Home Leidse feesten Lakenfeesten 2017 Volgende week de Peurbakkentocht, nu vast een preview van de Peurbak van De Stamgasten

Lakenfeesten 2017 Volgende week de Peurbakkentocht, nu vast een preview van de Peurbak van De Stamgasten

door Emile van Aelst

Nog 6 dagen en dan vaart op vrijdagavond de Peurbakkentocht weer door Leiden. De Peurbakkentocht is met 100.000 toeschouwers langs de kant een van de grote pijlers van de Lakenfeesten. Zoals elk jaar zijn ook nu de Stamgasten alweer weken lang in het diepste geheim bezig met de bouw van hun Peurbak. Vandaag kregen ingewijden een preview hoe de Peurbak er volgende week gaat uitzien.

De Stamgasten doen al mee sinds 1996 en vallen vrijwel elk jaar in de prijzen.

Even een snelle terugblik op vorig jaar. In 2016 ontvingen De Stamgasten vanwege hun 20 jarig jubileum een oeuvreprijs en in 2017 pakten ze met hun Blauwe Tram weer de eerste prijs.

Zoals vrijwel elke deelnemer in 2017 brachten zij natuurlijk ook een eerbetoon aan hun grote held van de Lakenfeesten en de Peurbakkentocht Aad van der Luit.

In de categorie particulieren gingen ze niet onverwacht wederom met de eerste prijs naar huis.

Maar de mooiste prijs, die ze ooit met de Peurbakkentocht gewonnen hadden, was voor hun de Aad van der Luit wisseltrofee die als aandenken aan Aad vanaf 2017 elk jaar uitgereikt gaat worden.

Na de oeuvreprijs in 2016 was dit het hoogste wat te behalen viel voor De Stamgasten, om als eerste deze wisseltrofee te krijgen.

Nog maandenlang heeft de Blauwe Tram op het dak van het kassahuisje van het Stadsparkeerplan gestaan, tot een storm hem er afblies.

Na maanden elke zondag bouwen mochten we vandaag tijdens een gezellige borrel vlak bij de bouwlocatie zien hoe de Peurbak 2018 eruit gaat zien.

Onder de gasten was ook Claudia Vijlbrief die vanaf 2006 alle belettering op de Peurbakken van De Stamgasten heeft gemaakt. Omdat De Stamgasten afgelopen jaar de Aad van der Luit wisseltrofee hebben gewonnen, mochten ze een jurylid voor 2018 aanwijzen. Voor de De Stamgasten kon dit niemand anders dan Claudia zijn, die na 12 jaar belettering van hun Peurbakken heel veel verstand heeft van hoe een goede Peurbak eruit moet zien. Uiteraard mag ze niet de Peurbak van de Stamgasten beoordelen.

Chris Verplancke, directeur Stadsparkeerplan, kwam ook even langs bij de preview om te kijken of de Peurbak ook dit jaar na afloop weer op het dak bij het Stadsparkeerplan komt te staan.

Ik snap dat jullie nu natuurlijk ook de preview willen zien. Ik vroeg De Stamgasten even samen met Claudia bij de Peurbak van 2018 te gaan staan, zodat iedereen kan zien wie de bouwers van deze geweldige Leidse Peurbak zijn.

He wat vervelend nou, thuisgekomen zag ik dat ze precies voor de Peurbak stonden, nou ja dan nog maar een weekje geduld hebben 🙂

Voor wie vast in de stemming wil komen hieronder de foto’s en het filmpje van vorig jaar.

Fotoslideshow 2017

Gerelateerde artikelen

6 reacties

Sjoerd 17 juni 2018 - 8:19

Alleen de kleine preview ziet er al gelikt uit. Dat wordt weer een toppertje.

Reply
די מריו 17 juni 2018 - 11:51

Ik ben weer benieuwd. hoe zal het eruit gaan zien. Ze zullen vast niet teleurstellen.

Love As always
Di Mario

Reply
Petra Hoogeveen 17 juni 2018 - 13:50

Aad van der Luit was NIET de oprichter van de peurbakkentocht dat was (iemand van )de brandweer Leiden en VVV

Reply
Emile van Aelst 17 juni 2018 - 15:31

Je hebt gelijk Petra. Voormalig burgemeester Cees Goekoop kende de Pieremegoggeltocht in Amsterdam en het leek hem leuk zoiets dergelijks in Leiden te doen. Brandweer commandant Bart Mark bedacht de naam Peurbakkentocht. VVV Directeur Cees Hugens stond destijds aan de wieg van de Leidse Lakenfeesten die toen nog (1986) 2 weken duurden. De eerste jaren was de organisatie van de Peurbakkentocht voornamelijk in handen van de brandweer en werd later overgenomen door Aad van der Luit met de Stichting Pedafres die de volledige organisatie van de Lakenfeesten op zich nam.

Reply
rietepietz 17 juni 2018 - 21:25

Nou Glibber toch, wat een enorme blunder dat je niet zag dat de mensen het zich op de peurbak helemaal afdekte ……;-)

Reply
Nicky 21 juni 2018 - 16:32

Oeh! Een echte cliffhanger!

Reply

Plaats een reactie