Home Leiden Kookdjem van 4 Leidse restaurants met leerlingen Hof van Sijthof met een verstandelijke beperking

Kookdjem van 4 Leidse restaurants met leerlingen Hof van Sijthof met een verstandelijke beperking

door Emile van Aelst

Een unieke en prachtige kookwedstrijd tussen 4 gerenommeerde Leidse restaurants. Tijdens de Kookdjem kookten koks van Het Koetshuis, Het Prentenkabinet, De Vriend en Dartel samen met leerlingen van restaurant Hof van Sijthof.  Behalve de restaurants hadden tal van andere bedrijven hun medewerking verleend, de Sligro leverde bijvoorbeeld het vlees en de vis en Nieuwenburg Sfeer en Evenementendecoratie had het terrein aangekleed.

De kookwedstrijd werd gegeven op het terrein van de kweektuin van de DZB en de Gemiva Groep.

Voor de wedstrijd begon zat de stemming er bij de horecaondernemers en de medewerkers al goed in.

Martin van der Ham van het Prentenkabinet vertelde Josette van Weerlee, Van der Valk Hotel Leiden, dat hij het met werk iets rustiger aan gaat doen, maar meer tijd gaat besteden aan het opleiden van verstandelijk gehandicapten leerlingen.

Ook al is het een wedstrijd en buiten, hygiëne blijft een eerste vereiste. Rob Geus die destijds het programma de Smaakpolitie presenteerde,  hield daarom een oogje in het zeil.

Hij kon geen slechte zaken ontdekken en werd daar heel blij van.

Alle teams waren samengesteld uit een leerling van Hof van Sijthoff, een vrijwilliger van Resto van Harte, de horecaondernemer en een medewerker horeca van DZB. Een voor een werden de teams voorgesteld, nog niet helemaal compleet was dit Koetshuis de Burcht.

Martin met Het Prentenkabinet.

Norbert van Dartel met zijn team.

Restaurant  De Vriend.

De restaurants kregen een bavette en zalm, de groente en kruiden moesten ze zelf zoeken in de tuin. Ze kregen anderhalf uur de tijd om een voor en hoofdgerecht te bereiden.

De koks gingen de tuin in en kozen wat ze wilden gebruiken en ook in de stand was van alles te vinden.

Voor wie niet hoefde te koken was er een mogelijk een djembe workshop te volgen.

De medewerkers van Resto van Harte hadden hapjes voor de toeschouwers klaar gemaakt.

Zoals al eerder gezegd hygiëne is heel belangrijk. Tussentijds je messen en ander kookgereedschap wassen is dan ook heel verstandig. Speciaal daarvoor was een wasstraat ingericht waar Jeroen zorgde dat alles goed schoon gehouden werd. Rob Geus werd erg blij van de wasstraat en kwam Jeroen complimenteren met zijn belangrijke taak.

Let op die kleine pakketjes hoeven er niet zo lang in.

Kijk alles wat zwart is halen we er uit, dat is net even te lang gegaan.

Aardappels schillen hoort ook bij het vak.

Wethouder Marleen Damen hielp mee bij Koetshuis de Burcht en kreeg een partijgekleurd klusje. Ze mocht de rode bietjes schoonmaken en snijden 🙂

Het was een behoorlijke drukte in de 4 keukens.

Om 4 uur nam de jury plaats achter de tafel en mochten de restaurants een voor een hun gerechten serveren.

De jury bestond uit Rudo Slappendel, Macha Smit (eigenares Passion Food en een ex-deelnemer van Master Chef), Wethouder Marleen Damen, twee leerlingen van Hof van Sijthoff en Hagenaar Henk Bres.

De jury hield alles per gerecht en restaurant nauwkeurig bij.

De kok van het Koetshuis gaf vlak voor het opdienen een korte uitleg over wat het team bereid had.

Het was echt niet zo gepland, maar kwam gewoon uit dat alle deelnemende restaurants een 8 hadden gescoord en ze daarom allemaal winnaar waren.

Jurylid Henk Bres was het niet helemaal eens met de uitslag en vond dat eigenlijk iedereen een 10+ had verdiend.

Na de wedstrijd was er een netwerkbijeenkomst van SPARK. Voorzitter Henriëtte van Baalen legde uit, voor wie het nog niet wist, dat SPARK een platform voor de Leidse regio is van ondernemers en werkgevers die zich sterk maken voor sociaal ondernemen.

In het filmpje/fotoslideshow meer beelden van een mooie culinaire middag.

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 16 June 2018 - 7:30

Een mooi voorbeeld hoe je kunt samenwerken ipv tegenwerken. Met een mooie gemoedelijke sfeer. Mooi toch dat het kan.

Love As Always
Di Mario

Reply
rietepietz 16 June 2018 - 19:57

En de rest moest allemaal met een rammelende maag naar huis !

Reply
Sjoerd 16 June 2018 - 21:31

Ik geloof dat ik best wel eens mee zou willen doen…

Reply
Nicky 21 June 2018 - 14:27

Dat eindresultaat ziet er in elk geval lekker uit!

Reply

Plaats een reactie

%d bloggers like this: