Home 3 October/Leids Ontzet Ruim 3.500 basisschool leerlingen uit groep 7 en 8 maakten weer een prachtig feest van het 26e Minikoraal

Ruim 3.500 basisschool leerlingen uit groep 7 en 8 maakten weer een prachtig feest van het 26e Minikoraal

door Emile van Aelst

Soms vraag ik mij af, zou er ergens in Nederland een vergelijkbaar feest als het Minikoraal te vinden zijn. Ik denk eigenlijk niet dat er waar dan ook 3.500 schoolkinderen bij elkaar komen om een uur lang vaderlandse en Leidse liederen te gaan zingen.

Vanaf een uur of 12 zag je overal in de stad grote groepen kinderen fietsen, nadat de duizenden fietsen in de omgeving neergezet waren liep alles richting de Korfbalvelden van Trigon waar de Minikoraal gehouden werd.

Op de velden was een afgelopen week een vloer van 4.000 m² gelegd speciaal voor de Pleintaptoe en de Minikoraal.

Al weken van te voren zijn alle klassen ingedeeld in vakken en het is nog een hele puzzel om zo slim mogelijk in te delen want elke klas heeft natuurlijk een ander aantal kinderen.

Altijd leuk om het zelf ook vast te leggen, leuk voor later kan je tegen je kinderen zeggen; ‘kijk mama is daar vroeger ook geweest’ 🙂

Even in- en warm zingen voor je het podium op moet.

Het is 13.00 uur, het plein is vol en het grote meezingfeest kan beginnen.

Burgemeester Van der Werf heeft zijn sokkel in het Van der Werfpark verlaten en beklimt de tijdelijke sokkel bij het Minikoraal.

Tegenwoordig komen er ook klassen uit de omliggende gemeentes, vandaar dat behalve Henri Lenferink, de burgemeester van Leiden, ook de burgemeesters van Leiderdoprp, Zoeterwoude, Voorschoten en Oegstgeest aanwezig waren.

Twee burgemeesters van dezelfde stad kan niet, vandaar dat Henri Lenferink zijn ambtsketen aan burgemeester Van der Werf overhandigde.

Het heeft zijn voordelen, want dan ben je even geen burgemeester meer en je kan je lekker ongestoord in je 3 Octobertrui meezingen.

De kinderen leren de weken voor de minikoraal alle teksten al, dus zingen voluit mee. Veel van de teksten kennen ze eigenlijk wel omdat ze in alle klassen gezongen worden. Een tekst kent iedereen klakkeloos uit zijn hoofd.

Dat is uiteraard La lala Leiden van Jochem Myjer.

Het was weer een groot feest, waarbij de kinderen soms letterlijk en figuurlijk op de banken stonden.

Burgemeester Pieter van der Werf mag na het Minikoraal weer een jaartje uitrusten op zijn sokkel in het Van der Werfpark 🙂

Op het podium stond Jochem Myjer nog na te genieten. Hij wist toen nog niet dat hij later deze dag de Poelifinario, de hoogste cabaretprijs in Nederland, zou ontvangen. Bij deze gefeliciteerd Jochem.

Ook de zangeressen namen vrolijk afscheid en iedereen tot volgend jaar.


En tja dan moeten er weer 3.500 kinderen van het terrein af en met de fiets de stad door, ook dat is een feest op zich om te zien, want iedereen gilt en belt natuurlijk 🙂

Wie wil horen en zien wat het Minikoraal is moet zeker het filmpje even bekijken.

En natuurlijk zijn er ook weer genoeg vrolijke foto’s in de fotoslideshow 🙂

 

 

Gerelateerde artikelen

4 reacties

rietepietz 2 oktober 2018 - 20:55

Ja hier wil ik dan weer wél bij zijn;-)

Reply
די מריו 2 oktober 2018 - 21:26

het is dat het over iets moois gaat, maar het wordt er wel bijna ingeslagen 😉
Succes morgen…. de dag der dagen.

Love As always
Di Mario

Reply
Sjoerd 2 oktober 2018 - 22:47

Die kinderen worden gewoon gehersenspoeld voor 3 october…

Reply
3 Octobertrui voor Emile Jaensch, burgemeester van Oegstgeest - Leidse Glibber 19 december 2018 - 19:05

[…] de vorm vertelde ik, je moet hem natuurlijk wel met het Minikoraal dragen, Emile keek mij aan en zei; natuurlijk en misschien nog wel vaker ook […]

Reply

Plaats een reactie