Home Cultuur Tartuffe kreeg Gouden Speld der Verdiensten van de Stad Leiden na hun afscheidsvoorstelling

Tartuffe kreeg Gouden Speld der Verdiensten van de Stad Leiden na hun afscheidsvoorstelling

door Emile van Aelst

Het is nog geen 24 uur later, maar bij het idee dat we ze moeten gaan missen, mis ik ze nu al. Tartuffe nam gisteravond in een tot de laatste stoel uitverkochte Leidse Schouwburg afscheid van het publiek. Na 20 jaar komt er een einde aan de optredens van dit geweldige duo.

Een doorsnee van Leiden had het geluk op tijd geweest te zijn om een kaartje te bemachtigen. Het gebeurt niet vaak meer dat een voorstelling binnen 2 uur volledig uitverkocht is.

Na 20 jaar gaat Tartuffe er definitief mee stoppen en komt er een eind aan de optredens van de twee echte Leidse wijffies. We zagen ze bij tal van openingen, de Peurbakkentocht, de 3 Oktoberoptocht en natuurlijk jarenlang de theaterdiners in o.a. De Beukenhof en de Grote Beer.

Deze week moest ik even terugdenken aan de eerste keer dat ik ze zag in 2006. Ik was medeorganisator van het Leids Festival van het Levenslied en we hielden voor het eerst de voorronde in sloepen bij terrassen in de Leidse grachten. De hele middag liepen er al 2 sjofele vrouwtjes over de Beestenmarkt van waar de boten vertrokken. Tegen dat de boten vertrokken stapten ze pardoes een boot in voor zoals ze zeiden een rondvaart.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ik uitleggen dat dit niet ging en toen kwam de aap uit de mouw, zij waren Tartuffe het duo dat we al de hele middag misten omdat ze zich nog niet gemeld hadden. De act was dus al begonnen op het moment dat ze het plein opgelopen waren. Tijdens de optredens gooiden ze direct hoge ogen en kwamen ’s avonds in de finale.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het zal niemand verbazen dat ze ’s avonds de finale op de Beestenmarkt wonnen. Vanaf dat moment was ik totaal verliefd op deze twee geweldige Leidse wijffies.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tja en dan kwamen gisteravond nog één keer al die geweldige nummers voorbij, zoals het mooie lied ter herinnering aan V&D.

Kerst in de Kooi, Leiden heeft een Penisplant, Praat Leids met mij en noem maar op alles kwam langs en ook genoten we nog een keer van de gekke bekken van de dames.

Ze hadden nog een keer de kans een mooie vent te vinden en zochten of ze hem konden vinden.

Peter was de ‘gelukkige’ die op de stoel mocht plaatsnemen.

Bij de ingang waren roltongetjes uitgedeeld en die mochten nu gepakt worden. Geweldig een volle Schouwburg met publiek dat massaal op zijn roltongetje blaast.

Het nummer ‘Wat ben je lelijk van dichtbij’ mocht natuurlijk ook niet ontbreken.

Voor de pauze werd er afgesloten met, ja hoor het kan niet missen ‘Bij de majorette’.

Ik kan nog zoveel schrijven over het optreden, maar beter is het gewoon om de fotoslideshow en het filmpje onderaan te bekijken.

Villa Beukenhofdirecteur en goede vriend Erwin Rozendal bood na afloop bloemen aan.

Nog een toegift waaruit bleek dat niet Tartuffe vanaf nu, maar het publiek achter de geraniums zit 🙂

Hierna volgde een minutenlange staande ovatie.

Niet vreemd dat je dan een traantje moet wegpinken.

Net op het moment dat de dames dachten het podium te verlaten kwam wethouder Martine Leeuwis, vanavond als loco burgemeester, om de dames namens de gemeente Leiden de Gouden Speld der Verdiensten van de Stad Leiden op te spelden.

Mooi he.

Nog een keer een grote buiging en toen was het afscheid definitief, wat zullen we ze gaan missen.

Zij gaan ons uiteraard ook missen vertelden ze later bij de afscheidsborrel. Ze hebben nog wel één grote wens: ze zouden graag dit jaar tijdens de 3 Oktoberoptocht vanuit de gouden Koets nog een keer naar Leiden willen wuiven.

In de fotoslideshow nog een aantal foto’s van dit legendarische optreden.

Voor wie nog even terug wil kijken of er niet bij kon zijn een aantal sfeerbeelden van het afscheid.

 

Gerelateerde artikelen

5 reacties

Sjoerd 11 juni 2018 - 9:13

Op tijd stoppen is ook een kunst

Reply
די מריו 11 juni 2018 - 9:39

Jammer, maar soms ook wel te begrijpen. Maar je hebt een mooie herinnering er aan over gehouden.

Love As Always
Di Mario

Reply
Hans 11 juni 2018 - 14:45

Als je volle zalen trekt kunnen we wel zeggen dat ze het goed hebben gedaan. Hans

Reply
rietepietz 11 juni 2018 - 19:47

Je hebt er wel eerder iets van laten horen en ik begrijp dus heel goed dat de dames gemist zullen worden. Maar op het hoogtepunt stoppen is natuurlijk wel heel mooi!

Reply
Nicky 12 juni 2018 - 23:25

Gelukkig hebben we de foto’s nog 😉

Reply

Plaats een reactie