Home Leiden Sail Leiden 2018 de eerste boten liggen nu nog in Warmond

Sail Leiden 2018 de eerste boten liggen nu nog in Warmond

door Emile van Aelst

Komend weekend staat Leiden in het teken van Sail-Leiden, waarbij 200 historische bedrijfsvaartuigen liggen afgemeerd op diverse plaatsen in het Leidse centrum. Samen vormen zij de grootste collectie varend erfgoed ter wereld. Vrijdagmiddag varen de schepen Leiden binnen, maar vanaf vandaag liggen er al een stuk of 80 in Warmond bij het eiland Koudenhoorn.

In ongeveer 20 minuten zit ik in Warmond, dus pakte ik de boot en ging even een stukje varen om vast voor te proeven van Sail. Door de week is het altijd lekker rustig op het water.

Nou ja deze schreeuwlelijken kunnen de rust op het water nog wel eens verstoren als je langs vaart.

Ook in de lucht was niet echt stil.

Ik ben gek van hortensia’s, elk jaar kijk ik mijn ogen uit als ik Warmond binnen vaar, waar heel wat tuinen grote hortensia’s hebben.

Ik draaide de plas bij het eilandje op en zag in de verte een aantal bedrijfsvaartuigen liggen, …….. nee niet die witte 🙂

Zowel langs de kant als midden op de plas lagen een aantal schepen.

Aan de voorkant lagen een aantal grote schepen, waaronder de Terra Nova.

De Terra Nova is een van de grootste nog varende historische bedrijfsvaartuigen en zal komend wekend in Leiden heel wat bezoekers trekken.

De Goede Verwachting uit 1912 vind ik ook wel een heel mooi schip.

De schepen bij Koudenhoorn gaven een kleine indruk van wat we komend weekend in Leiden kunnen verwachten.

Deze gaan we niet zien in Leiden. Ik vind het altijd zo zonde he als ik van die verwaarloosde schepen zie.

Dit zijn over het algemeen de grotere schepen die in de haven komen te liggen.

Heerlijk dit is echt mooi zeilen en aan boord zag ik een aantal leden van Scheepskoor Act of Mutiny en/of Rumor Di Mare.

Eigenlijk is dit ook Nederland ten voeten uit. Bedrijfsvaartuigen, zeilboot, plezierjacht en spelende kinderen in het water met op de achtergrond een molen. Misschien missen we alleen nog een klomp met een zeiltje 🙂

Na een half uurtje rondgevaren te hebben ging ik terug richting Leiden. Er zijn beroepen waar ik met deze temperaturen echt niet jaloers op ben. Reken maar dat het heet is om nu een rieten dak te leggen.

Op de terugweg hielden de ganzen nog steeds de wacht in de Haarlemmertrekvaart.

Een kleine anderhalf uur nadat ik vertrok was ik weer thuis en had weer genoten van een vakantie van anderhalf uur 🙂

De grote schepen gaan onder andere naar de haven en het Ankerpark en de Leidse grachten komen vol kleinere schepen te liggen. Het gaat enorm druk worden op en rond het water. Er zijn speciale rondvaarten langs de schepen. Wil met je eigen boot de stad door, houd er dan rekening mee dat er beperkt vaarverkeer mogelijk is en er zijn aangepaste vaarroutes. Kijk voor het volledige programma op de site van Sail-Leiden.

In het filmpje/fotoslideshow nog wat beelden van onderweg en de historische schepen in Warmond.

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

5 reacties

די מריו 26 juli 2018 - 7:45

Ik heb even gekeken, maar volgens mij heb je er geen typefouten in, dus ik kan mijn reactie hier gewoon plaatsen 😉 Mooi die grote boten en jij hebt het al mooi gezien. Was goed toeven op het water gisteren zie ik. Ik had dus gisteren even met Yaron de trein naar Leiden moeten pakken, hadden we mee kunnen varen.

Love As Awlays
Di mario

Reply
Hans 26 juli 2018 - 11:45

Het is er weer voor om het water te verblijven.
Ganzen zijn inderdaad druktemakers.
Hoop niet voor de natuur dat het verwaarloosde schip zinkt.
Het lijkt me ook wel heet is om nu een rieten dak te leggen.
Het was een mooie toch over het water. Hans

Reply
Sjoerd 26 juli 2018 - 12:28

Lijkt me lekker op het water nu, wel af en toe erin…

Reply
rietepietz 27 juli 2018 - 16:41

Knap hoor om die hortensia’s nog zo in volle bloei te hebben, het scheelt natuurlijk wel een heleboel sproeien dat ze dicht aan de waterkant kant staan
Mooi Hollands plaatje met die molen en dat zeilschip. Bewaren voor je kalender die er dit jaar natuurlijk weer gaat komen.

Reply
Nicky 31 juli 2018 - 14:48

Dat doe je goed! Ontspannen een stukje varen!

Reply

Plaats een reactie