Home Leiden Jeugddorp Leiden voor 52e jaar 2 weken vakantie plezier voor de Leidse jeugd

Jeugddorp Leiden voor 52e jaar 2 weken vakantie plezier voor de Leidse jeugd

door Emile van Aelst

Jeugddorp is niet meer weg te denken uit Leiden, al voor het 52ste jaar worden er op het Jeugddorpterrein aan de Vliet vakantiebezigheden voor kinderen van 6 t/m 12 jaar georganiseerd. Als kind ben ik er nooit geweest, wel ben ik toen ik een jaar of 17 was vrijwilliger geweest. Ik ben niet de enige die herinneringen aan Jeugddorp heeft. Met een gemiddelde van ruim 200 kinderen per dag, hebben dus zo’n 104.000 Leidse kinderen een dag of 2 weken op Jeugddorp doorgebracht. Dit jaar zijn er 2 thema’s , de eerste week ‘Het Wilde Westen en de tweede week ‘ De Toffe Tropen’. Woensdagmiddag was de officiële opening waarbij ouders, pers en de wethouder waren uitgenodigd.

Hapjes en drankjes stonden klaar om de gasten te ontvangen.

Huttenbouw trekt natuurlijk de meeste kinderen, maar ook alle andere programma’s worden druk bezocht. Ondanks of misschien juist door de hitte was het druk in het handarbeidlokaal.

Veel mooi hout dit jaar voor de huttenbouw. Geen losse latjes, maar hele pallets en grote hardboardplaten.

Daar kan je tenminste goed en snel mee bouwen.

In een mum van tijd kan je al heerlijk in de zon zitten op je eigen dakterras.

Ondertussen was ook wethouder Yvonne van Delft aan komen fietsen.

Jeugddorp voorzitter Femke Mens heette de gasten welkom. Zelf vertelde ze het niet, maar ik vind het toch wel even heel belangrijk om erbij te noemen. Sinds 2 jaar draait Jeugddorp helemaal zonder subsidie of overheidssteun en de organisatie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Ze zijn volledig afhankelijk van sponsors. Vorig jaar werd de Stichting Jeugddorp (terecht) uitgeroepen tot vrijwilligersorganisatie van het jaar.

Ook in de zomertijd gaat het gemeentewerk door en kwam er een ambtenaar even langs om de wethouder belangrijke stukken te laten tekenen.

Voordeel van een niet al te grote stad, je stapt op je fiets laat even de spoedstukken ondertekenen en fietst weer terug naar het Stadhuis. Eerlijkheidshalve moet ik erbij zeggen dat deze ambtenaar in zijn vrije tijd enthousiast wielrenner is 🙂

We werden door 2 VIO’s (vrijwilliger in opleiding) rondgeleid.

Yvonne van Delft heeft dan wel geen bouwen en wonen in haar portefeuille, maar was toch heel geïnteresseerd in de resultaten van de huttenbouw. Jagger kon daar van alles over vertellen, maar had misschien wel wat bouwinformatie thuis opgevangen.

Ze bekeek ook heel aandachtig de bouwvergunningen.

De wethouder liet zich door iedereen voorlichten over de werkzaamheden en hoorde dat dit jongetje later schilder wil worden. Dat zie je nu al, het schilderswerk ziet er keurig uit.

Meneer mogen mijn broertje en ik ook op foto, natuurlijk mag dat. Kijk meneer we hebben zelfs gordijnen in onze hut.

De wethouder keek naar deze hut en zei heel opmerkzaam, oh ik zie jullie hebben ook gordijnen in jullie hut. Nee mevrouw dat zijn vuilniszakken 🙂

We liepen terug richting het podium want het werd tijd voor………

Een aantal kinderen had net een stukje ingestudeerd over een cowgirl die verdwenen was, wij mochten het al voor de première zien 🙂

Sleutelslad wilde nog even een interview met de wethouder maken. Yvonne vertelde dat ze zo nu en dan best even moest wennen om als wethouder overal gelijk in het middelpunt te (moeten) staan. Snappen we, dan doen we het interview gewoon even incognito.

Het werd tijd voor de officiële opening en alle kinderen verzamelden zich bij het podium.

Wethouder Yvonne van Delft vertelde dat ze niet zelf, maar wel haar zoon regelmatig naar Jeugddorp is geweest toen hij nog klein was.

Voordat ze Jeugddorp officieel opende vroeg ze nog een aantal kinderen hoe ze het vonden op Jeugddorp.

Misschien nog meer hout en wat meer toiletten stond op het verlanglijstje van dit meisje.

Na de opening was er voor iedereen ………………….ijs.

Voorzitter Femke Mens is op dit moment al heel tevreden over zowel het aantal bezoekers als hoe alles verloopt. Met het oog op de hitte de komende dagen is er een speciaal hitteplan gemaakt, waarbij de kinderen onder andere meer te drinken krijgen dan normaal en goed blijven insmeren natuurlijk.

Om half 4 kwamen de ouders de kinderen weer ophalen en stond ook de bus klaar om de kinderen die niet opgehaald werden naar de verschillende wijken te brengen.

Volgende week is er ook nog Jeugddorp. Kinderen kunnen een dagje langskomen ( €6,50 en met VakantiePas €5,50) of zich inschrijven voor een hele week (€26,- en met VakantiePas €22,-) De hekken gaan elke dag om 09:00 uur open om in te schrijven.Hieronder nog een fotoslideshow en filmpje om een indruk van Jeugddorp te krijgen.

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

8 reacties

Renesmurf 2 augustus 2018 - 22:57

Dat is altijd mooi, als de jeugd lekker bezig kan zijn, aan het weer zal het niet liggen!

Reply
nessy 2 augustus 2018 - 23:41

Nee ik ben er ook nooit geweest, mijn kinderen ook niet. Wij waren maanden per jaar weg en miste dat dan. Maar ik heb er altijd van geweten en hoe leuk het is.

Reply
די מריו 3 augustus 2018 - 7:00

Helaas mag ik me niet meer inschrijven om mee te doen 😉 Daarbij, ik ga bijna op vakantie, dus ik heb het nog druk zat.

Love As Always
Di mario

Reply
Yova 3 augustus 2018 - 10:10

Kinderen hebben heel veel plezier eraan. Wat leuk dat mocht hutje bouwen. Dat vinden kinderen erg spannend. Leuke filmpje. Mooie foto’s.

Reply
Sjoerd 3 augustus 2018 - 12:11

Zo’n jeugdkamp organiseren en daar als leider werken gaat veel tijd en energie in zitten. Mooi dat dat nog kan.

Reply
Hans 3 augustus 2018 - 15:54

Huttenbouw is gelukkig nog steeds een feest voor de kinderen.
hulde aan de vrijwilligers. Hans

Reply
rietepietz 3 augustus 2018 - 21:10

Helemaal top dat dit er is voor de jeugd,onwijs gezellig en nog leerzaam ook!

Reply
Nicky 4 augustus 2018 - 12:07

Leuk, zeg! Handig ook voor werkende ouders. Je kunt nou eenmaal niet de hele schoolvakantie vrij nemen.

Reply

Plaats een reactie