Home Leiden Laatste dag Sail Leiden 2018 met onder andere groenteveiling ten bate van Stichting Nadja

Laatste dag Sail Leiden 2018 met onder andere groenteveiling ten bate van Stichting Nadja

door Emile van Aelst

Leiden kan terugkijken op een geweldig mooi weekend Sail Leiden. Iedereen die je spreekt is vol lof over dit evenement en ziet het graag over een paar jaar terugkeren. Zondag was het ook weer druk langs de kades en op het water waar de schepen lagen en iedereen genoot van de schepen, de oude ambachten en de muziek.

Op de Aalmarkt lag een schip vol met groente. Om de kinderen van de Stichting Nadja naar watersporteiland Robinson Crusöe te laten gaan werd de groente door een aantal bekende Leidenaren geveild. Als eerste trad marktkoopman Ilias El Marsse op als veilingmeester.

Voor de veiling begon werd uitgelegd wat de Stichting Nadja doet. De stichting is opgericht door de moeder van Nadja toen bleek dat er geen mogelijkheid was om spelmiddagen te organiseren voor kinderen met cerebrale parese ( hersenbeschadiging) of een andere beperking. Als het niet kan, dan doen we het maar zelf dacht zij en zo werd de Stichting Nadja opgericht.

Ilias werd geholpen door Ashley en samen maakten ze een mooi begin van de veiling.

Mevrouw en meneer Labrujere koopt u ook nog een kilootje appelen voor het goede doel. U hoeft de boot niet uit, we komen ze bij u bezorgen in het havenkantoor.

Na zijn optreden als veilingmeester was Ilias zo onder de indruk dat hij spontaan aanbood dat Ashley een keer in de kraam mag komen helpen en hij zich vaker in gaat zetten voor deze stichting.

Er werd in de loop van de middag regen verwacht dus nog even snel voor de bui losbarst richting het Galgewater, waar de zalm nog steeds goed smaakte.

Je kan gaan lopen naar het Ankerpark, maar natuurlijk ook even instappen bij bij de watertaxi van de Leidse Rederij.

Ik had hem eerlijk gezegd al een beetje gemist, maar zondag blies het muziekbootje er weer lustig op los.

Ondertussen had plastic soupsurfer Merijn Tinga het veilingwerk van Ilias overgenomen en probeerde ook de kilootjes groente aan het passerende publiek te slijten.

De Nederlandse stranden zaten vol afgelopen zondag, voordeel van het Leidse stadsstrand is dat je niet eerst uren in de file hoeft te staan.

Tja dat krijg je als je historische schepen je stad binnenhaalt, dan glippen er altijd wel een paar piraten mee.

Een lekker gemoedelijk sfeertje in het Ankerpark met diverse bandjes .

Beetje basketballen voor jong en ietsje ouder.

Diverse schepen waren te bezichtigen en voor de kinderen een speurtocht om zoveel mogelijk scheepsattributen te vinden en te benoemen, terwijl pa druk in de weer is met het touwwerk.

Mooi om te zien hoe de nagels in een schip worden geslagen, eerst verhitten natuurlijk.

Gloeiend heet worden ze in het gat geslagen om daarna nooit meer los te raken. Als je goed kijkt zie je dat de nagel nog gloeit terwijl hij erin geslagen wordt.

Berend Botje was en beetje de weg kwijt, dit is Leiden en niet Zuid Laren.

Ook een kapitein heeft wel eens zijn rust momentje.

Het volgende bandje stond alweer klaar met onder andere een mooi lied over haring. Mocht de band het lezen, ik zou het nummer graag op mp3 hebben om volgend jaar te gebruiken bij een fotoslideshow over de nieuwe haring 🙂

Het was overal een komen en gaan van bandjes, maar ja hoe kom je op tijd op de volgende speelplek. Geen probleem dan bied de reddingsbrigade uitkomst om je even te brengen.

Alhoewel dat even snel kon je op sommige plekken wel vergeten.

Op de Rijn bij de Aalmarkt liep het regelmatig helemaal vast en maar goed dat er dit weekend éénrichtings vaarverkeer was ingesteld.

Petje af voor de schippers van de watertaxi’s die dit hele weekend de stad hebben moeten doorkruisen

De laatste veilingmeester bij de groenteveiling was VVD raadslid Juliette Gilissen die in de stromende regen vrolijk verder bleef gaan.

Wie maakt me los, koop nu vast je peen en ui voor 3 oktober, dan hoef je dat niet meer te doen.

Voor de kinderen van de Stichting Nadja best een spannende middag, of er genoeg geld werd opgehaald om naar watersporteiland Robinson Crusöe in Loosdrecht te gaan.

De veiling werd een succes. Er werd € 1.899,00 opgehaald. Sleutelstad verslaggeefster Reanne van Kleef bleef nog even hangen en appte mij dat dit bedrag naderhand nog iets door steeg, want na het bekend maken van het bedrag  werden de laatste restjes groente nog verkocht.

In de fotoslidshow en filmpje nog wat sfeerbeelden van de zondagmiddag.

 

 

 

Gerelateerde artikelen

5 reacties

Sjoerd 30 juli 2018 - 12:10

Mooi initiatief toch, die kinderen verdienen dit ook.

Reply
rietepietz 30 juli 2018 - 22:04

Geweldig doel een van mijn lezers heeft een dochtertje met deze aandoening, ik hoop dat ze op de hoogte is van deze actie. .

Reply
די מריו 31 juli 2018 - 0:09

Ik was vandaag in Leiden, nou ja.. op het station dan, maar ik had gewoon geen tijd om uit te stappen. Volgend jaar wilde yaron misschien wel naar Leiden voor een rondvaart zei hij.

Love As always
Di mario

Reply
Hans 31 juli 2018 - 18:54

Sail Leiden heeft het toch weer gered doordat vele hun steendje hebben bijgedragen. Hans

Reply
Nicky 2 augustus 2018 - 15:17

Een mooie afsluiter van een prachtig spektakel!

Reply

Plaats een reactie