Home Leiden Leiden heeft nu ook een Use-It travelguide, Leiden door de ogen van de inwoners

Leiden heeft nu ook een Use-It travelguide, Leiden door de ogen van de inwoners

door Emile van Aelst

Sinds zaterdag maakt Leiden ook deel uit van de ondertussen 40 Europese steden die een Use-It travelguide hebben.

De gratis Use-It travelguides zijn bedoeld voor toeristen die niet de geijkte plekjes willen zien, maar het liefst daar komen waar de inwoners ook komen. De Leidse Irene Blikman zag een gids over Cordoba en dacht, waarom hebben we dit niet in Leiden. Ze zocht contact met de Use-It organisatie in België en besloot te proberen ook in Leiden een travelguide te maken. Dankzij de medewerking van het Stadslab, Centrum Management, Fonds 1818, de gemeente Leiden en aantal vrijwilligers die voor de bijdragen zorgden, kon zaterdag het eerste exemplaar gepresenteerd worden.

Makers van gidsen uit onder andere Groningen, Nijmegen, Den Haag, Leeuwarden, Charleroi, Gent en Brussel waren naar Leiden gekomen om de presentatie van de Leidse gids mee te maken.

In de Old School wisselden ze ervaringen uit met de Leidse makers.

Op het Pieterskerkplein was voor de presentatie de plattegrond van Leiden getekend.

Irene vroeg de aanwezige Leidenaren te gaan staan op de plek waar ze wonen.

Opvallend veel mensen uit Zuid-West zag ik 🙂

De Belgische Nicolas Marichal is de eindredacteur van alle gidsen die uitkomen. Hij zorgt dat het echt gidsen blijven die gemaakt zijn door jonge locals. Hij vertelde dat er ondertussen een heel netwerk van Use-It medewerkers in Europa is. In Brussel is de Use-It balie waar alle uitgekomen gidsen te krijgen zijn.  Eens per jaar is er een bijeenkomst voor alle medewerkers, dit jaar is dat in Nijmegen.

Een aantal Leidenaren vertelden wat hun favoriete plekje in Leiden is en waarom ze vonden dat dit een plekje op de kaart heeft verdiend.

Het uiterlijk van de Leidse gids is ontworpen door Nils Bierman, hij spijkerde samen met Irene de leidse uitgave op het bord met de andere gidsen.

Meer informatie over de travelguides in heel Europa vind je op de website van Use-It travelguide waar ook Leiden nu al op te vinden is.

 

 

Gerelateerde artikelen

5 reacties

די מריו 12 juni 2018 - 23:15

Plekjes waar de bewoners komen ipv de toeristen, dat zijn vaak wel de leukere plekken. Maar dan moeten er ook weer niet te veel toeristen komen.

Love As Always
Di Mario

Reply
rietepietz 13 juni 2018 - 13:36

Ook dat is weer een initiatief dat heel goed bij Leiden past want ik weet uit eigen ervaring dat de bewonners zelf je de beste rondleiding kunnen geven.

Reply
Sjoerd 13 juni 2018 - 15:51

Die plekjes zijn dus straks van de toeristen… Een mooi initiatief, dat is zeker.

Reply
Hans 14 juni 2018 - 22:19

Niet alle bewoners kennen hun stad erg goed, merk ik ook wel in opmerkingen. Hans

Reply
Nicky 15 juni 2018 - 22:37

Oh, wat een leuk idee! Locals weten vaak de leukste plekjes in hun stad.

Reply

Plaats een reactie