Home Leiden TU Delft doet in Leidse schaatshal onderzoek naar luchtweerstand met wielrenners Sunweb team

TU Delft doet in Leidse schaatshal onderzoek naar luchtweerstand met wielrenners Sunweb team

door Emile van Aelst

Onderzoekers van de TU Delft zijn bezig met een onderzoek om de aerodynamica van wielrenners nog meer te verbeteren. Meestal wordt er getest in windtunnels waarin er lucht om een wielrenner heen wordt geblazen, terwijl hij stilstaat. Onderzoeker Alexander Spoelstra wilde eigenlijk het tegenovergestelde eens uitproberen. Een wielrenner door een tunnel laten fietsen en kijken hoe hij dan de lucht verplaatst.

Probleem is alleen, waar vind je een ruime hal waarin wielrenners in hoog tempo rondjes kunnen rijden.

Die hal moet dan ook nog eens een paar weken lang beschikbaar zijn. De Leidse schaatshal staat in de zomermaanden leeg en is daarom helemaal geschikt voor het onderzoek en de testritten.

Dinsdagmiddag fietsten Sunweb wielrenners Albert Timmer en Floortje Mackaij rondjes door de hal.

In de pauze werden even de spierballen vergeleken 馃檪

De renners fietsen door een tunnel waarin met helium gevulde zeepdeeltjes zweven, hierdoor is de stilstaande lucht zichtbaar.

Met allerlei meetapparatuur wordt zichtbaar hoe de lucht verplaatst wordt, met de gegevens hopen de onderzoekers de aerodynamica van de fietsen, de pakken en helmen nog verder te verbeteren.

Het ziet er niet echt spectaculair uit als de renners aan komen rijden, maar…….

Op het moment dat ze de tunnel inrijden flitst de laser aan om alles zichtbaar te maken.Na afloop van de ritten gistermiddag liep ik eens op mijn gemak door de tunnel, ziet er anders uit dan op het moment dat hij in werking is.

Onderzoeker Alexander Spoelstra kon nog niet veel zeggen over de uitkomsten, maar wist wel al dat hij meer informatie krijgt dan hij in eerste instantie verwacht had. Interview met Spoelstra is terug te horen op de site van Sleutelstad.

We waren toch in de schaatshal en vroegen daarom direct maar even aan Willem van Vliet hoe het met de crowdfundactie gaat om geld in te zamelen voor een 333 meter schaatsbaan in plaats van de geplande 250 meter baan.

De deadline van begin oktober komt steeds dichterbij, een aantal gemeentes moet nog definitief beslissen over een bijdrage en ook lopen alle acties nog door zoals onder andere de grote 333 loterij, waarbij je ook online loten kan kopen. Het gaat spannend worden of het bedrag gehaald gaat worden, maar Willen heeft goede hoop.

Voorlopig wordt er nog even gefietst in de hal. Over een paar weken wordt er voor een van de laatste seizoenen begonnen met het leggen van de ijsvloer.

In het filmpje hieronder wat beelden van de onderzoeken van de TU Delft met medewerking van de Sunweb renners.

Gerelateerde artikelen

4 reacties

讚讬 诪专讬讜 6 september 2018 - 10:48

Weer eens wat anders. En misschien kan het helpen om de volgende kampioen uit Nederland te laten komen.

Love As always
Di Mario

Reply
Sjoerd 6 september 2018 - 11:54

Lijkt me leuk om mee te doen met zo’n experiment

Reply
rietepietz 6 september 2018 - 13:50

Echte luchtfietserij daar in die tunnel;-)

Reply
Nicky 21 september 2018 - 10:18

Het ziet er spectaculair uit in die tunnel!

Reply

Plaats een reactie