te praten.

De ondernemers van het Gilde verzamelden op het plein bij Koetshuis de Burcht waar zij hun hutspot maaltijd met zijn allen aten.

Niet alleen op de Hooglandsekerkgracht was volop muziek, ook bij de Burcht was het een muzikale maaltijd met The Band of Liberation en zangers Emma Brown.

Nadat iedereen zijn bodem had gelegd kon het feest beginnen.

Hieronder meer foto’s en een stukje film.

Gerelateerde artikelen

2 reacties

Sjoerd 4 oktober 2018 - 21:09

De hutspot ging er gretig in zo te zien…

Reply
די מריו 5 oktober 2018 - 6:54

Toch speciaal zoiets.. blijf het bijzonder vinden.

Love As Always
Di Mairo

Reply

Plaats een reactie