Home Cultuur Open Monumentendagen Leiden met grenspost op het Gerecht en de Kluchtencompagnie

Open Monumentendagen Leiden met grenspost op het Gerecht en de Kluchtencompagnie

door Emile van Aelst

De Open Monumentendagen zijn natuurlijk om monumenten te bezoeken, maar daarnaast is er ook een groot entertainment- en educatief programma. Vast onderdeel in het programma van de Open Monumentendagen zijn de voorstellingen van de Leydse Kluchten Compagnie. Ondanks dat ik eigenlijk geen tijd had mocht ik ze toch niet missen dit jaar.

Eerlijk gezegd waren ze toen ik aankwam net klaar met hun laatste voorstelling van de zaterdag. Gelukkig wilden ze nog wel even voor mij poseren. Op zich niet zo heel vreemd dat ze even rustig de tijd voor me namen, want de tijd waarin hun kluchten spelen was nog niet zo gehaast en hectisch als nu.

Ik was toch op het Pieterskerkplein dus liep even de kerk in.

Als ik vroeger mijn opa en oma verteld zou hebben dat er een tijd komt dat kinderen op een soort kabelbaanschommel door de kerk vliegen, dan zouden ze gedacht hebben van die jongen komt nooit iets terecht. Ik zag ze zaterdag dus echt door de kerk vliegen 🙂

Jeugd is de toekomst, daarom was het extra mooi dat scholieren als leerling gids de uitleg bij de schilderijen in de Pieterskerk gaven.

Een mooi initiatief wat zeker verder uitgebouwd zal worden hoop en denk ik.

Over jeugd gesproken. Het is heel belangrijk om ook de jongste kinderen te betrekken bij de historie van de stad, daarom was er op het Gerecht een uitgebreid kinderprogramma.

Europa was dit jaar het thema van de Open Monumentendagen, mede daardoor stond er op het Gerecht een grenspost, met heuse grenswachters.

Er is dit jaar ook een Kidsgids uitgebracht, een boekje waarin kinderen aan de hand van een speurtocht van alles over de stad en haar vroegere geschiedenis ontdekken. Kinderen die de hele speurtocht hadden gelopen kregen bij de grenspost op het Gerecht een stempel in hun boekje. Het boekje is gratis af te halen in het Stadhuis en kan het hele jaar gelopen worden.

Er liepen niet alleen individuele bezoekers door de stad, ook de gidsen hadden hun handen vol aan alle groepen die dit weekend een wandeling door Leiden maakten.

Na afloop van dit weekend meldde de stichting Open Monumentendagen Leiden dat er een record aantal bezoekers was geweest. Ruim 22.000 mensen bezochten de monumenten die het afgelopen weekend hun deuren openden tijdens de Open Monumentendagen Leiden. Bij elkaar werden de 32 monumenten meer dan 56.000 keer bezocht.

 

Gerelateerde artikelen

6 reacties

rietepietz 10 september 2018 - 17:44

Wat leuk die kluchten company. Kan me voorstellen dat je je daarvoor in bochten wil wringen om het niet te missen.

Reply
Johan Volkers 10 september 2018 - 18:03

De Leydse KluchtenCompagnie was meer dan aangenaam verrast over de bijzonder vriendelijke en complimenteuze reacties van het talrijke publiek. Wij danken de organisatie van de Open Monumentendagen Leiden dat zij ons heeft uitgenodigd voor dit geweldig evenement. Het was een kluchtige thuiswedstrijd, die we samen met het publiek en het puike weer tot een goed eind hebben gebracht.

Dank Sleutelstad voor mooie reportage en de vriendelijke woorden!

Reply
די מריו 10 september 2018 - 20:05

Die kluchtencompagnie, dat lijken me dat wel helemaal geweldig om naar te kijken.

Love As always
Di Mairo

Reply
Sjoerd 10 september 2018 - 20:14

Ik heb er hier ook een aantal bezocht, maar ook gemist omdat ik niet wist dat ze mee zouden doen.

Reply
tagrijn 12 september 2018 - 16:42

Voor het eerst sinds jaren niets aan de Monumentendagen gedaan. Had het boekje bekeken en meende alles al wel meerdere keren gezien \te hebben. Maar er blijkt daaromheen ook nog wel een en ander te beleven te zijn geweest… Volgend jaar maar weer dus…

Reply
Nicky 21 september 2018 - 12:24

Wat leuk dat kinderen er zo bij betrokken worden!

Reply

Plaats een reactie